Primus Classic: Sagan absolvoval belgickú jednodňovku, víťazstvo berie Theuns

zdroj: twitter.com/catourneovale

Dnes sa konali prvé z dvoch belgických jednodňových pretekov, ktorých sa zúčastňujú aj favoriti na blížiace sa majstrovstvá sveta. Išlo o deviaty ročník pretekov Primus Classic kategórie 1.HC. Trasa dlhá 197 km z Brakela do Haachtu obsahujúcu niekoľko stúpaní v strednej časti, posledných 20 km bolo rovinatých.

Únik dňa pozostával z jazdcov Michael Schär (:ccc:), Dylan Bouwmans (:kat:), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen-Baloise), Fritjof Røinås (Joker Fuel of Norway) a Elias Van Breusegem (Tartoletto-Isorex). Tým pelotón ponúkol v istom momente až šesť minút odstupu, no všetko to bolo kontrolované. K šanciam im nepridalo ani 15 stúpaní dňa.

Až po Moskensstraat, 45 km pred cieľom bol na čele únik, no potom začali útočiť Dries De Bondt (Corendon-Circus), Nathan Van Hooydonck (:ccc:) či Mads Pedersen (:tfr:). Po niekoľkých kilometroch akcie sa to upokojilo. To nástup vyskúšal Mathieu van der Poel (Corendon-Circus). Hviezdneho jazdca stíhali dve ostatné najväčšie mená – Peter Sagan (BOH) a Greg Van Avermaet (:ccc:). Nikto iný nedokázal reagovať na elitnú skupinu, ktorá však nedokázala správne spolupracovať, aj keď Sagan sa najprv snažil ťahať, sám pochopil, že by iba zbytočne míňal sily viac ako 20 km cieľom.

Na špici ostali z úniku Schär a neskorší útočník Van Hooydonck, taktiež z CCC. Pár bol dostihnutý v posledných 20 km a balík favoritov bol tak pokope. Išlo sa v rýchlom tempe a bolo málo priestoru pre útok.

Najviac kariet na hru mal Trek, ktorý to patrične využil. Najprv zaútočil klasikár Jasper Stuyven (:tfr:), ktorý bol polapený 3 km pred cieľom. Akonáhle bol chytený, zaútočil jeho kolega Edward Theuns (:tfr:). Sólo pokus Belgičana vyzeral veľmi silne, išiel až na svoje maximum.

Theuns napokon aj dosiahol víťazstvo, keď udržal za sebou šprintujúci balík iba o polovicu dĺžky bicykla. Druhý skončil Pascal Ackermann (BOH) a tretí Jasper De Buyst (:lts:). Záver nebol tak selektívny a šancu na boj o pódium mali aj čistokrvní rýchlici ako GroenewegenJakobsenMareczko alebo Nizzolo. Najlepšie však vyzeral Ackermann z Bory, ktorému tesne ušlo víťazstvo.

Šťastní museli byť aj diváci pri trati. Sponzori totiž sľúbili 100 pohárov piva zadarmo, ak vyhrá Belgičan, čo sa stalo.

Greg Van Avermaet (:ccc:) útočil a potom sa viezol v balíku a finišoval siedmy. Ďalší veľký jazdec na pretekoch Mathieu van der Poel sa nezapojil do šprintu o víťazstvo a skončil 19.

Peter Sagan skončil na 27. mieste v hlavnej skupine. Tím išiel na Ackermanna, ktorý zvykne mávať rýchlejšie koncovku. Najlepší Slovák svoje nohy otestoval a problém pri útoku Van der Poela zjavne nebol. Zajtra je na programe ďalšia menšia jednodňovka Gooikse Pijl a Sagan nebude chýbať.

28-ročný šprinter-klasikár Theuns získal ôsme víťazstvo v kariére, prvé od Okolo Turecka 2017. V tej sezóne sa ukazoval ako kvalitný konkurent špurtérov práve v Turecku alebo na BinckBank Tour. Bodovo je jeho dnešný triumf najväčším momentom cyklistického života.

Vyjadrenie Petra Sagana:

„Dnes to pre nás boli dobré preteky a aj keď nám víťazstvo o kúsok ušlo môžeme byť spokojní s našim výkonom. Držali sme sa nášho plánu. Bol som vo vedúcej skupine aj v záverečnom stúpaní a snažil som sa pokrývať všetky útoky a potom som ešte chcel stiahnuť aj náskok Theunsa. Gratulujem Pascalovi k jeho výsledku, dnes bol najrýchlejším špurtérom. Skúsime to opäť zajtra.“

Výsledky Primus Classic

1.Edward Theuns (Bel):tfr:4:36:42
2.Pascal Ackermann (Ger)BOH
3.Jasper De Buyst (Bel):lts:
4.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
5.Timothy Dupont (Bel)Wanty-Gobert Cycling Team
6.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
7.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
8.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
9.Mike Teunissen (Ned):tjb:
10.Cyril Lemoine (Fra)Cofidis, Solutions Credits

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár