Preview: Obháji Kwiatkowski prvenstvo na prvej ardenskej klasike?

Amstel Gold Race

zdroj: facebook.com/AmstelGoldRace

V nedeľu nám odštartuje týždeň ardenských klasík závodom Amstel Gold Race v okolí holandského Valkenburgu. Na 50. ročníku budú mať po kockových klasikách konečne šancu zažiariť aj čistokrvní vrchári. Prvenstvo obhajuje Michal Kwiatkowski zo SKY, ktorý tu zvíťazil v dúhovom drese majstra sveta. Na štart nastúpi aj trojnásobný víťaz Philippe Gilbert z BMC, so šancou priblížiť sa štvrtým prvenstvom legendárnemu Holanďanovi Janovi Raasovi. Tomu sa podarilo na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov vyhrať Amstel päťkrát, z toho štyrikrát v rade.
Pelotón bude čakať 258 km dlhá trať, 34 stúpaní s celkovým prevýšením 3658 metrov, ktoré dokonale preveria vrchárske schopnosti a formu všetkých favoritov. Najznámejší a cieľový kopec Cauberg (1,2 km, 5,8 %) budú cyklisti prechádzať štyrikrát. Finišovať sa tento rok nebude na jeho vrchole ale na 1,2 kilometrovej rovine, ktorá nasleduje po jeho prejdení.
Napriek značnému prevýšeniu a záverečnej kopcovej pasáži majú šancu na víťazstvo aj rýchli jazdci, ktorým sedia kratšie stúpania. Medzi takých určite patria Michael Matthews a Simon Gerrans z Orici GreenEdge, Tony Gallopin z Lotta Soudal, Luis Leon Sanchez z Astany či Tom Jelte Slagter z Cannondalu. Veľmi dobrú formu ukázala na Brabantskom šípe dvojica Etixxu – Quick Step Petr Vakoč a Julian Alaphilippe. Práve druhý menovaný pripravil víťaznú pozíciu pre českého cyklistu. K najhorúcejším adeptom na víťazstvo budú ale patriť už spomínaný obhajca Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert, „Purito“ Rodriguez či jeho bývalá pravá ruka Daniel Moreno v službách Movistaru. Amstel výborne sedí aj Talianovi Enricovi Gasparottovi zo stajne Wanty – Groupe Gobert, ktorý tu okrem víťazstva v roku 2012 pravidelne dosahuje popredné umiestnenia. Môžeme sa teda tešiť na prvú ardenskú klasiku, ktorá určite prinesie skvelé cyklistické predstavenie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár