Preview: Potvrdí Nairo Quintana svoju dominanciu v španielskom Baskicku?

Okolo Baskicka

zdroj: twitter.com/movistar_team

V pondelok odštartuje ďalší týždňový etápák v kopcovitom kraji Baskicka – Vuelta al País Vasco. V poradí už 56. ročník prinesie do pelotónu opäť najväčšie mená svetovej cyklistiky. Najúspešnejším jazdcom v histórií závodu sa stal v sedemdesiatych rokoch Španiel José Antonio González, ktorý si dal víťazný klobúk na hlavu štyrikrát. Veľkú šancu sa mu vyrovnať bude mať Alberto Contador, ktorý v predchádzajúcich týždňových pretekoch obsadil dvakrát druhé miesto.
Typickým znakom závodu sú kratšie, no strmé stúpania. Pelotón sa celých šesť dní (celkovo 863 km) bude pohybovať v nadmorských výškach do 1 000 m. Každá etapa ako aj záverečná časovka je charakteristická zvlneným profilom. Horské dojazdy budú na cyklistov čakať v druhej a piatej etape, no je ťažké predvídať či sa práve tu bude rozhodovať o celkovom prvenstve. O víťazovi teda môže rozhodnúť záverečná časovka, ktorá už tradične v šiesty deň ukončuje toto prestížne podujatie.
Minuloročný triumf obhajuje Joaquin „Purito“ Rodriguez, ktorý tu zvíťazil v dramatickom súboji proti Kolumbijcovi Sergiovi Henaovi Montoyovi zo SKY. Najväčším adeptom na celkové tohtoročné prvenstvo bude Nairo Quintana z Movistaru. Ten vyhral zatiaľ najlepšie obsadené tohtoročné podujatie – Volta a Catalunya. Chuť po prvom víťazstve však bude mať hlavne Alberto Contador, ktorému predchádzajúce dva závody ušli len o pár sekúnd. Tešiť sa ale môžeme na také esá, ako sú Fabio Aru z Astany, Rui Alberto Faria Da Costa z Lampre – Merida, či minulotýždenný víťaz trojdňového etapáku Criterium International Thibaut Pinot z FDJ. Tím SKY povedie do boja o celkové prvenstvo druhý muž minulého ročníka Sergio Henao Montoya. Premiéru medzi najlepšími si v tomto roku odkrúti jeho tímový kolega a skvelý vrchár Mikel Landa. V pelotóne sa znova objaví aj Peter Velits z BMC, ktorý sa bude postupne opäť dostávať do závodnej formy. Verme teda, že nás čaká zaujímavé a napínavé podujatie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár