Preview: Štvrtý monument „The Old Lady“ nabitý hviezdnymi menami

zdroj: twitter.com/liegebastogne

Liége – Bastogne – Liége je ďalšia monumentálna klasika, ktorá čaká na pelotón túto nedeľu. Už 102 ročník privedie na štartovnú listinu hviezdne mená, ktoré sa budú snažiť poraziť skvelého Valverdeho. Najskôr ale k histórii závodu. Prvým víťazom tejto super náročnej klasiky sa stal v roku 1892 Belgičan León Houa, ktorý pridal v nasledujúcich ročníkoch ďalšie dve prvenstvá. Celkovo najúspešnejší v histórii bol legendárny Eddie Merckx, ktorému sa podarilo zvíťaziť na „Starej dáme“ v piatich prípadoch. Štyri prvenstvá má na svojom konte bývalý skvelý taliansky klasikár Moreno Argentini. Ten dominoval na belgických cestách na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. So súčasných jazdcov má najviac víťazstiev spomínaný Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015). Najviac prvenstiev podľa krajiny zaznamenali belgickí cyklisti (59), talianskí (12) a švajčiarskí cyklisti (6). Slovenským a českým cyklistom sa tomto prestížnom podujatí ešte nepodarilo zvíťaziť.
Pelotón čaká tento rok 253 kilometrov s 10 stúpaniami v Ardenských kopcoch. V závode začína ísť do tuhého zvyčajne 40 kilometrov pred cieľom pri nájazde na známe stúpanie Côte de la Redoute s maximom na 22 % ,priemerom 8,9 % a dĺžkou 2 kilometre. Nasledovať bude ďalšia náročná stena Côte de la Roche-aux-Faucons s maximom 16,5 %, priemerom 9,4 % a dĺžkou 1,5 kilometra. Pelotón potom čaká stúpania Côte de Saint Nicolas a po ňom novinka v itinerári závodu kockové stúpanie Côte de la Rue de Naniot. Záver patrí kopcu Côte de Ans s dĺžkou 1,5 kilometra a maximom 8 %.
Do poľa favoritov môžeme podľa aktuálnej formy zaradiť len niekoľko jazdcov. Dvojica Ettixu – Quick Step Julian Alaphilippe a Daniel Martin ukázal skvelé nohy už na Valónskom šípe. Závod bude určite sedieť Michaelovi Albasinimu a Michaelovi Matthewsovi z Orici GreenEdge či Enricovi Gasparotovi z Wanty-Groupe Gobert. Na štart sa postavia aj Richie Porte z BMC, Chris Froome zo SKY a Vincenzo Nibali z Astany, tak uvidíme ako sa s týmto typom závodu popasujú. Najväčší favorit a obhajca prvenstva bude priam nezdolateľný Alejandro Valverde z Movistaru, ktorý „Zreje ako víno“. Liége – Bastogne – Liége je však jedinečný a nesmierne namáhavý závod, v ktorom sa môže udiať čokoľvek. Tešme sa teda na ďalší nedeľný sviatok cestnej cyklistiky.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár