Preview pred E3 Harelbeke

E3 Harelbeke

zdroj: twitter.com/E3Harelbeke

Ďalšia jarná klasika nám klope na dvere a fanúšikovia „mačacích hlav“ a stúpaní si prídu na svoje. Preteky E3 Herelbeke začali svoju históriu v roku 1958 a pôvodne sa volali Harelbeke – Antverpy – Harelbeke, neskôr sa volali E3 Prijs Vlaanderen na počesť slávnej diaľnice E3, ktorá spojovala dve mestá v Belgicku. V roku 2010 prišla zmena v organizácii podujatia a v ronvaký termín sa konala iná belgická klasika Gent – Wevelgem, čo ale nevyhovovalo mnoho jazdcom a v roku 2012 sa E3 Harelbeke presunula na piatok a Gent – Wevelgem ostala v nedeľu. Tento rok vstúpili preteky E3 Harelbeke oficiálne do kalendára World Tour.

Dĺžka preteku sa počas histórie veľmi nemenila. Vždy sa vzdialenosť dostala ku 200 km, keď ale v roku 2012 vstúpil podnik do kalendára World Tour, tak už k náročnému programu pribudli ďalšie kopce a z ťažkého preteku sa stal ešte ťažší. V program je celkovo neuveriteľných 17 kopcov a o víťazovi sa prevažne rozhoduje v poslednej hodine na stúpaniach Paterberg a Oude Kwaremont, kde su ideálne podmienky na útok.

Na koho sa oplatí vsadiť? Fabian Cancellara (:tfr:) je určite jeden z favoritov i keď jeho neuveriteľná séria štyroch „bední“ na podujatí Miláno – San Remo skončila, tak výhrou časovky na Tirreno – Adriatico potvrdil, že to stále v nohách má. Minuloročné víťazstvo a prestup do stajne Tinkoff – Saxo robí z Petra Sagana (:tcs:) ďalšieho favorita. Nedávna výhra jednej etapy na spomínanom preteku Tirreno – Adriatico posiluje jeho sebavedomie a určite bude chcieť Peter nadviazať na tento úspech. Zdeněk Štybar je pri absencii Toma Boonena jedným z hlavných želiezok v ohni pre stajňu Etixx – Quick – Step. Výhra na Strade – Bianche iba potvrdila Zdeňkove predpoklady.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár