Preview: Kráľ sa dopredu vzdáva trónu

zdroj: facebook.com/tonymartin

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike pokračujú a už v stredu nastúpia jazdci na ďalšiu ostro sledovanú disciplínu. Časovka jednotlivcov má v tohtoročnej edícii netradičný profil, na ktorom sa jeho strojcovia solídne vybláznili. Až natoľko, že obhajca titulu Tony Martin (:kat:) pomyselne skladá zbrane ešte pred bojom. Nepredbiehajme ale a poďme sa pozrieť, aké nástrahy adeptov na dúhový dres okrem veľmi pravdepodobného dažďa čakajú.

Na prvý pohľad neškodných 31 kilometrov je rozdelených do dvoch kôl v Bergene. Podobne ako v tímovej časovke to nebude absolútna rovina, pôjde sa nahor-nadol, ale celé dianie vyvrcholí na poslednom 3,5 kilometri. Výstup na Mount Floyen s priemerným sklonom 9,1 % doslova zlikviduje nádeje na medailové nádeje „klasických“ časovkárov. Prvé kolo je identické s trasou mužov do 23 rokov so štartom vo Festplassene. Po minutí jazera Tveitevannet na južnom okraji Bergenu zamieria jazdci opäť do centra, kde absolvujú 600 metrový úsek po dlažobných kockách.

Pri druhom prejazde Vetrelidsallmenningenu sa v nohách ozve už 27,6 kilometra svižnej jazdy s vedomím, že hlavný chod dňa ešte len príde. Takmer 3,5 kilometrové stúpanie na Mount Floyen pripraví na jednej strane pekelné chvíľky pre jazdcov a na strane druhej nezabudnuteľné momenty pre fanúšikov. S perfektným výhľadom na dejisko šampionátu spoznáme nového šampióna v boji proti chronometru. Priamy prenos z pretekov môžete sledovať na televíznych staniciach RTVS, Eurosport a ČT 4.

Favoriti

Nemecká výprava na čele s Tonym Martinom (:kat:) sa nepozerá na stredajší profil s veľkým optimizmom. Skôr naopak. „Finále trate je pre mňa príliš náročné. Som obhajca titulu, takže vydám zo seba maximum, ale mám minimálnu šancu na úspech,“ skonštatoval nemecký „Panzerwagen“ pre portál cyclingnews.com. UCI navyše povolila na začiatku záverečného stúpania výmenu časovkárskej kozy za štandardný cestný bicykel, čo u štvornásobného majstra sveta nenašlo pochopenie: „Som týmto rozhodnutím nesmierne sklamaný a nerozumiem, prečo povolili takúto zmenu bicyklov. Vrchári majú teraz skutočne výhodu, pretože zmenou bicykla môžu v stúpaní získať čas. Pri časovke tohto typu by mali jazdci ostať na časovkárskych špeciáloch. Stále by bolo pre mňa zložité zvíťaziť, ale predsa len, mal by som na časovkárskej koze o niečo vyššie šance.“

Vysmiaty môže byť zatiaľ Tom Dumoulin (:sun:). Po tímovom víťazstve v nedeľu sa črtá ďalšia príležitosť na vylepšenie už aj tak fantastickej sezóny. Po Gire sa na chvíľu odmlčal, vynechal Vueltu a svoju prípravu zameral na bergenský šampionát. Profil ako šitý na mieru je pre lietajúceho Holanďana výzvou na zlato.

Keď sme pri výzvach, tých nemá nikdy dosť Chris Froome (:sky:). Čerstvé double Tour – Vuelta nepovažuje britská superhviezda za poslednú kapitolu tejto sezóny. Časovkár jeho typu mohol po zverejnení profilu s úsmevom začať spriadať plány na zisk dúhového dresu. Sklon záverečného kopca poslúži štvornásobnému víťazovi Tour de France ako eso v rukáve. Kde zvyšok narazí na stenu, roztočí Froome wattový kolotoč.

Ďalším do partie je Austrálčan Rohan Dennis (:bmc:). Excelentnému tempárovi sa medailové priečky na svetovom šampionáte zatiaľ oblúkom vyhýbajú. Čo ho neobchádza sú technické problémy, ktoré stopli jeho umiestnenie na bedni už niekoľkokrát. Rodákovi z Adelaide nebude chýbať na štarte sebavedomie. V aktuálnej sezóne nenašiel ani v jednom zo svojich štyroch časovkárskych štartov premožiteľa. K austrálskemu titulu, časovke na Tirrene a dvom úspechom vo Švajčiarsku by dúhový dres svedčal.

V pozícii čierneho koňa mimo žiaru reflektorov sa ocitol Primož Roglič (:lot:). Bývalý skokan na lyžiach vie zvlneným profilom preletieť a ani vo výškových metroch v závere mu nemusia zvädnúť krídla. Slovinský reprezentant si zrovnal rešpekt v časovkách v Baskicku a Romandii, ale rovnako vie zajazdiť aj úplne anonymné časovkárske kilometre. V prípade ideálneho načasovania formy môže fenomén ostatných mesiacov zažiť ďalšiu životnú jazdu.

V menoslove kandidátov na medaily môžeme pokračovať. Šliapať do bezvedomia keď sa zdvihne sklon vozovky majú v náplni práce tímu Sky Poliak Michal Kwiatkowski (:sky:) a Bielorus Vasil Kiryienka (:sky:). Luxemburského trpaslíka reprezentuje Bob Jungels (:qst:), ktorý to na obdobnom profile takisto vie. Švajčiari sa spoliehajú na Stefana Künga (:bmc:), v holandských farbách sa predstaví Wilco Kelderman (:sun:). Záverečné stúpanie dáva nádej na dobrý výsledok aj Rusovi Ilnurovi Zakarinovi (:kat:) a Američanovi Tejayovi van Garderenovi (:bmc:).

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár