Prezident UCI chce zmeniť pravidlá Tour. Zastaví to Team Sky?

zdroj: twitter.com/cyclingtips

Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient sa vyjadril, že by chcel znížiť počet jazdcov v tíme počas Tour. Taktiež požaduje zavedenie určitej formy finančnej fair play. Francúz chce, aby aj ostatné tímy mali šancu proti tímu Sky.

Britský celok Sky vyhral Tour de France až šesťkrát v posledných siedmich sezónach. Dôvodom je väčší rozpočet ako majú všetky ostatné tímy. To sa nepáči hlavne Francúzom, ktorí na svojho víťaza Tour de France čakajú už 33 rokov. Vo významných krajinách sa taktiež znížila sledovanosť najväčších cyklistických pretekov. V pondelok sa jeden nemenovaný športový riaditeľ vyjadril pre francúzske noviny Libération o tom, ako by peňažný limit mohol zatraktívniť Tour. Team Sky by si nemohol ďalej dovoliť mať pokope najlepších vrchárov sveta a to by dávalo šance iným ašpirantom na víťazstvo.

„Problémom cyklistiky už nie je doping. Sú to peniaze. Niečo sa musí zmeniť. Vytvorí sa pracovná skupina, ktorá sa začne zaoberať spôsobmi ako zatraktívniť profesionálne preteky. Cieľom bude mať najlepších jazdcov v odlišných tímoch a limitovať rozpočet,“ vyjadril sa Lappartient pre rôzne francúzske médiá.

Zmeny by mohli prísť na začiatku sezóny 2020. Navrhovaná je aj zmena systému World Tour. V najvyššej lige by už bolo iba 15 tímov. Momentálne ich vo World Tour jazdí 18.

Počas Tour de France došlo aj k slovnej potýčke medzi prezidentom UCI a manažérom tímu Sky, Davidom Brailsfordom. Francúz sa obul do Brita po je vyjadreniach o tom, že prezident má „miestnu Francúzsku mentalitu starostu“. Narážal na to, že Lappartient je stále starostom mesta Sarzeau. Brailsford sa taktiež vyjadril, že situácia ohľadom fanúšikov na Tour je pre Francúzov typická. Celú Tour totiž miestni diváci útočili alebo vypískavali jazdcov tímu Sky.

zdroj: twitter.com/100Climbs

Lappartient verí, že celá vec okolo Sky je spôsobená ich postupnými škandálmi Či už ide o systematické využívanie čiastočne povolených liekov, vyšetrovanie priamo Britským parlamentom alebo nedávna kauza Chrisa Frooma.

„Keď sa ASO (Organizátor Tour de France) rozhodla ohlásiť, že nechcú Frooma na Tour, vedela o tom, že čoskoro vyhlásime verdikt. Informovali sme ich o tom, no oni to aj tak urobili.
Nikdy nebudeme vedieť, či to bola náhoda alebo úmysel, ale UCI sa začala brať ako vinník kvôli tomu, že sme očistili jazdca, ktorého organizátori nechceli nechať jazdiť,“
pokračoval Lappartient.

Sky nejazdí pre divákov

„Vyhrávajú a boli by hlúpi, keby to nerobili. Ale verejnosť to vidí inak. Chcú vidieť show. Sky je ako futbalový tím, ktorý vyhráva a hrá nezaujímavý futbal.
Keď vidí divák, ako sa za každým útokom rivalov spúšťa vysoké tempo tímu Sky, radšej prepne kanál. Je na UCI, aby urobila preteky atraktívne,“
vysvetlil Lappartient.

45-ročný Francúz je zastáncom finančnej fair play. Naznačil, že by sa mala vytvoriť určitá hranica celkového rozpočtu tímu:

„Sky má Gerainta Thomsa, Chrisa Frooma a Egana Bernala. Títo traja by sa mohli umiestniť v prvej trojke. V záujme cyklistiky je lepšie, aby boli v iných tímoch. To je sila Giro d’Italia. Najlepší domestici sa pripravujú pred Tour, lídri sú menej chránení a musia skoro bojovať s inými.“

Lappartient taktiež chce, aby sa zakázala vysielačková komunikácia a použite meračov výkonu. Nechce, aby sa z jazdcov stali iba stroje. Tento rok sa na Tour zmenšil počet jazdcov tímov z deviatich na ôsmich. Bolo to urobené z bezpečnostných dôvodov. Podľa najvyššieho muža UCI by ďalšia redukcia pomohla zastaviť dominanciu Sky.

„Mali by sme pokračovať s redukciou na šiestich jazdcov. So sedmičkou jazdcov Sky vie aj naďalej kontrolovať preteky. So šiestimi by sa tímoví pomocníci vyčerpali skôr.
Spustíme výskum, pretože je tu veľa faktorov. Musíme všetko zanalyzovať,“
ukončil Lappartient.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár