Preview: Quick-Step, BMC alebo Sky? Súboje o medaily odštartuje tímová časovka

zdroj: facebook.com/quickstepteam

Už po šiestykrát sa v úvodnom dni majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike predstavia na scéne najlepší tempári sveta v šesťčlenných zostavách. Tímová časovka sa v ostatnom ročníku stala kontroverznou témou, najmä z hľadiska logistiky a celkového financovania zo strany UCI. Na štart v Dohe sa postavilo iba 10 World Tour celkov, zvyšných 8 túto disciplínu odbojkotovalo. Išlo najmä o zoskupenia, ktoré nemali najvyššie ambície v boji o medaily a tímy, ktoré ku koncu roka ukončili svoje pôsobenie v profi pelotóne.

Súboj šiestich gladiátorov proti chronometru je však stále prestížnou záležitosťou nielen pre tímy, ale aj pre jednotlivcov a v neposlednom rade pre sponzorov. Predsa len, je to stále asi najjednoduchší spôsob, ako získať status majstra sveta. Tak prečo sa o to nepokúsiť? Pravdepodobnosť však nehrá v tejto disciplíne dôležitú rolu. Kľúčovými parametrami sú aktuálna výkonnosť jednotlivých jazdcov a tímová súhra. V cieli sa zastaví čas po prejazde štvrtého člena tímu. Mierne zvlnený profil s jedným kratším intenzívnym kopcom bude nepochybne témou pre športových riaditeľov pri zostavovaní taktiky.

Štart bergenského šampionátu zasadili organizátori do mestečka Ravnanger. Z ostrova Askoy sa jazdci vydajú na divácky atraktívnu prehliadku regiónu. Pravdepodobne najväčšia pozornosť sa sústredí na tridsiaty kilometer. Bleskové tempo naruší 1,4 kilometrové stúpanie Birkelundsbakken, s pasážami šplhajúcimi sa k 16 %. Kopec, ktorý nikoho nezruinuje, ale priemer 7,2 % na silách do záveru rozhodne nepridá. V boji o prvenstvo môže byť táto pasáž rozhodujúca. Časovkárske zostavy uvidíme stupňovať tempo až do Bergenu, kde sa bude finišovať po 42,5 kilometri. Preteky so štartom o 15:35 môžete sledovať na televíznych staniciach Eurosport a ČT 4.

Favoriti

Prehľad favoritov začneme pri obhajcoch. Quick-Step v katarskej horúčave prerušil dvojročnú dominanciu najväčšieho konkurenta BMC. V tohtoročnej zostave nechýba víťazné kvarteto z Dohy – Bob Jungels (:qst:), Yves Lampaert (:qst:), Julien Vermote (:qst:) a Nikki Terpstra (:qst:), ktorých doplní Jack Bauer (:qst:) a Philippe Gilbert (:qst:). Dominantná postava aprílových pretekov Okolo Flámska sa objaví na štarte tímovej časovky po piatich rokoch. „Ide o náročnú trasu s množstvom zmien. Pripomína mi to tak trochu Valkenburg z roku 2012. Technická jazda nahor – nadol. Už od začiatku sú pripravené stúpania. Myslím, že veľa tímov vybuchne a nedokončí preteky pohromade. Kľúčové bude držať silnejších jazdcov na uzde, aby skutočne ťahali ostatných. Ťažko povedať, kto je hlavným favoritom. Na štarte je viacero kvalitných tímov. Tím Sky vyzerá dobre a pri pohľade na ich zostavu tu majú najväčšie mená,“ povedal 35-ročný Belgičan pre portál cyclingnews.com.

Najvyššie méty majú v nedeľňajšej disciplíne v americkom tíme BMC. Nič iné ako tretie víťazstvo si nepripúšťa zostava Rohan Dennis (:bmc:), Silvan Dillier (:bmc:), Stefan Küng (:bmc:), Daniel Oss (:bmc:), Manuel Quinziato (:bmc:) a Miles Scotson (:bmc:). Ťahúň zostavy Dennis musel síce odstúpiť z nedávno skončenej Vuelty, ale pri tak širokých možnostiach tímu, je jeho nominácia jasným signálom, že na šampionát nastúpi Austrálčan v stopercentnom stave.

V tíme Sky rastie s jedlom chuť. Hlad po úspechoch u Britov nikdy nechýbal a v tímovej časovke majú čo doháňať. Jeden bronz z roku 2013 sa titulmi z Grand Tour ovenčenému celku máli. Dave Brailsford vyslal do Bergenu zostavu v zložení Owain Doull (:sky:), Chris Froome (:sky:), Vasil Kiryienka (:sky:), Gianni Moscon (:sky:), Michal Kwiatkowski (:sky:) a Geraint Thomas (:sky:). Športový riaditeľ Brett Lancaster v tom má jasno: „Plán je zvíťaziť. Máme k dispozícii silnú zostavu a po úspešnej Vuelte sú chlapci skutočne motivovaní. Plus ak sa pozriete na jazdcov, ktorí absolvovali posledný týždeň preteky Okolo Británie, tak sú takisto vo forme. Navyše v nedeľu to nevyzerá na dážď, čo len vyhovuje našej technickej jazde.“

Bez medaily nechce ostať ani celok Orica-Scott. Austrálčania vsadili na skúsený tím s menami ako Luke Durbridge (:ors:), Michael Hepburn (ors:), Daniel Howson (:ors:), Daryl Impey (:ors:), Svein Tuft (:ors:) a Alexander Edmondson (:ors:). „Všetci nominovaní majú už niečo odjazdené na majstrovstvách sveta. Je to skúsený tím. Profil je veľmi odlišný od minulého roka. Pri pohľade na zoznam doterajších medailistov, iba päť tímov získalo cenné kovy. Tento rok to vidím na oveľa širší záber a popri tradičných menách majú šancu aj Sunweb alebo LottoNL-Jumbo“, zamyslel sa strojca zostavy Matt White.

Sunweb má takisto ľudí na svojom mieste. V zostave vyčnieva Tom Dumoulin (:sun:), ale kvalitu zaručuje takisto Wilco Kelderman (:sun:) Lennard Kämna (:sun:), Sam Oomen (:sun:), Michael Matthews (:sun:) a Soren Kragh Andersen (:sun:).

A čo LottoNL-Jumbo? V Británii ovládol časovku Lars Boom (:lot:), na Gire Jos van Emden a o svojich kvalitách nemusí presviedčať Primož Roglič (:lot:). Zostavu dopĺňajú Victor Campenaerts (:lot:), Stef Clement (:lot:) a Gijs van Hoecke (:lot:).

Bez šancí nie je ani Movistar s Alexom Dowsettom (MOV) a Jonathanom Castroviejom (MOV). Bora – hansgrohe sa spolieha na ťah Jana Bártu (BOH) a Macieja Bodnara (BOH). Individuálny majster sveta Tony Martin (:kat:) štartuje v drese Kaťuše-Alpecin. Z prokontinentálnych tímov si na prvú ligu trúflo iba poľské CCC Sprandi Polkowice so solídnymi časovkármi Marcinom Bialoblockim, Maciejom Paterskim a Janom Tratnikom.

Trasa a profil

Promo video #Bergen2017

 

Zdroj: www.uci.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár