Preview: Critérium du Dauphiné – Tradičná generálka pred Tour de France

zdroj: steephill.tv

Tour de France sa nám každým dňom blíži a jej najväčší favoriti si opäť zmerajú sily na podujatí Critérium du Dauphiné organizované francúzskym denníkom Le Dauphiné Libéré.
Osemdňové podujatie v juhovýchodnom Francúzsku bude už tradične prechádzať známymi vrcholmi Álp. Program závodu zahrňuje úvodný prológ – krátku 3,9 kilometrovú časovku do vrchu a sedem etáp. Šprintéri by si mali prísť na svoje v prvej a štvrtej etape. Tretia etapa bude šitá na mieru úspešnému úniku a vo zvyšných sa môžeme tešiť na horské dojazdy. V predposlednom dni závodu bude čakať pelotón prechod cez známy Col de la Madeleine a finišovať sa bude v horskom lyžiarskom stredisku Méribel.

V posledných piatich ročníkoch sa až v troch prípadoch tešil rovnaký závodník z víťazstva na Critérium du Dauphiné aj z víťazstva na Tour de France. V roku 2012 to bol Bradley Wiggins a v rokoch 2013 a 2015 Chris Froom. Celkovo zaznamenala táto dvojica z britskej stajne 4 triumfy v posledných piatich rokoch.
Podľa zostavy, ktorú postavil športový riaditeľ SKY David Brailsford by tomu nemalo byť inak ani tento rok. Lídrom bude samozrejme Chris Froom, ktorého budú podporovať skvelí Mikel Landa, Sergio Henao, Michal Kwiatkowski či Wouter Poels. Uvidíme ako teda obstoja jazdci SKY, keďže v jarnej časti sezóny sa Froomovi až tak nedarilo.
Jeho najväčším vyzývateľom bude už tradične Španiel Alberto Contador z Tinkoffu, podporovaný v najťažších stúpaniach hlavne českým cyklistov Romanom Kreuzigerom. Ako sme už ale u Contadora zvyknutý, určite sa bude spoliehať na svoje schopnosti a útočiť v každom vhodnom momente.
Triumf spomínanej dvojice sa budú snažiť prekaziť aj ďalší lídri svojich zoskupení. Patria medzi nich Richie Porte z BMC, Fabio Aru z Astany a Joaquin Rodriguez z Katushe. Oči domácich fanúšikov sa budú upierať na Thibauta Pinota z FDJ, Romaina Bardeta z Ag2r La Mondiale a Pierra Rollanda z Cannondalu.
V šprintérskych dojazdoch by mal mali mať hlavné slovo Nacer Bouhanni z Cofidisu, John Degenkolb z Giantu-Alpecin, Jens Debusschere z Lotta Soudal či Alexander Kristoff z Katushe.
Slovenská cyklistika bude mať na závode zastúpenie prostredníctvom Martina Velitsa z Etixxu-Quick Step.
Čaká nás teda ďalší dramatický etapák z najlepším možným obsadením. Uvidíme teda či bude dominovať niekto z favoritov alebo sa dočkáme prekvapenie ako v roku 2014, keď sa z víťazstva radoval Andrew Talansky.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár