Kaden Groves berie prológ Okolo Slovenska 2021. Peter Sagan desiaty

Okolo Slovenska 2021
Kaden Groves Prológ Okolo Slovenska 2021

zdroj: Igor Stančík, okoloslovenska.com

Prológ Okolo Slovenska 2021 vyhral Austrálčan Kaden Groves (:bex:). Najlepší Slovák Peter Sagan (BOH) stratil dve sekundy a skončil na desiatom mieste.

Na druhom mieste sa umiestnil obhajca titulu, Jannik Steimle (:dqt:). Nemec stratil len 32 stotín sekundy. Tretie miesto získal Poliak Marceli Boguslawski z tímu HRE Mazowsze Serce Polski.

Košice privítali 65. ročník cyklistických pretekov kategórie 1. Išla sa atypicky krátka časovka dlhá 1600 metrov po Hlavnom námestí. Víťaz mal v cieli čas 1:50,46 min v priemernej rýchlosti.

Peter Sagan si oblečie dres pre najlepšieho Slováka, v cieli mal stratu 2 sekúnd a 64 stotín.

Peter Sagan dnes v prológu Okolo Slovenska 2021
Peter Sagan. © Igor Stančík, okoloslovenska.com

Ďalší šprintéri, ako Cees Bol (DSM), José Alváro Hodeg (:dqt:), alebo Casper Pedersen (DSM) sa zmestili do top 10 a stratili sekundu. V ďalších štyroch etapách sa preteky rozhodnú najmä vďaka bonusovým sekundám.

Nalini - procycling

„Je to veľká úľava,“ povedal v cieli pre televízne kamery Kaden Groves. „Bol to dlhý deň, čakal som na svoj pokus. Počúval som kolegov, ktorí išli predo mnou a urobil to, čo povedali. Zrýchlenie po zákrute v strede bolo dôležité.“

22-ročný šprintér získal prvé víťazstvo v sezóne, v ktorej sa trápil so zdravotnými problémami. Po prológu sa v 1. etape povezie v žltom drese pre celkového lídra a aj v hromadnom dojazde bude patriť k favoritom. Najlepším mladým jazdcom je Dán Julius Johansen (Uno-X), ktorý dostal sekundové manko.

Peter Sagan po prológu:

„Išlo sa naplno od začiatku až do konca. Dôležité bolo neprepáliť tempo. Rozhodovali sekundy a stotiny. Očakávania bol asi lepšie, dôležité je tu byť bez pádu a bez zranenia. Ideme ďalej,“ povedal Sagan pre okoloslovenska.com.

Mapa a profil: prológ Okolo Slovenska 2021

Prológ Okolo Slovenska 2021Ako dnes prebehol prológ Okolo Slovenska 2021?

147 jazdcov z 21 tímov prešlo krátku trať na klasických cestných bicykloch, na ktorých mohli lepšie zrýchliť ako na časovkárskych špeciáloch.

Ako prvý prešiel cieľom Karel Tyrpekl z Topforex – ATT Investments. Zašiel čas 2:01 min.

Po ňom pokračovali ďalší, do horúceho kresla sa posadil Andreas Stokbro (:tqa:) s 1:56 min. Najlepším Slovákom sa dočasne stal Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) s výkonom 1:55. Iba o sekundu horší bol Slovák Matúš Štoček (Topforec – ATT Investments).

V cieli bol aj Juraj Sagan (BOH), ktorému sa v cieli zastavili stopky na hodnote 1:58 min. Svetoví vrchári, ako Jai Hindley (DSM) a Domenico Pozzovivo (:tqa:) sa posadili do druhej polovice top 50.

Frederik Madsen (Uno-X) sa dostal do priebežného vedenia, jeho čas 1:52 nevedel dlhšie nikto ohroziť.

© Jan Melicher, okoloslovenska.com

Až poľský špecialista na krátke prológy Marceli Boguslawski z HRE Mazowsze Serce Polski bol v cieli za 1:51 min. 24-ročného jazdca neohrozil ani krajan Maciej Bodnar (BOH), bol o 77 stotín sekundy pomalší.

Nemec Jason Osborne (:dqt:), strieborný muž z veslovania z olympiády v Tokiu, dal o sebe vedieť. Víťaz majstrovstiev sveta vo Zwifte ukázal veľkú silu, na Boguslawskeho stratil 1 sekundu a 42 stotín.

Šprintéri pokope

Na priebežné druhé miesto sa dostal veľký šprintér Cees Bol (DSM), bol o 58 stotín pomalší ako Boguslawski. Kolumbijčan José Alváro Hodeg (:dqt:) stratil 59.

José Alváro Hodeg v prológu Okolo Slovenska
José Alváro Hodeg, © Igor Stančík, okoloslovenska.com

S výkonom 1:54 sa najlepším Slovákom pred štartom Petra Sagana stal Erik Baška (BOH). Nakoniec skončil na dvadsiatom mieste a ukázal, že aj po prekonaní Covid-19 a úpadku formy má silné nohy.

Kaden Groves vyhral prológ, Froome sa trápil

1:50 min bol najlepší čas, ktorý zašiel Austrálčan Kaden Groves (:bex:).

Legenda Grand Tour cyklistiky Chris Froome (:isn:) sa v mestskom prológu trápila, patrí mu 113. priečka s mankom 12 sekúnd. 16. miesto a 3-sekundová strata sú parametre vrchára Alexeja Lucenka (AST).

Nalini - procycling

 

Výsledky: prológ Okolo Slovenska

Profil a foto: okoloslovenska.com

Čo čaká na cyklistov zajtra?

1. etapa je v strede zvlnená, vedie po okolí Košíc a má 158 km. Nakoniec by sa však malo šprintovať v metropole východu.

>>Profily a trasa Okolo Slovenska

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár