Preview: Dnes nás čaká legenda medzi legendami

Tour de France

zdroj: twitter.com/letour

Dnes je na programe 12. etapa Tour de France. Organizátori naplánovali legendu medzi legendami – Mont Ventoux na sviatok dobytia Bastily. Bastila (franc. Bastille) bola parížska pevnosť postavená v roku 1369 na obranu proti Angličanom v storočnej vojne, od 15. storočia používaná ako väznica. Skôr bola známa ako Bastille Saint-Antoine. Bastille znamená po francúzsky hrad alebo opevnenie. Dobytie Bastily 14. júla 1789 znamenalo začiatok Veľkej francúzskej revolúcie. Bastilu napadli a dobyli francúzski občania, najmä Parížania, ktorí si mysleli, že z Bastily sú na Paríž namierené delá, ktoré môžu byť použité. Dnešná etapa má 184 km a vedie z Montpellieru a končí na vrchole Mont Ventoux.

V dnešnom profile etapy je zjavné, že sa bude rozhodovať pri výšlape na Mont Ventoux. Útočiť bude určite veľké množstvo jazdcov. Čakať môžeme i útok Movistaru a BMC. Chris Froome dnes bude určite pod tlakom a je otázkou ako sa s tým vysporiada. Zatiaľ sa ukazuje vo výbornej forme, čo dokázal vo včerajšej etape, keď bojoval o víťazstvo v rovinatej etape. Čakať môžeme i aktivitu domácich jazdcov, ktorí budú bojovať a pripomínať si sviatok, ktorý oslavuje celé Francúzsko. Uvidíme ako cyklistov preverí legenda Álp.

Profil etapy:

 

profil

Mapa:

 

mapa

Mont Ventoux:

 

mont

 

Dnešná etapa začína o 11:45. Plánovaný dojazd je približne o 17:10. Živé vysielanie si môžete naladiť od 14:10 na staniciach Eurosport, ČT sport a RTVS.

 

zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár