Preview: Prvá konfrontácia Frooma, Contadora a Quintanu na týždňovom podujatí Volta a Catalunya

Okolo Katalánska

zdroj: twitter.com/voltacatalunya

Katalánsko už tradične hostí prestížny týždňový „etapák“ na ktorom sa každoročne predstavuje vrchárska špička pelotónu. Prvý ročník sa uskutočnil už v roku 1911, čím sa pokladá za štvrtý najstarší etapový pretek. Najúspešnejší jazdec histórie bol v medzivojnovom období domáci Mariano Cañardo, ktorému sa podarilo vyhrať sedem krát. Svoje tretie víťazstvo môže tento rok pridať Joaquim „Purito“ Rodríguez z Katushe.
V siedmych dňoch čaká na cyklistov 1 219 km. Divácky najatraktívnejšie budú hlavne tretia a štvrtá etapa v Pyrenejách. V tretej budú vrchári bojovať na štyroch horských prémiách 1. kategórie, vrátane cieľového dojazdu. Štvrtá etapa sa začne hneď z ostra, keď pelotón bude od štartu stúpať na vrchol „trojkovej prémie“. Nasledovať bude vrchol Port de Cantó klasifikovaný najvyššou kategóriou Hors a ďalšie stúpanie 1. kategórie. Najlepšie ale príde nakoniec a bude to najvyšší vrchol tohto ročníka Port Ainé ( 1 975 m.n.m., 18,5 km, 6,8 % priemer). V prípade malých časových rozdielov medzi jazdcami je ešte možné zaútočiť v piatej etape na stúpaní 10 kilometrov pred cieľom, alebo v poslednej siedmej na okruhoch Barcelonou. Tam bude pelotón sedemkrát prechádzať vrcholom parku Montjuïc.
Okrem spomínaných top favoritov môžu karty zamiešať obhajca prvenstva Richie Porte z BMC, posledný víťaz španielskej Vuelty Fabio Aru z Astany, či Kolumbijec Jhoan Esteban Chaves Rubio z austrálskej Orica – GreenEdge. Pole favoritov je nesmierne široké a každý jeden tím má vo svojich farbách elitných vrchárov. Môžeme sa teda tešiť na zatiaľ najatraktívnejší týždňový závod sezóny.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár