Preview 7. etapy TdF: Sagan a Viviani s chuťou víťazstva sa postavia ostatným hladným šprintérom

Tour de France 2019

Po náročnom finiši na La Planche des Belles Filles sa Tour ešte zdrží pri rovinatých a zvlnených etapách. Hneď siedma bude priam stvorená pre najrýchlejších mužov pelotónu. Sagan aj Viviani už svoje výhry majú, no za nimi ostáva ešte niekoľko hladných borcov. Pôjde o najdlhší deň na Tour.

Trasa

Dĺžka: 230 km
Profil: rovinatý, 2367 nastúpaných metrov
Štart: 11:35 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 16:49– 17:20 LSEČ

zdroj: letour.fr

Konvoj sa presunul k pohoriu Jura na východe Francúzska pri švajčiarskych hraniciach. Okrem faktu, že v prvých 120 km pelotón prejde tromi vrchárskymi prémiami a zvlneným terénom, nič výrazné na jazdcov nečaká, teda špurtéri by mali ostať pokojní. Na rovinách by neplechu mohol narobiť vietor, niektoré tímy by to určite využili na vytvorenie terezínov. Po 4000 výškových metroch v šiestej etape sa ale v tejto tranzitnej skôr čaká známy scenár: únik, dostihnutie, šprint.

Veľmi pravdepodobný súboj najrýchlejších cyklistov sveta sa udeje v meste Chalon-sur-Saône. 34 km pred ním sa ešte bude šprintovať v šetriacom móde o body na jedinej rýchlostnej prémii. Tam sa budú čistí šprintéri snažiť nezaradiť najvyšší stupeň a tak je možné, že aj tu si Sagan navýši náskok v bodovačke. Tá je po jeho demonštrácii sily na kopcoch jednoznačne naklonená v prospech „Tourminátora“. Chcelo by to naozaj silnú šprintérsku formu odolných borcov alebo konečne jedného dominantného rovinára, aby sa stereotypný priebeh zelenej súťaže so Saganovou prítomnosťou zmenil.

Od 10. kilometra do konca sa prestane v trende posúvania sa na juh, príde nájazd do mesta dôležitý v boji o pozíciu. Od vstupu do Chalon-sur-Saône to však bude iba jeden veľký oblúk až do predposledného kilometra. Hru môže zohrať prípadný bočný vietor, kde by mali výhodu dobre zoskupené tímy, teda najmä Deceuninck – Quick Step. Tam nastane ostrá pravotočivá zákruta a najdôležitejšie pozičné momenty. O pár stoviek metrov príde kľúčová  „vracačka“, od nej je to rovná jazdca až na cieľovú čiaru. Posledné kilometre ležia profilovo v absolútnej rovine, až na jednu tristometrovú rampu o sklone 4% umiestnenú 7 km pred cieľom.

zdroj: letour.fr

Belfort (štart)

Presúvame sa do regiónu Burgundsko-Franche-Comté. 50-tisícové mesto v minulosti ťažilo z polohy medzi riekami Rýn a Rhôna. Počas Prusko-francúzskej vojny bolo obliehané 103 dní. Na pamiatku postavil sochár Sochy Slobody v New Yorku Auguste Bartholdi svoj druhý najznámejší výtvor, Belfortského leva. Tento monument je vyrobený z pieskovca a týči sa pod hradnou skalou. Neskôr sa stal symbolom národnosti Francúzov, či dokonca aj umierneniu ich vzťahov s Nemcami.

zdroj: twitter.com/BelfortOfficiel

Chalon-sur-Saône (cieľ)

Približne rovnako veľké mesto ako Belfort má najväčšie pamiatku v podobe Katedrály sv. Vincenta. Tá sa budovala viac ako šesť storočí a má v sebe stopy románskeho a gotického slohu. Postupne sa tak počas rokov budovali severná a južná časť, osobitne sa pristavil aj chór alebo oltár. V roku 1526 bola pri nájazdoch Hugenótov zničená. Obnovovať sa začala až v 19. a 20. storočí.

zdroj: letour.fr

Favoriti

O víťazstvo sa pobijú starí známi šprintéri z posledných etáp. Elia Viviani (:qst:) vo štvrtom dni poslúchol svoj vláčik a potvrdil svoju vysokú rýchlosť. Po prvom víťazstve na Tour z neho opadol tlak a môže sa tak sústrediť na vylepšenie svojej bilancie.

zdroj: ASO

Aj keď v rovinatých šprintoch zatiaľ jednoznačne neoslnil, Peter Sagan (BOH) má takisto po triumfe vylepšenú pozíciu, hlavne čo sa psychickej stránky týka. Z tejto dvojice Tour overených jazdcov vychádza lepšie Viviani, keďže silu ukázal na čisto rovinatej etape, Sagan na kopcovitej. Slovákovi môže do karát hrať náročnosť kilometrov, kde sa pred cieľom môžu vytvoriť chaotické zoskupenia a práve zo zlej pozičnej šachovej partie môže Sagan vyťažiť kľúčovú výhodu.

zdroj: A.S.O

So skvelou tímovou podporou sa zatiaľ nepodarilo víťazne presadiť Calebovi Ewanovi (:lts:), ktorý jednoznačne prišiel na Tour triumfovať v aspoň v jednej etape. Navyše, po maratónskej dĺžke etapy stále dokáže dosiahnuť najlepšiu akceleráciu spomedzi všetkých. 24-ročnému pretekárovi pomáhajú Jesn Keukeleire, Jasper De Buyst alebo Roger Kluge.

Zabrániť mu v tom bude chcieť tím Jumbo-Visma, ktorého vlak doteraz nefungoval. Dylan Groenewegen (:tjb:) má síce po ruke Mikea Teunissena (:tjb:) a Wouta van Aerta (:tjb:), no pozične vo štvrtej etape stratili. Taktiež nie je istý zdravotný stav Groenewegena, ktorý pri víťazstve kolegu v prvej etape spadol. V predošlej šprintérskej možnosti sa zdalo, že obaja šprintovali naraz. Ak je však Dylan v poriadku a v poslednej tisícke metrov bude do desiateho miesta s plnou podporou, mal by ukázať najrýchlejšie nohy v pelotóne.

zdroj: twitter.com/LottoJumbo_road

Po dlhých etapách sa darí aj Alexandrovi Kristoffovi (:uae:), ktorý našiel dobrého rozbiehača v podobe Jaspera Philipsena (:tjb:). V šprinte sa ukáže aj Giacomo Nizzolo (:ddd:), Matteo Trentin (:mts:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Michael Matthews (:sun:) alebo Christophe Laporte (Cofidis). Možno poslednú šancu na prebudenie má André Greipel (Arkea Samsic).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov pred 7. etapou si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport.

Mladícka dravosť sa podľa nás bude na konci radovať. Myslíme si, že Caleb Ewan zdvihne ruky nad hlavu. V predošlých etapách už skončil dvakrát tretí, tentokrát mu to však vyjde. Malému Austrálčanovi bol vypísaný kurz 6,00:1. Rovnaký kurz bol vypísaný aj na Petra Sagana, no ak by došlo na rýchlostný súboj tejto dvojice, jazdec Lotto Soudal by mal mať navrch, čo potvrdil v etape číslo štyri.

zdroj: twitter.com/giroditalia

Alebo prekvapeniu zamedzia favorizovaní Groenewegen Viviani? Obaja majú pri sebe kurz 2,75:1. Ak si myslíte, že jeden z týchto absolútne najrýchlejších mužov sveta sa bude radovať, zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur na tipovanie zadarmo. Zároveň máte možnosť získať bonus do výšky až 4000 eur. 

Síce to nie je úplný outsider, no ak máte chuť si staviť na o niečo menej predpokladaného víťaza, Kristoff sa ponúka s celkom zaujímavou šancou 12,00:1. Už v minulej etape skončil tretí jeho spolupráca s Philipsenom môže nabrať nový rozmer. Nórske schopnosti víťaziť po únavných dňoch ani netreba vysvetľovať.

zdroj: twitter.com/destandaard
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár