Preview: Kto ovládne 100. ročník Gira?

Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/giroditalia

Už zajtra začínajú prvé Grand Tour preteky sezóny. Giro d’Italia oslavuje svoju 100. edíciu. Veľkolepý ročník začne na Sardínii a trasa nás postupne zavedie až na sever. Začiatok bude v meste Alghero, ktoré leží na severozápade v provincii Sassari. V spomínanom meste žije niečo vyše 43 tisíc obyvateľov. Koniec je už ako tradične na severe, v Miláne. V metropole Talianska žije približne 1,3 milióna ľudí. Na jazdcov čaká 3 572 kilometrov a 21 etáp. V štartovej listine je 22 tímov. Na tejto Grand Tour bohužial nemáme slovenské zastúpenie.

Elitní favoriti

Favorit číslo jedna je Nairo Quintana (MOV). Ten sa tento rok pokúsi vyhrať Giro a Tour de France. Na začiatku sezóny sa prezentoval výbornou formou, keď vyhral Tirreno – Adriatico. Víťaz Gira z roku 2014 bude určite adept na výhru. Jeho úhlavný nepriateľ v boji o maglia rosa bude Vincenzo Nibali (:bmt:). Obhajca prvenstva z minulého roku bude mať obrovskú motiváciu, keďže sa jedna etapa pôjde v jeho rodnej Messine. Talian zatiaľ v tejto sezóne nejazdí veľmi presvedčivo, no doma by sa mohol vyhecovať. Tretím do party bude Geraint Thomas (:sky:). Ten sa konečne stal lídrom na jednej z Grand Tour. K ruke mu bude veľmi dobrý Mikel Landa (:sky:) a domáci Diego Rosa (:sky:). Sila domestikov by mohla rozhodovať o celkovom víťazovi.

Ostatní favoriti

Začiatok sezóny mal veľmi dobrý Adam Yates (:ors:). Ten skončil na minuloročnej Tour de France na 4. mieste a zároveň ovládol súťaž mladíkov. Jeho potenciál sa začína naplňovať a pasujeme ho medzi širšiu špičku. Steven Kruijswijk (:lot:) skončil vlani na Gire tesne pod pódiom. Medzi 14 – 18. etapou dokonca nosil ružový dres pre lídra. Bauke Mollema (:tfr:) bude na pozícii lídra amerického tímu. Ten sa po 6 ročníkoch vracia na miesto činu. Nikdy nesmieme zabudnúť na Tejaya van Garderena (:bmc:).  Ten pravidelne patrí do elitnej desiatky, no stále čakáme na jeho prvý elitný výsledok. Thibaut Pinot (FDJ) je podobný prípad ako Američan van Garderen. Zaujímavosťou je, že sa tento rok jedná o jeho premiéru na Giro d’Italia.

Kľúčove etapy

V tohtoročnom Gire je naplánovaných šesť horských dojazdov, kde sa bude rozhodovať o celkovom poradí. Už v 4. etape si jazdci vyskúšajú dojazd v okolí Etny. V 9. etape cyklisti ochutnajú takmer 30 kilometrové stúpanie. V 14. časti pretekov sa jadzci dostanú v závere na stúpanie Oropa. V 17. etape už pôjde do tuhého a 217 km dlhá etapa bude končiť na vrchu Canazei. 18. etapa bude brutálna a na jazdcov čaka 5 kráľovských vrchov Passo Pordoi, Passo Valparola, Passo Gardena, Passo di Pinei Panidersattel a Pontives. V poslednej horskej – 19. etape bude pelotón stúpať na Piancavallo.

Promo video

Trasa a zoznam etáp





zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár