Preview: Prvá Grand Tour sezóny Giro d’Italia

Giro d'Italia

zdroj: facebook.com/giroditalia

Každoročne sa začiatkom mája upierajú oči fanúšikov cestnej cyklistiky na talianske cesty. Tento rok štartuje už 99. ročník slávneho Gira, ktorého prvá edícia sa konala v roku 1 909 pod záštitou talianskych športových novín La Gazzeta dello Sport. Na štart premiérového ročníka sa postavilo 127 cyklistov, z ktorých 49 dokončilo celé trojtýždňové podujatie. Víťazom sa stal domáci Luigi Ganna a bol odmenený 5 325 lírami, čo je v prepočte menej než tri eurá! Najúspešnejšími cyklistami histórie sú dvaja domáci jazdci Alfredo Binda, Fausto Coppi a Belgičan Eddie Merckx, ktorým sa podarilo zvíťaziť päťkrát. Medzi legendárne momenty patrili súboje v horách medzi Faustom Coppim a trojnásobným víťazom Ginom Bartalin v štyridsiatych rokoch. V posledných rokoch patrili k najvýraznejším postavám Gira Alberto Contador (víťaz 2008, 2015) a Ivan Basso (víťaz 2006, 2010). Víťazstvo nebude obhajovať spomínaný Contador, ktorý uprednostnil Tour de France.
99. ročník úvodnej Grand Tour sezóny odštartuje tromi etapami v Holandsku. V úvodnej 10 – kilometrovej časovke bude najväčším favoritom na zisk ružového dresu Maglia Rosa Fabian Cancellara z Treku-Segafredo. Po troch etapách v krajine tulipánov bude nasledovať deň voľna na presun do Talianska. Cyklistov bude čakať ešte individuálna časovka v 9. etape a horská časovka v 15. etape. V prvom a druhom týždni si prídu na svoje najmä šprintéri, ktorí budú mať veľkú šancu pozbierať etapové vavríny pred náročnými etapami v Alpách. Prvý horský dojazd je na programe v 6. etape, kde sa budú favoriti na celkové prvenstvo oťukávať. S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude meniť aj majiteľ Maglia Rosy. Posledný deň druhého týždňa sa pelotón presunie do Álp. Po troch náročných etapách, s legendárnym prechodom cez Passo Giau a horskej časovke na Alpe di Siusi je na programe druhý voľný deň. Všetko ale vyvrcholí v záverečnom týždni. V 19. etape sa bude prechádzať cez Cima Coppi (najvyšší bod závodu) Colle della´ Agnello a taliansko-francúzsku hranicu, pričom etapa končí horským dojazdom v Risoule.
Následný deň budú mať favoriti v celkovom poradí poslednýkrát možnosť zamiešať kartami. Bude ich čakať len 134 kilometrov dlhá etapa, avšak s veľmi náročným profilom. Už od štartu sa bude stúpať na prvú z troch horských prémii najvyššej kategórie Col de Vars, po zjazde bude nasledovať tiahle a 22,2 kilometra dlhé stúpanie Col de la Bonette. Po 40 kilometrovom zjazde bude nasledovať posledné stúpanie najvyššej kategórie Colle della Lombarda, cez ktorý sa pelotón vráti späť na talianske územie. Po ďalšom klesaní bude čakať cyklistov záverečná prémia tretej kategórie a cieľ v Sant´Annadi Vinadio. Záverečná etapa 99. ročníku Gira bude patriť šprintérom v metropole Turína.
Najväčší adepti na celkové prvenstvo budú víťaz z roku 2013 Vincenzo Nibali a tretí muž minulého ročníka Mikel Landa v službách britskej stajne SKY. Svoju premiéru na ružovom závode si odbije Alejandro Valverde z Movistaru, ktorý je plný očakávania a bude určite atakovať pódiové umiestnenie. Silnou zostavou sa prezentuje francúzska stajňa Ag2r La Mondiale, ktorej lídrami budú domáci Domenico Pozzovivo a veterán Jean-Christophe Peraud. K ďalším menám patria druhý muž v rokoch 2013 a 2014 Rigoberto Uran zo stajne Cannondale, Esteban Chaves z Orici GreeEdge, Tom Dumolin z Giantu- Alpecin, Rafal Majka z Tinkoffu, víťaz z roku 2012 Ryder Hesjedal z Treku-Segafredo a mladý ruský talent Ilnur Zakarin z Katushe. V rovinatých dojazdoch budú žiariť Marcel Kittel z Etixxu-Quick Step , André Greipel z Lotta Soudal či domáci jazdci Sacha Modolo z Lampre-Merida a Giacomo Nizzolo z Treku-Segafredo. Čaká nás úvodná Grand Tour sezóny, ktorá bude ale bez slovenskej účasti. Uvidíme teda či sa podarí niektorému z predošlých víťazov pridať svoj druhý triumf alebo spoznáme úplne nového šampióna.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár