Preview 5. etapy TdF: Nepredvídateľné Vogézy plné krásnych obrazov volajú únik

Tour de France 2019

Tour de France sa nesie v motíve kopcov a po šprintérskej etape nebude na ďalší jednoduchší deň priestor. Pelotón sa presúva do pohoria Vogézy, aby v stredu, 10. júla, prešiel kopcovitú etapu, ktorá ponúka viacero scenárov.

Trasa

Dĺžka: 175,5 km
Profil: kopcovitá, 2325 nastúpaných metrov
Štart: 13:15 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:24– 17:48 LSEČ

zdroj: letour.fr

Konvoj dnes bude cestovať do mesta Saint-Dié-des-Vosges v Lotrinsku na západe krajiny. Odštartuje sa v doline rieky Meurthe a následne sa pôjde cez Prírodný park Ballons des Vosges. Trasa obsahuje štyri kategorizované stúpania. Tie z tretej kategórie sa nachádzajú na začiatku a konci. Ide o Côte de Grendelbruch (3,4 km; 4,9%) 44 km po štarte. Kopcovitú časť etapy ukončí Cote des Cinq Chateaux (4,6 km; 6,1%).

Medzi nimi sa ešte nachádza Cote due Haut-Koeninsbourg (5,9 km; 5,9%) a Col des Trois Epis (5 km; 6,7%). Na prvom menovanom sa nachádza rovnako pomenovaný hrad. Táto etapa aj vďaka krásnej scenérii prírodného prostredia, dediniek a aj tohto stredovekého monumentu patrí na oko k najkrajším dňom. Táto oblasť pri nemeckých hraniciach nie je často navštevovaná pelotónom Tour, o to viac si to zajtra diváci či fotografi užijú. Posledné stúpanie sa zavŕši 20 km pred cieľom. Je tak možné, že kvôli veľkej porcii bodov sa prezlečie najlepší vrchár, ktorým je teraz Tim Wellens.

Cieľ sa nachádza v malebnom meste Colmar. Ten príde po technickom zjazde a niekoľkokilometrovej rovine.

zdroj: letour.fr

Saint-Dié-des-Vosges (štart)

zdroj: letour.fr

20-tisícové mesto v departmente Vosges bolo počas Druhej svetovej vojny takmer zničené a mnoho historických pamiatok sa nezachovalo. Atraktívnymi atrakciami sa tak stali napríklad Múzeum Pierre-Noël, ktoré obsahuje viaceré exponáty z obdobia pred vypálením alebo iné výtvarné objekty zo surrealizmu. Blízko mesta sa nachádza keltské archeologické nálezisko z druhého storočia nášho letopočtu.

Zaujímavosťou je, že práve na miestnom gymnáziu sa v roku 1507 pomenoval objavený svetadiel Amerika podľa navigátora Ameriga Vespucciho. Tunajší učenci mali za úlohu vytvoriť mapu nového sveta, ktorý objavil Krištof Kolumbus.

Hrad Haut-Koeninsbourg (na 110. km)

zdroj: letour.fr

Colmar (cieľ)

zdroj: letour.fr

V regióne Alsasko leží mesto Colmar, ktorý má 71-tisíc obyvateľov. V ňom sa narodil napríklad Rédéric Auguste Bartholdi, sochár, ktorý stojí za Sochou Slobody v New Yorku. V meste sa nachádzajú viaceré budovy v nemeckom gotickom alebo renesančnom štýle. Najznámejšou budovou je kostol Saint-Martin, ktorého výstavba sa začala v trinástom storočí. Pešia zóna Colamaru je jednou z najväčších v Európe, kde sa dá vidieť pozostatky budov, ktoré za sebou zanechali františkánski a dominkánski mnísi.

zdroj: letour.fr

Mesto má taktiež prezývku „malé Benátky“. Je to kvôli postaveniu domov k ramenám rieky v juhovýchodnej časti mesta. Tie začali miestni vinári, obchodníci využívať na prepravu po prúde.

Favoriti

Zatiaľ ide najmenej jasnú etapu, čo sa týka favoritov. Na stole sú viaceré možnosti, ako sa etapa vyvinie. Uspieť môže prakticky každý jazdec z pelotónu.

Víťazstvo si môže uchmatnúť skorý únik. Ten by teoreticky mohol dostať voľno od pelotónu, keďže deň po príde prvá vrchárska skúška. V takomto prípade sa môžu ozvať Thomas De Gendt (:lts:), Tim Wellens (:lts:), Alessandro De Marchi (:ccc:), Giulio Ciccone (:tfr:), Tom Skujinš (:tfr:), Dylan Teuns (:bmt:), Max Schachmann (BOH). Tu sa zoznam nekončí, ide iba o jazdcov, ktorí preukázali výdrž v únikoch.

Thomas De Gendt víťazi po svojom sóle. zdroj: twitter.com/hlnsport

Ďalšou voľbou môže byť skorý únik na jednom z kopcov v posledných 40 km. V takomto prípade sa môžu presadiť napríklad Alberto Bettiol (:efd:), Alexej Lutsenko (AST), Tiesj Benoot (:lts:), Mike Woods (:efd:) a zjazd by si mohol vychutnať Matej Mohorič (:bmt:), ktorý však v prvej etape spadol. Vôľu útočiť neúspešným atakom včera ukázal Lilian Calmejane (Total Direct Energie). Možno si niečo chystal na piatu etapu. Cesty na kopcoch sú dosť úzke. Útočník by mal po vytvorení náskoku dosť veľkú príležitosť udržať pelotón, ktorý by sa nevedel poriadne sformovať.

Šprint klasikárov v 3. etape. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Poslednou možnosťou je šprint zriedenej skupiny, ak by žiaden útok nevyšiel. Úplne iná etapa to je hlavne kvôli tomu, že Julian Alaphilippe (:qst:) drží žltý dres. Určite by ho s tímom rád ochránil a tým možno pohltil akýkoľvek únik. Inakšie by sa možno sám pustil do silného útoku, teraz bude (možno) opatrnejší. Ak by sa išlo naozaj mierne a o víťazstvo by šprintoval vyselektovaný pelotón, šancu majú odolní šprintéri ako Matteo Trentin (:mts), Daryl Impey (:mts:), Michael Matthews (:sun:), Wout van Aert (:tjb:), Magnus Cort Nielsen (AST), Patrick Bevin (:ccc:), Greg van Avermaet (:ccc:). Pri Petrovi Saganovi (BOH) musí takisto platiť podmienka, že do cieľa príde v zriednej skupine po miernejšom tempe GC lídrov. Tí by sa chceli šetriť na šiestu etapu. Zabudnúť nesmieme ani na človeka, ktorý kopce rozhodne prežije, Alejandra Valverdeho (MOV).

Naše tipy

V kompletnej kurzovej ponuke nášho partnera, stávkovej kancelária Tisport, môžete vidieť, že Alaphilippe je s kurzom 6,00:1 najväčším favoritom bookmakerov. Držiteľ žltého dresu to môže vďaka excelentnej forme dosiahnuť, no my si myslíme, že Deceuninck – Quick Step už nepridá tretiu víťaznú etapu za sebou. Podľa nás vyhrá Greg van Avermaet s kurzom 15,00:1. V predošlej zvlnenej etape sa držal viac ako dobre. Pred Tour s tímom avizoval, že budú jazdiť agresívne. Belgičan vie prekonať aj podobné stúpania, v závere vie vyprodukovať kvalitný šprint, ak to bude potrebné.

zdroj: twitter.com/GregVanAvermaet

Peter Sagan má pri sebe kurz 7,00:1. Ak si myslíte, že sa mu podarí vyhrať svoju prvú etapu na tejto Tour, zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo. Navyše, máte možnosť získať bonus do výšky až 4000 eur.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár