Preview: Poblázni Sagan svet tretím dúhovým dresom?

zdroj: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Jeden proti všetkým, všetci proti Saganovi. V nedeľu vyvrcholia tohtoročné majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike pretekmi s hromadným štartom v kategórii Elite. Nórsky Bergen si užíva atmosféru cyklistického festivalu a inak tomu nebude ani v najprestížnejšej kategórii. Po minuloročnom neúspešnom pokuse zasadiť svetový šampionát do krajiny s takmer nulovým záujmom o cyklistiku, pôsobí bergenská návštevnosť ako balzam na cyklistickú dušu.

Deň „D“ jesene pre klasikárov sa nezadržateľne blíži. Lákadlom je nielen dúhový dres, ale takisto aj možnosť zosadenia Petra Sagana (BOH) z cyklistického trónu. Nebude to ale zadarmo. Nový (v lepšom prípade staronový) majster sveta sa musí popasovať s nástrahami na 267,5 kilometrovej ceste naprieč západným nórskym pobrežím a mestskými okruhmi v Bergene. Štartuje sa v regióne Øygarden a Fjell a prvú hodinku budú asi zaujímavejšie výhľady na prírodné krásy ako samotný presun balíka do Bergenu. Šancu ukázať sa v sledovanom úniku opäť využijú protagonisti z cyklisticky exotickejších krajín, ktorí na celkové umiestnenie nepomýšľajú.

Po 40 kilometroch prefrčí pelotón po prvýkrát ulicami Bergenu a 19,1-kilometrový mestský okruh absolvujú jazdci až 11-krát. Diváckym lákadlom číslo jeden sa stane nepochybne stúpanie Salmon Hill, zasadené približne v strede okruhu. Z vrcholu tohto 1,5 kilometra dlhého kopca s priemerným sklonom 6,4 % však stále ostáva do cieľa okolo 10 kilometrov. Rozhodujúcim faktorom v závere na rozdiel od individuálnej časovky teda nebude stúpanie, ale môže výrazne prehovoriť do situácie v ostatným kilometroch. Hlavne početnejšie tímy s výbornými tempármi sa môžu pokúsiť o vystrelenie zopár nábojov, čím by spôsobili pohyb v hlavnom poli. V prípade hromadného dojazdu bude tradične kľúčová pozícia v poslednom kilometri. Od flamme rouge do cieľa budú stáť najsilnejším v ceste ešte tri nevyspytateľné zákruty. Po nich je pripravená už iba cieľová páska a pre jedného vytúžená dúhová odmena.

Favoriti

Všetky oči na Saganovi. Slovenský Tourminátor má pred sebou ďalšiu dúhovú výzvu so šancou na prepis histórie. Tri svetové tituly má na konte iba vybraná cyklistická smotánka v zložení Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Óscar Freire a legenda legiend Eddy Merckx. Peter Sagan (BOH) môže byť piatym do partie, navyše s príchuťou troch po sebe idúcich titulov. Takýto počin v histórii cyklistiky zatiaľ chýba. Slovenská výprava sa oproti Dohe rozrástla o troch členov. Saganovi budú po ruke starší brat Juraj Sagan (BOH), Michael Kolář (BOH), Erik Baška (BOH), Marek Čanecký z Amplatz – BMC a Patrik Tybor z banskobystrickej Dukly. Ideálnym scenárom by bola rekapitulácia katarského záveru, kde bol Kolář Saganovi k dispozícii až do posledných dvoch kilometrov. Uvidíme, ako to pôjde Slovákom v šestici.

Proti obhajcovi titulu stojí dlhý zástup kandidátov na dúhový dres. Klasikármi prešpikovaným tímom sa môže pochváliť belgická výprava. V 9-člennej nominácii figuruje 9 mien, ktoré sú samé o sebe hodné svetového titulu na bergenskom profile. Čo je v slovenskom prípade jasne dané, to u Belgičanov stále ostáva otázne. Pozícia určeného lídra. Z hľadiska súboja niekto vs. Sagan by mal byť jednoznačnou voľbou Greg Van Avermaet (:bmc:). Bledomodrá zostava to ale pravdepodobne bude hrať na Sagana s viacerými kartami a útokmi Gilberta (:qst:), Naesena (:alm:), Stuyvena (:tfr:) alebo Wellensa (:lts:) zabrnká na psychiku slovenskej superhviezdy. Podarí sa Belgičanom zosadiť Sagana z trónu vlastnými silami?

Domáci fanúšikovia v tom majú jasno. Titul získa niekto z dvojice Alexander Kristoff (:kat:) – Edvald Boasson Hagen (:ddd:). Šance má predovšetkým druhý menovaný, ale aj aktuálny majster Európy vie udrieť vikingským kladivom. Problémom nórskej zostavy sa ale na ostatných svetových šampionátoch ukazuje práve (ne)spolupráca oboch lídrov. V Katare šprintovali proti sebe a pódium uniklo obom. Na európskom šampionáte už takticky nezazmätkovali. EBH vystrelil do neskorého úniku a Kristoff bral v šprinte zlato.

Tradičným súperom Petra Sagana je austrálsky univerzál Michael Matthews (:sun:). „Bling“ si vylepšil náladu v nedeľňajšej tímovej časovke, v ktorej bral so svojím tímom Sunweb zlato a o týždeň neskôr chce stáť na stupni víťazov opäť. Austrálska zostava je na prvý pohľad bez mien svetového formátu na nedeľňajší profil, ale o to viac sú protinožci odhodlaní pomôcť lídrovi. V počte superdomestikov vyhráva Matthews.

Holandsko sa vezie na vlne eufórie už od jari. Tom Dumoulin (:sun:) rozpútal v krajine tulipánov obdobné šialenstvo ako u nás Peter Sagan, ktoré vrcholí v Bergene. Stredajšiu individuálnu časovku poňal ako sladký dezert za výnimočnou sezónou a v rozhovore po pretekoch sa šibalsky smial, že myslí aj na nedeľu. Lídrom bude pravdepodobne Nikki Terpstra (:qst:), ale vo forme je takisto Lars Boom (:lot:) a prípadný šprint vie zvládnuť Danny van Poppel (:sky:). V zostave nechýbajú vrchári Bauke Mollema (:tfr:) a Wout Poels (:sky:).

Z deväťčlenných tímov vyčnievajú Francúz Julian Alaphilippe (:qst:), Kolumbijčan Fernando Gaviria (:qst:), a Taliani Diego Ulissi (:uae:) a Sonny Colbrelli (:bmt:). A čo naši západní susedia? V drese Českej republiky štartujú Zdeněk Štybar (:qst:) a Petr Vakoč (:qst:). „Štybymu“ by profil mohol sedieť, ale pri aktuálnej forme ho ťažko zaradiť medzi hlavných kandidátov na pódium.

Ku kandidátom na pódium sa patrí Michal Kwiatkowski (:sky:). Majster sveta z roku 2014 obliekal ako posledný dúhový dres pred Petrom Saganom a na žilinského rodáka to vie. Poliak má za sebou skvelú sezónu, počas ktorej stihol zvíťaziť na San Reme, Strade Bianche, v San Sebastiane a pretransformovať sa na kľúčového domestika na Grand Tour v tíme Sky. Ak by ste v štartom poli hľadali lišiaka Saganovi podobnému, je to „Kwiatek“.

Silný tím bez zvučného klasikárskeho mena posiela do Bergenu Slovinsko. Luka Mezgec (:ors:) a Matej Mohorič (:uae:) by vedeli poslúžiť Primožovi Rogličovi (:lot:)ale pre bývalého skokana na lyžiach má bergenský okruh primálo výškových metrov. Prekvapivý únik však nie je u Slovincov vylúčený. Do boja o pódium zasiahne aj Portugalec Rui Costa (:uae:) a Švajčiar Michael Albasini (:ors:).

V nedeľu nás čaká dlhý deň, počas ktorého sa môže na trati udiať skutočne všeličo. Kto by bol povedal, že v Dohe bude ešte pár stoviek metrov pred páskou na čele v úniku dovtedy anonymný Tom Leezer (:lot:)? Bergen je pripravený na ďalšie pamätné cyklistické divadlo.

Trasa a profil tranzitnej časti

Trasa a profil bergenského okruhu

Zdroj: bergen2017.no

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár