Preview 9. etapy TdF: Brioude čaká na svoje dobytie. Šancu má opäť únik, Sagan či Matthews

Tour de France 2019

Nedeľa, 14. júla, Deň dobytia Bastily. Francúzsky národný sviatok ich odhodlania, bojovnosti je pre domácich jazdcov či fanúšikov jedným z najväčších momentov Tour. V druhej profilovo zaujímavej etape po sebe nikto nebude mať nič zadarmo, no môžu dnes Francúzi oslavovať aj na trati?

Trasa

Dĺžka: 170,5 km
Profil: kopcovitý, 2717 nastúpaných metrov
Štart: 13:25 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:19– 17:41 LSEČ

zdroj: letour.fr

Prvý blok Tour de France má desať etáp, čiže pred utorkovým dňom voľna sú pred už tak unavenými nohami ešte dve etapy. Dnešný deň pravdepodobne nebude tak náročný ako včerajší a ponúka dobrý mix možností pre pelotón aj únik. Začína sa v Saint-Étienne v zjazde, jazdci sa roztočia na menšom kopci 17 km po štarte, ktorý vďaka užším cestám bude slúžiť na vytvorenie úniku dňa. O ten dnes musí byť veľký záujem. V prvej tretine príde najťažšie stúpanie dňa Mur d’Aurec-sur-Loire, ktoré je vďaka 3,2 km a sklone až 11% s maximami okolo 17% v prvej kategórii.

Po ňom sa neklesá, pôjde sa 50 km po vyvýšenine a k jedinej šprintérskej prémii dňa. Tá bude slúžiť ako počiatok stúpania Côte des Guillaumanches s dĺžkou 7,8 km so sklonom 4%. Po zjazde z neho sa dostávame do cieľového mesta Brioude, ale ešte nekončíme. Organizátori nechceli mať z tejto etapy šprintérsky dojazd s jednoduchou koncovkou. Pridali totiž okruh okolo mesta so stúpaním Côte de Saint-Just dlhé 3,6 km a strmé 7,2%. Na jeho vrchole sa pod prémiou označenou „B“ rozdá okrem dvoch bodov do vrchárskej súťaže 8, 5 a 2 sekundy. Táto novinka sa doposiaľ ukázala ako dobrá motivácia pre rozprúdenie diania. Z vrcholu sa klesá, ešte raz príde menšia rampa a potom je to už iba zjazd. V posledných 1500 metroch sa nachádza kruhový objazd a 600 metrov pred cieľom príde pravotočivá zákruta. Cesty sú široké a priame, nejde o žiaden technický zjazd.

Na trati by malo dnes fúkať, v cieľovom meste sa predpovedá bočný vietor o rýchlosti 20 km/h.

Favoriti

Podľa Richieho Porta (:tfr:), GC favorita, ôsma etapa bola náročnejšia ako prvá horská. Preto je dosť možné, že po ustálení brejku dnes pelotón bude šetriť silami a  zvíťazí únik s prístupným zložením. Pôjde o etapu podobnú piatej, pred víťazstvom Petra Sagana (BOH) však prišli o čosi náročnejšie kopce. Takže môžeme predpokladať, že sa istých okolností by po neúspešných útokoch nasledoval šprint. Tam sa pobijú starí známi Michael Matthews (:sun:), Peter Sagan (BOH), Matteo Trentin (:mts:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Jasper Stuyven (:tfr:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Edvald Boasson Hagen (:ddd:), Wout van Aert (:tjb:). Prví dvaja však v prípadnom šprinte ostávajú najväčšími favoritmi.

zdroj: A.S.O

Ak sa nebude jeden tím počas celého dňa snažiť, na špurt nedôjde a zoberie si to únik. Včera Thomas De Gendt (:lts:) heroicky ukázal, že sa to dá. Napodobniť ho budú chcieť Alessandro De Marchi (:ccc:), Toms Skujinš (:tfr:), Matej Mohorič (:bmt:), Max Schachmann (BOH), Xandro Meurisse (Wanty-Gobert) alebo Tim Wellens (:lts:) či plejáda Francúzov s veľkou motiváciou. Domácimi hrdinami môžu byť Rudy Molard (FDJ), Alexis Vuillermoz (:alm:), Julien Simon (Cofidis), Anthony Turgis (Total Direct Energie), Lilian Calmejane (Total Direct Energie) alebo Mickael Cherel (:alm:).

zdroj: twitter.com/letour

Nie je vylúčené, že do úniku sa budú chcieť dostať aj šprintéri. V jednej etape Tour 2016 tak po celodennom brejku a šprinte skupiny vyhral napríklad Matthews pred Saganom. Ak sa práve Austrálčan rozhodne zaútočiť, držiteľ zeleného dresu by ho kvôli cenným bodom mal nasledovať. To by spustilo lavínu ďalších útokov vyššie spomínaných rýchlikov a kvalitné zloženie skupiny. To by najprv nemohlo byť hrozbou v celkovom poradí a favorizované tímy by šprintérov pustili, keďže dnes by radi ušetrili energiu.

Poslednou možnosťou je útok pred cieľom, konkrétne na Côte de Saint-Just. Síce Julian Alaphilippe (:qst:) bude v žltom drese najviditeľnejším, jeho dynamike a sile nástupov by to však neuškodilo. Cieľový zjazd by si možno predstavoval o čosi technickejší, ale stále to bude rýchle, čo mu vyhovuje. Neskorý útok by mohli vyskúšať ďalší jazdci, včera sa podarilo Thibautovi Pinotovi (FDJ) získať čas na konkurentov, no dnes sa s ohľadom na Tour ako celok očakáva pokojnejší deň na čele celkovej klasifikácie.

zdroj: twitter.com/letour

Alebo sa Romain Bardet (:alm:) rozhodne zaútočiť v rodnom meste Brioude? V generálnej klasifikácii stráca už dobré tri minúty a prakticky je mimo hry. No ak by dnes niečo skúsil, možno by získal nejaké sekundy a najmä etapový triumf. Motiváciu rozhodne má.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov pred 9. etapou si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport.

Podľa nás sa konečne dočká Michael Matthews (:sun:), pre ktorého tím pracoval v piatej etape, no zlou pozíciou sa pripravil o vyššie priečky. Kopce 28-ročnému sedia a po posledných etapách je pod tlakom, no má dostatok skúseností a tímovej podpory. Šprint skupiny vyhral v etapách číslo 3 a 8, no iba o nižšie miesta. Na odolného šprintéra je vypísaný kurz 9,00:1.

zdroj: Twitter: @teamsunweb

Peter Sagan má podľa Tipsport najvyššiu šancu, konkrétne 3,85:1. Ak si myslíte, že po včerajšom bojovnom výkone sa Saganovi podarí dnes vyhrať, zaregistrujte sa TU, stavte si a získajte 15 eur zadarmo. Zároveň máte možnosť bonusu do výšky až 4000 eur.

Šance úniku môže uhájiť napríklad Lilian Calmejane s kurzom 51:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár