Preview: Koniec pauzy, sezóna štartuje u protinožcov

Zimná pauza vo World Tour kalendári skončila a cyklistická smotánka sa presúva do Austrálie. Preteky Tour Down Under oslavujú 20 rokov a austrálski organizátori pri stavbe itinerára etáp pamätali na aj prvé roky dnes už prestížneho etapáku.

Po fotení s koalami a kengurami sa jazdci v nedeľu 14. januára postavia na štart prológu People’s Choice Classic, ktorý však nie je v oficiálnom programe. 50-kilometrové mestské kritérium sa pravidelne stáva povinnou jazdou pre šprintérov. Prvá etapa odštartuje symbolicky v Port Adelaide, kde sa pred 20 rokmi preteky Tour Down Under dostali na pomyselnú cyklistickú mapu. V meste Lyndoch dostanú po 145 kilometroch šancu opäť šprintéri. O niečo nevyspytateľnejší bude finiš druhej etapy v Stirlingu, kde sa dá očakávať hromadný dojazd. Záverečný okruh však môže favoritom ubrať sily potrebné na víťazný špurt.

Kto nezachytí záver druhej etapy, má možnosť revanšovať sa o deň neskôr. Cieľom vo Victor Harbor sa preletí. Rozhodujúcim faktorom bude vietor, ktorý môže v závere narobiť škody. Jazdci na celkové poradie sa dostanú k slovu až v etape číslo štyri. O víťazovi etapy rozhodne selekcia na stúpaní Norton Summit. V prípade, že sa GC jazdci neodtrhnú z reťaze, bude mať nárok na radosť v cieli aj silný klasikár. O držiteľovi okrového dresu definitívne rozhodne piata etapa s dvojitým výjazdom na Willunga Hill. Na divákmi obsypanom kopci sa rozpúta pravý boj o prvenstvo. Týždňový festival v Adelaide ukončí v nedeľu 21. januára 70-kilometrové kritérium v hlavnom meste Južnej Austrálie.

Favoriti

Začiatok sezóny sa pravidelne nesie v uvoľnenejšom duchu. Motivácia je citeľná najmä u austrálskych jazdcov, pre ktorých sú domáce preteky pochopiteľne o niečo prestížnejšie. V ostatnom ročníku „vyčínali“ Caleb Ewan (:mts:) a Richie Porte (:bmc:). Práve austrálska vrchárska hviezda sa predstaví opäť v roli najväčšieho favorita na celkové poradie. V zostave BMC bude mať po ruke štvornásobného víťaza a čerstvú posilu Simona Gerransa (:bmc:) a časovkársky motor Rohana Dennisa (:bmc:).

Nový dres prevetrá v Austrálii Domenico Pozzovivo (:bmt:). Okrem skúseného Taliana sa v zostave Bahrain Merida objaví aj bratská dvojica Ion a Gorka Izagirre (:bmt:). Čierno-biele farby Sunwebu vysielajú do boja zostavu okolo Chada Hagu (:sun:). George Bennet (:lot:) a tretí muž ostatnej edície Jay McCarthy (BOH) sa budú spoliehať na prevádzkový režim z národných šampionátov.

Ak prirátame People’s Choice Classic, môžu šprintéri pomýšľať na minimálne štyri príležitosti. Majster sveta Peter Sagan (BOH) zbieral pred rokom nepopulárne druhé miesta. Tento rok sa miláčik publika pravdepodobne zameria na oprášenie spolupráce s Danielom Ossom (BOH). Domáci rýchlik Caleb Ewan (:mts:) si z rovinatých etáp spravil v roku 2017 trhací kalendár. V tíme Mitchelton-Scott pôjdu po etapách aj tentoraz. Nový rok – nové pôsobisko. Elia Viviani (:qst:) vymenil jeden super tím za druhý. V Quick-Stepe sa budú spoliehať na jeho šprintérske schopnosti už od začiatku pôsobenia. V rýchlych záveroch bude viditeľná aj stálica André Greipel (:lts:). „Gorila“ sa k protinožcom vracia po štyroch rokoch. Prvé súťažné kilometre čakajú v Austrálii aj Sama Bennetta (BOH), Phila Bauhausa (:sun:), Diega Ulissiho (:uae:) alebo Ruia Costu (:uae:).

Trasa pretekov:

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár