Preview: Cyklistický úvod sezóny už tradične v Austrálii

zdroj: twitter.com/cyclingaustralia

Sezóna 2017 nám už netrpezlivo klope na dvere a jej ostrý štart si budeme môcť vychutnať už o pár dní. V ďalekej Austrálii odštartuje týždenné podujatie Santos Tour Down Under v okolí východoaustráskeho mesta Adelaide. Prvýkrát v 19-ročnej histórii bude toto podujatie korunované najvyšším radom World Tour pretekov.

Suverénne najúspešnejšie si od prvého ročníka (1999) počínajú domáci cyklisti s celkovými 11 prvenstvami. Premiérovým víťazom sa stala bývalá hviezda Stuart O´Grady, ktorému sa podarilo triumfovať aj o dva roky neskôr. Je to však iný Austrálčan, ktorý dominuje na domácej pôde už viac než desaťročie. Simon Gerrans má v tomto roku šancu na svoj piaty triumf avšak ani raz sa mu nepodarilo prvenstvo obhájiť.

V siedmich etapách vrátane úvodného prológu si príde na svoje azda každý, či už šprintéri, klasikári alebo vrchári. Najrýchlejším mužom by mali patriť prológ, tretia a štvrtá etapa. Pre klasikárov tu bude veľká šanca na úspech v prvej a druhej etape. Tá druhá nám prinesie záver ako „remeň“, keďže posledných 1,2 kilometra sa bude stúpať do steny s priemerom 9,9%. Tradične v itenerári Tour Down Under nemôže chýbať stúpanie na Willunga Hill v predposlednom šiestom dni. Takmer každoročne toto trojkilometrové stúpanie s priemerom 7,6 % rozhoduje o celkovom víťazovi.

Pri pohľade na štartovnú listinu to ale obhajca nebude mať ľahké ani tento rok. Navyše status World Tour podujatia pritiahol k protinožcom naozaj cyklistickú elitu.
Očakáva sa, že najväčší vyzývateľ Gerransa bude rovnako domáci Richie Porte z BMC. Domáci tím Orica-Scott má ale v talóne ešte jedno eso. Druhý muž minuloročného Gira a tretí na Vuelte Kolumbijčan Esteban Chaves bude určite atakovať najvyššie pozície v prípade núdze. Karty už tradične zamiešajú aj silné zoskupenia SKY a Movistaru. Skvelé postavený tím bude mať aj nová stajňa UAE Abu Dhabi, kde sa do popredia budú drať predovšetkým Talian Diego Ulissi a Juhoafričan Louis Meintjes.

Slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na štart našej cyklistickej hviezdy Petra Sagana. Ten sa bude snažiť aj s podporou Michaela Kolářa vyjazdiť svoje prvé sezónne víťazstvo v dúhovom drese a novom tíme Bora-Hansgrohe.

Priebeh Prológu a šiestich etáp Tour Down Under 2017

zdroj:cyclingstage.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár