Preview: Zvučné mená na záverečnom WorldTour podniku v Číne

Gree - Tour of Guangxi

zdroj: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

WorldTour kalendár si opäť našiel svoje miesto aj v najľudnatejšej krajine sveta. Tento rok uzatvorí sezónu vôbec premiérová edícia pretekov Tour of Guangxi. V šiestich etapách si prídu na chuť šprintéri, puncheuri a aj vrchári. Najrýchlejším jazdcom budú sedieť prvé tri dni, v ktorých možno očakávať hromadný dojazd. Nie úplne ortodoxne šprintérska bude etapa číslo dva, ktorá obsahuje 1 600 výškových metrov. Napriek tomu sa však šprintéri môžu v závere pobiť o víťazstvo. Schopnosť dupnúť do toho v miernom sklone bude výhodou.

Jazdci na celkové poradie dajú o sebe vedieť v záverečnom stúpaní štvrtého dňa. Keďže pôjde o jediný horský dojazd, akékoľvek straty môžu vyjsť jazdcov v konečnom zúčtovaní draho. O celkovom víťazovi rozhodnú posledné dve etapy, ktoré obsahujú šesť kategorizovaných kopcov. Karty možno ani tak nebude miešať ich samotná náročnosť, ale fakt, že konkrétne územie je cyklisticky pomerne málo prebádané. Preteky na juhu Číny štartujú 19. októbra v meste Beihai a úplný záver naplánovali organizátori 24. októbra v meste Guilin.

Favoriti

Do Číny si to namieri 16 WorldTour celkov. Na štarte sa neobjavia iba francúzske AG2R a FDJ. Osemnástku tímov doplnia prokontinentálni Caja Rural-Seguros a Nippo Vini Fantini. Profil prvých troch etáp predpovedal zvýšený záujem šprintérov o spríjemnenie si odchodu na posezónnu dovolenku. Šprintérsky pestré závery zabezpečia Fernando Gaviria (:qst:), Caleb Ewan (:ors:), Michael Matthews (:sun:), Dylan Groenewegen (:lot:), Giacomo Nizzolo (:tfr:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Danny van Poppel (:sky:), Ryan Gibbons (:ddd:) a Andrea Guardini (:uae:).

Posledné veľké preteky v tíme Sky absolvuje Mikel Landa (:sky:). Na pódium pomýšľa aj holandské trio Wout Poels (:sky:), Bauke Mollema (:tfr:) a Wilco Kelderman (:sun:). Po zranení to už vyzerá dobre s víťazom Critérium du Dauphiné Jakobom Juglsangom (AST). Do boja o GC prehovoria takisto Julian Alaphilippe (:qst:) Jack Haig (:ors:), Tim Wellens (:lts:) alebo konečne v pozícii lídra Lachlan Morton (:ddd:).

Oveľa širšia cyklistická smotánka sa ukáže v Čine po pretekoch na už tradičnom UCI galavečeri.

Slováci na pretekoch

V regióne Guangxi si odkrúti posledné kilometre v profesionálnej kariére Martin Velits (:qst:). Ako zdôraznil v jeho vyjadrení, toto rozhodnutie neprišlo zo dňa na deň a vedenie tímu o ňom vedelo už na začiatku sezóny. Bratia Velitsovci však naďalej ostávajú v cyklistickom odvetví so svojou značkou cyklistického oblečenia.

Trasa

 

Zdroj: procyclingstats.com, ranking-helmet.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár