Preview pred poslednou jarnou klasikou Paríž – Roubaix

Paríž - Roubaix

zdroj: twitter.com/tinkoff_saxo

Zajtra nám začína posledná jarná klasika Paríž – Roubaix, už legendárný podnik prišiel hneď z úvodu o dve veľké mená. Účast odriekli Fabien Cancellara z tímu Trek Factory Racing a Tom Boonen zo stajne Etixx – Quick Step. V posledných ročníkoch k veľkým prekvapeniam nedošlo a pravidelne vyhrávali najsilnejší jazdci, ktorí pokorili pretek Okolo Vlámska. Za posledné roky bol výnimkou iba Stuart O´Grady v roku 2007 a Johan Vansummeren v roku 2011.

Favoriti

Alexander Kristoff (KAT) a jeho progres v posledných rokoch na jarných klasikách je markantný, ale na tomto podujatí pravidelne zaostáva. Jeho najlepším umiestnením na preteku Paríž – Roubaix je deviate miesto z roku 2013. Nikdy sa nedostal do záverečného špurtu, kde by bojoval o triumf a preto má obrovskú motiváciu. Podľa jeho vlastných slov mu viac sedia dynamické úseky ako na preteku Okolo Vlámska, než pomalé a siahle rovinky na Paríž – Roubaix. Kľúčovou sa zdá podpora od jeho kolegu Lucu Paoliniho, ktorý nedávno triumfoval na podujatí Gent – Wevelgem.
Niki Terpstra a Zdeněk Štybar z tímu Etixx – Quick Step. I napriek absencii Toma Boonena má táto stajňa dve viac než priemerné šance na výhru. Holandský cyklista obhajuje vlaňajšie víťazstvo a v posledných pretekoch potvrdzuje skvelú formu, keď na preteku Okolo Vlámska dlho držal šance na výhru, keď boli v úniku s Alexandrom Kristoffom. Český jazdec potvrdil, že mu jarné klasiky sedia a rozhodne sa pokúsi o únik.
Bradley Wiggins (SKY) skončil minulý rok na tomto podniku na 9. mieste. Tento rok by to chcel rozhodne vylepšiť a za pravdu mu dáva i tím SKY, ktorý sa viac zameral na jarné klasiky a príprava tomu odpovedá. Wiggins patrí k favoritom, no musí dojsť do finišu sám, bez špurtérov. I keď je Brit jasná jednička tímu, tak jeho tímový kolega Geraint Thomas má formu a potenciál.
Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) snaď obľubuje preteky na „mačacích hlavách“ úplne najviac. Na preteku Okolo Vlámska prekvapivo utrpel zdrvujúcu porážku, tak preto má logicky motiváciu dokázať, že patrí k špičke na jarných klasikách.
John Degenkolb (Giant-Shimano) je ďalší favorit, po jeho víťazstve na klasike Miláno – San Remo nebude riskovať ani Kristoff, aby si ho dotiahol do záverečného špurtu. Minulý rok tu skončil Degenkolb na druhom mieste, takže tieto preteky dôverne pozná a rozhodne mu sedia.
Peter Sagan (TCS) a jeho posledná šanca ako spasiť neúspešnú jar, ktorú zatiaľ má. Začínajú sa vynárať špekulácie o zlom nákupe pre tím Tinkoff – Saxo. V poslednom preteku mu podľa jeho slov odpadli nohy na poslednom kilometri, tak uvidíme. Rozhodne musí byť viac agresívnejší ako doteraz.
Greg Van Avermaet (BMC) dokončil pred dvoma rokmi tento pretek na štvrtom mieste. Otvorenejšie preteky mu nahrávajú do karát a zároveň sa mu dostane podpory od jeho tímového kolegu Daniela Ossa.

paris-roubaix-2015-profile

 

 

Prihlásene tímy: Ag2r-La Mondiale, Astana, BMC, Bardiani CSF, Bora-Argon, Cannondale-Garmin, Cofidis,Colombia, Etixx-QuickStep, Europcar, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling, Katusha, Lampre-Merida, LottoNL-Jumbo, Lotto-Soudal, Movistar, MTN-Qhubeka, Topsport Vlaandaren-Baloise, UnitedHealthcare, Wanty-Groupe Gobert, Orica-GreenEdge, Sky, Tinkoff-Saxo, Trek Factory Racing

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár