Preview: Ukončí Chris Froome 39-ročné čakanie na double Tour – Vuelta?

Vuelta a España

zdroj: www.facebook.com/letour

Už v sobotu 19. augusta sa začína španielska cyklistická fiesta. Vuelta a España vo svojej 72. edícii odštartuje vo francúzskom Nimes a už od úvodu sa pôjde naplno. Tímová časovka na takmer 14-kilometrovom technickom okruhu v historickom centre nebude exkurziou v turistickom tempe. Prvé výškové metre čakajú na jazdcov už v 3. etape v Andorre, odkiaľ sa konvoj presunie do Katalánska a neskôr do Andalúzie, ktorá výrazne prehovorí do diania v celkovom poradí.

Hlavný chod pripravili organizátori na tretí týždeň. Po sťahovaní na sever pyrenejského polostrova a druhom voľnom dni si jazdci sadnú na časovskárske kozy a popasujú sa s 42-kilometrovým individuálnym chronometrom. Čerešničkou na torte bude strašidelné stúpanie Angliru. Divákmi milovaný, jazdcami obávaný kopec, na ktorom sa dá na záver viac stratiť ako získať. Nemilosrdné vyvrcholenie trojtýždňového snaženia, miesto, kde každé šliapnutie do pedálu bolí. Počas 21 etáp prejdú jazdci 3 324 kilometrov. Šprintéri by si pri optimistickom scenári mohli prísť na chuť v šiestich prípadoch. Prioritou však ostávajú stúpania. Osem kopcovitých a päť horských etáp v spojení s ôsmimi horskými dojazdmi sľubujú veľké cyklistické divadlo. A o čo je hlavným lákadlom pre jazdcov?

Červený dres

Štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome (:sky:) má s Vueltou nevyrovnané účty. Na poslednej Grand Tour sezóny skončil už trikrát druhý, no zatiaľ sa mu ani raz nepodarilo trojtýždňový podnik v Španielsku vyhrať. Proti britskému jazdcovi stoja takisto historické tabuľky. Double Tour – Vuelta sa podarilo naposledy ukoristiť Bernardovi Hinaultovi v roku 1978, teda v časoch, keď sa brázdili cesty na Vuelte na jar. Termín na prelome augusta a septembra zatiaľ ostáva pre túto kombináciu zakliaty. V prípade víťazstva by sa stal Froome takisto prvým Britom so skalpom z Vuelty. Ak zopakuje obdobný výkon ako na Tour, o najväčšom favoritovi netreba ďalej pochybovať.

Zástup vyzývateľov je dlhý. Oči domácich priaznivcov smerujú k mužovi s jednotkou na chrbte. Alberto Contador (:tfr:) sa na Vuelte lúči so svojou bohatou kariérou. „El Pistolero“ nechystá žiadnu exhibičnú jazdu plnú nostalgie. Práve naopak. Je jasným lídrom tímu Trek – Segafredo a po sklamaní z Tour sa chce rozlúčiť vo veľkom štýle. Útok bude striedať ďalší útok. Francúz Romain Bardet (:alm:) sa bude musieť do toho viac oprieť v kopcoch, pretože dlhá individuálna časovka môže jeho ambície v konečnom dôsledku solídne zošrotovať. Talianska dvojica Vincenzo Nibali (:bmt:) a Fabio Aru (AST) ostala po Gire, resp. Tour hladná. Obaja vedia ako na Vuelte víťaziť a najmä Nibali je expertom vo chvíľach, keď mu už nikto neverí. S veľkým otáznikom prichádza na Vueltu Esteban Chaves (:ors:). Po anonymne absolvovanej Tour by jazdec jeho kalibru nemal ukončiť Grand Tour sezónu bez solídneho výsledku. V prípade priaznivého vývoja by mohli do boja o pódium prehovoriť takisto Ilnur Zakarin (:kat:), Rafal Majka (BOH), bratia Yatesovci (:ors:) alebo Bob Jungels (:qst:).

Zelený dres

Vuelta býva už trochu tradične šprintérsky vyľudnená. Tentoraz to má do Španielska namierené iba hŕstka rýchlych jazdcov, avšak ani jeden nepatrí do úzkej šprintérskej špičky. Favoritom v hromadných dojazdoch bude nepochybne John Degenkolb (:tfr:), ktorý ale neprežíva najlepšie obdobie kariéry. Impulz v podobe etapového víťazstva potrebuje aj Talian Sacha Modolo (:uae:). Quick – Step nechal svoju prominentnú dvojicu Gaviria – Kittel doma a zodpovednosť prevezme Matteo Trentin (:qst:). Nováčik na Grand Tour scéne Aqua Blue Sport sa bude spoliehať na „módneho policajta“ Adama Blythea. Bora – hansgrohe vysiela do boja Michaela Schwarzmanna (BOH), ktorému by mal robiť lead-out Michael Kolář (BOH). Bodovacia súťaž však nie je iba o šprintérskych záveroch a súboj o zelený dres okorenia úniky za bodmi na prémiách.

Bodkovaný dres

Súťaž o najlepšieho vrchára je nevyspytateľná a mená reálnych kandidátov prináša až samotný priebeh po polovici pretekov. Rafal Majka (BOH) naznačil, že primárnym cieľom nebude celkové poradie, ale víťazstvá v etapách. Ak by nabral časovú stratu, nie je vylúčené, že sa zameria aj na bodkovaný dres. Na štarte uvidíme čerstvého víťaza vrchárskej súťaže z Tour Warrena Barguila (:sun:), pre ktorého to bude rozlúčková Grand Tour v tíme Sunweb. Vylúčené nie je ani prekvapenie. Minulý rok sa obliekol do bodkovaného Omar Fraile (:ddd:), ktorý figuruje aj v tohtoročnej zostave Dimension Data.

Biely dres

A čo súťaž o najlepšieho jazdca do 25 rokov? Odpoveď je jednoduchá – žiadna nie je. Biely dres v tzv. kombinovanej klasifikácii oblieka na Vuelte najlepší jazdec v súčte všetkých vyššie spomenutých súťaží. Trochu zmätočné na sledovanie a vypočítavanie, ale táto obojživelnícka súťaž má takisto niečo do seba. Minulý rok sa na madridskom pódiu objavil v bielom drese víťaz generálnej klasifikácie Nairo Quintana (MOV). Obhajca titulu zvolil tento rok kombináciu Giro – Tour, takže Vueltu zo svojho programu logicky vynechal.

Trasa pretekov Vuelta a España 2017

3D predstavenie trasy Vuelty 2017

 

Zdroj: lavuelta.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár