Preview 8. etapy TdF: Atraktívny profil stvorený pre útoky, Alaphilippe s vidinou šiestich sekúnd

Tour de France 2019

Etapa číslo osem priniesla zvlnený terén plný krátkych kopcov, stvorený pre útočnú cyklistiku. Hlavnou otázkou bude, či Julian Alaphilippe (:qst:) dokáže vyzliecť Giulia Cicconeho (:tfr:) zo žltého dresu.

Trasa

Dĺžka: 200 km
Profil: kopcovitý, 4027 nastúpaných metrov
Štart: 12:10 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:12– 17:44 LSEČ

zdroj: letour.fr

Aj keď trasa je preplnená krátkymi výbušnými kopcami, z ktorých je sedem kategorizovaných. Napríklad najvyšší bod dňa na Côte d’Affoux (827 m. n. m.) na 97. kilometri nepatrí do žiadnej kategórie. To však nebude vadiť jazdcom, ktorí si trúfajú získať bodkovaný dres. Na méte 51 km do konca ich čaká Col de Croix Montmain dlhý 6,1 km s priemerom 7%. Po prevzatí piatich bodov na prémii sa bude klesať k rýchlej trojkombinácii stúpaní druhej a tretej kategórie. Tie obsahujú nejaké sklony blízko ku 10 %, no po vyjdení na štvrtú prémiu dňa bude pelotón stále iba v polovici etapy.

Od 67 km do konca sa pôjde iba hore-dole, začne to Côte de Croix de Part. Po ňom príde posledný kopec druhej kategórie dnešného dňa Côte d’Aveize dlhý 5 km o priemere 6%. Potom sa vystúpa na nekategorizovaný kopec Saint-Christo-en-Jarez obsahujúci 4-kilometrovú pasáž so 6%. Po zdolaní tejto nenápadnej prekážky ostane na zvyšku zvlneného terénu trojkový kopec Côte de Jaillere dlhý 2 km s 7,9%, ideálny na dlhý útok. Nachádza tam aj bonusová prémia „B“, ktorá ponúkne 8, 5 a 2 sekundy. Finiš v Saint-Étienne tvorí stúpanie v posledných 3000 metroch až do značky posledného kilometra. Potom je to rovina.

zdroj: letour.fr

Favoriti

Atraktívny profil prináša množstvo možností – skorý únik, útok v závere etapy alebo šprint zriedenej skupiny.

Skorým únikom by sa mohlo zadariť napríklad známemu Thomasovi De Gendtovi (:lts:) alebo Timovi Wellensovi (:lts:), ktorý drží vrchársky dres a ten by si chcel nechať čo najdlhšie. Slušne sa ukazoval aj Xandro Meurisse (Wanty-Gobert). Avšak, Trek-Segafredo môže nasadiť tvrdé tempo, aby limitovala straty Giulia Cicconeho (:tfr:) na prémiách. Ten so žltým dresom asi len ťažko pôjde do denného úniku a je dosť možné, že si trúfa na vrchársku klasifikáciu. Dnes sa nazbiera dokopy 29 bodov. Navyše, už iba 30 jazdcov sa v celkovej klasifikácii nachádza v piatich minútach, čiže pri správnom zložení by utečenci škodu nenarobili a mohli si zobrať etapový triumf

Útok na zvlnenom profile je niečo pre Juliana Alaphilippa (:qst:).Ten to ukázal na predchádzajúcej zvlnenej etape, kedy získal víťazstvo aj žltý dres. Ak by jeho tím Deceuninck – Quick Step chcel dostať svoju hviezdu pred útok, poznačilo by to etapu. Tvrdé tempo by odpáralo šprintérov a slúžilo by ako ideálna príprava protivníkov na Francúzov nástup. Francúz taktiež pôjde po časových bonusoch na prémii alebo v cieli. Útokom na dvoch kopčekoch pred cieľom sa môžu prezentovať napríklad aj Alexej Lutsenko (AST), Tiesj Benoot (:lts:), Alberto Bettiol (:efd:), Greg Van Avermaet (:ccc:) alebo Dylan Teuns (:bmt:). Z GC favoritov môžu byť nebezpeční Mikel Landa (MOV) alebo Dan Martin (:uae:). Prekvapiť všetkých môže aj skúsený Alejandro Valverde (MOV).

Ak by však etapa bola kontrolovaná napríklad Sunwebom, došlo by na hromadný dojazd. V ňom by sa pobili známe mená z etáp 3 a 4, čiže jazdci ako Peter Sagan (BOH), Michael Matthews (:sun:), Wout van Aert (:tjb:), Matteo Trentin (:mts:), Jasper Stuyven (:tfr:) alebo Sonny Colbrelli (:bmt:). Uvidíme, či až 4000 metrov nebude priveľa.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov pred 8. etapou si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport.

Podľa nás sa víťazom stane Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý má vynikajúcu formu a iba po tesnej strate dresu v 6. etape by to bola premrhaná príležitosť nevyžiť iba šesťsekundové manko. Kurz na jeho víťazstvo je aj kvôli nepredvídateľnosti etapy až 9,00:1.

Alebo si myslíte, že opäť sa zadarí Petrovi Saganovi? Registrujte sa TU, získajte 15 eur zadarmo a stavte si na neho pri kurze 9,00:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár