Preview: Saganov ďalší pokus o prvé tohtosezónne víťazstvo na E3 Harelbeke

E3 Harelbeke

zdroj: twitter.com/e3harelbeke

Jarná časť sezóny je v plnom prúde a pred cyklistami je náročná belgická klasika v provincii Západné Flámsko. E3 Harelbeke alebo aj „Malé Flandry“ predstavuje pre jazdcov ostrú prípravu pred budúcotýždňovým druhým monumentom sezóny Tour of Flanders. Na uplynulých 58 ročníkoch sa stal najúspešnejším jazdcom Tom Boonen zo stajne Etixx – Quick Step. S piatimi víťazstvami ho už nemôže so súčasného pelotónu ohroziť ani Fabian Cancellara, ktorý tu zvíťazil trikrát, ale túto sezónu si v profesionálnej cyklistike odkrúti svoju derniéru.
Na jazdcov bude čakať 206,4 kilometrov dlhá trať s niekoľkými úsekmi mačacích hláv ale hlavne 15 stúpaní, v ktorých sa pelotón vždy značne preriedi. Medzi tie najznámejšie a hlavne najnáročnejšie patria Paterberg s dĺžkou 700 metrov, priemerom 12 %, maximom 20 % a Oude Kwaremont s dĺžkou 2,2 kilometra, priemerom 4,2 % a maximom 11 %. Posledné stúpanie Tiegemberg s dĺžkou 1 000 metrov, priemerom 6,5 % a maximom 9 % sa nachádza približne 19 kilometrov pred cieľom a môže byť zlomovým momentom celého závodu.
Spomedzi favoritov bude absentovať obhajca prvenstva Geraint Thomas zo Sky, ktorý uprednostnil týždňový závod v Katalánsku. Nebudú však chýbať najlepší klasikári sveta. Najhorúcejší kandidáti na prvenstvo sú Greg Van Avermaet z BMC, Zděnek Štybar a Niki Terpstra z Etixxu – Quick Step, spomínaný Fabian Cancellara z Treku Segafredo a samozrejme náš Peter Sagan, ktorý tu zvíťazil pred dvoma rokmi. Ako je to už ale pri klasikách zvykom jazdec musí mať ohromné množstvo šťastia a hlavne nezlomnú psychiku. Dúfajme teda že sa Petrovi bude dariť, pretože formu na to jednoznačne má.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár