Preview: Valverde na Valónskom šípe so šancou na rekordný štvrtý triumf

Valónsky šíp 2016

zdroj: facebook.com/FlecheWallonne

V strede týždňa je na programe ďalšia ardenská klasika s legendárnym stúpaním na Mur de Huy. Prvý ročník sa konal v medzivojnovom období v roku 1936 a víťazom sa stal domáci Belgičan Philippe Demeersman. Na jubilejnom 80. ročníku Valónskeho šípu bude mať obrovskú šancu osamostatniť sa v historických tabuľkách Alejandro Valverde z Movistaru. Víťaz predchádzajúcich dvoch ročníkov si môže v prípade štvrtého triumfu zabezpečiť historické prvenstvo v počte víťazstiev. Rovnako tri víťazstvá má na svojom konte aj stále jazdiaci 44 ročný taliansky veterán poľskej stajni CCC Davide Rebellin, ktorého tím sa ale podujatia nezúčastní.
Pelotón bude tento rok čakať 196 kilometrov s 12 extrémne náročnými stúpaniami. Spomínaný Mur de Huy čo v preklade znamená aj „Stena Huy“ sa bude prechádzať celkovo trikrát vrátane cieľového dojazdu. 1,3 kilometrový kopec s priemerným sklonom 9,6 % dosahuje svoje maximum v jednej sekcii hrozivých 26 %. Náročné bude aj stúpanie na Côte de Cherave s rovnakou dĺžkou 1,3 kilometra a priemerom 8,1 %, ktoré sa bude nachádzať 6,5 kilometra pred cieľom.
V posledných štyroch rokoch sa na závode radovali španielskí cyklisti a špecialisti na extrémne stúpania. Okrem Valverdeho tu zvíťazili „Purito“ Rodriguez a Daniel Moreno. Do okruhu favoritov určite patrí mladík Julian Alaphilippe z Etixxu-Quick Step, ktorý obsadil minulý rok druhé miesto. Podobné dojazdy sedia aj Danielovi Martinovi rovnako z Etixxu či Michaelovi Albasinimu a bratom Yatesovcom z austrálskej Orici GreenEdge. Dobrú formu ukázal na poslednom závode v Baskicku aj Sergio Henao z tímu SKY. Uvidíme teda, či bude 80. ročník Valónskeho šípu opäť úspešný pre veterána Valverdeho.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár