Preview: Podarí sa Petrovi ovládnuť svoj prvý monument na legendárnych Flandrách?

Okolo Flámska

V nedeľu je na programe v poradí druhá najprestížnejšia klasika sezóny Tour of Flanders. Na jubilejnom 100. ročníku môžu najväčšiu slávu zožať dvaja jazdci. Fabian Cancellara a Tom Boonen triumfovali v minulosti zhodne trikrát. V prípade víťazstva sa jeden z nich neodvratne stane najúspešnejším jazdcom histórie. Pri súčasnej forme má však oveľa väčšie šance uspieť švajčiarsky cyklista. Víťazstvo z minulého ročníka bude obhajovať Nór Alexander Kristoff z Katushe. V uplynulých 99. ročníkoch sa podľa národnosti najčastejšie radovali belgický (68), taliansky (10) a holandský cyklisti (8).
Štartovať sa bude v Bruggách a finišovať rovnako v belgickom mestečku Oudenaarde. Pelotón sa bude musieť v závode vysporiadať s extrémne náročným profilom. Jazdcov bude čakať celkovo 255 kilometrov so siedmymi úsekmi mačacích hláv a osemnásť stúpaní, z ktorých si mohli viaceré vyskúšať na minulotýždňovej generálke E3 Harelbeke. Najdlhšie „kockové“ úseky merajú aj viac ako 2000 metrov, no na rozdiel od tých na Paríž – Roubaix sú vo výbornom stave. Medzi najťažšie stúpania, na ktorých možno očakávať najväčšiu divácku podporu budú patriť Oude Kwaremont (2200m , 4,2 %, 9 %) s trojitým prechodom, Koppenberg (600 m, 11,6 %, 22 %), Kruisberg (1875 m, 5 %, 9% ) a Paterberg (400 m, 12,5 %, 20 %) s dvojitým prechodom, naposledy 18 kilometrov pred cieľom. Práve tu uletel švajčiarsky „Spartakus“ Petrovi Saganovi v roku 2013 a tešil sa zo svojho druhého víťazstva.
Na víťazstvo si robí zálusk množstvo výborných klasikárov, avšak na Flandrách treba mať aj okrem skvelých nôh aj nesmierne množstvo šťastia, pretože pády číhajú na každom rohu. Okrem tradičných favoritov ako je spomínaná dvojica, náš Peter Sagan, Greg Van Avermaet, či zoskupenia tímov SKY a Etixx – Quick Step majú predpoklady na víťazstvo aj ďalší jazdci. V dobrej forme sa v posledných týždňoch ukazovala dvojica Lotta Soudal Tiesj Benoot a Jurgen Roelandts, či Sep Vanmarcke zo stajne Lotto NL – Jumbo. Každopádne nás čaká po Miláne – Sanreme jeden z ďalších vrcholov klasikárskej sezóny. Držme teda palce nech bude pre slovenskú cyklistiku úspešný.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár