Pyreneje – cyklokopce

zdroj: GironaProSport

Pyreneje sú každoročne súčasťou pretekov Tour de France. Diváci radi sledujú cyklistov ako stúpajú na známe “cols” – kopce, ako Portet d’Aspet, Tourmalet, Aspin, Aubisque, Marie Blanque, Peyresourde, Puymorens, Plateau de Beille. Tohtoročné Tour de France ukončil v nedeľu víťaztvom Tadej Pogačar (:uae:). Očarili Vás stúpania v Pyrenejách, a radi by ste si tieto cyklokopce skúsili aj vy?

COL DU TOURMALET

Tourmalet – asi jeden z najznámejších cyklokopcov v Pyrenejách. Col du Tourmalet, ponorený do cyklistickej histórie, je najvyšším cestným priechodom v regióne Hautes-Pyrénées, ktorý sa pýši 2 115 metrov nad morom. Zo Sainte Marie de Campan je výstup na Col du Tourmalet dlhý 17 km. Na túto vzdialenosť nastúpate 1260 metrov. Priemerný sklon je 7,2%. Maximálny sklon je 12%. Na Tour de France doposiaľ najlepšie časy stanovili Jan Ullrich (2003, 47 min. 36 s), Lance Armstrong (2003, 47 min. 36 s), Iban Mayo (2003, 47 min. 36 s), Laurens Tendam (2011), 48 m 36 s), Rafal Majka (2018, 48 m 36 s), Mikel Landa (2018, 48 m 41 s), Cadel Evans (2008, 49 m 04 s), Richard Virenque (1994, 49 m 53 s) a Marco Pantani (1994, 50 m 00 s).

Zdroj: GironaProSport

COL DU PEYRESOURDE

Ak ste na návšteve v obci Bagnères-de-Luchon, potom neexistuje absolútne žiadna výhovorka, aby ste nedobyli Superbagnères aj Col de Peyresourde, pretože začínajú v rovnakom meste. Col de Peyresourde je klasikou, ktorá sa na Tour de France predstavila viac ako 50-krát a nachádza sa v regióne Haute-Garonne na Pyrénées. Je takmer presne v strede vzdialenosti od Atlantického oceánu a Stredozemného mora. Nachádza sa vo výške 1 569 metrov nad morom, to znamená, že naň možno jazdiť skôr alebo neskôr v sezóne s menšou pravdepodobnosťou sneženia. Z Bagnères-de-Luchon má stúpanie niečo cez 15 km s mierne zvlneným profilom, so sklonom medzi 4 až 8%.

Zdroj: Canva.com

COL D’AUBISQUE

Spolu s Col du Tourmalet patrí Col d’Aubisque medzi legendy Pyrénées s bohatým dedičstvom na Tour de France. Prvýkrát sa predstavil v pretekoch v roku 1910, keď cesty neboli viac ako kozie chodníky a bicykle vážili dvakrát to, čo dnes. Col d’Aubisque je 1 709 metrov vysoký horský priechod. Nachádza sa 30 kilometrov južne od Tarbes a Pau v departemente Pyreneje-Atlantik, asi 15 kilometrov v priamej línii od španielskych hraníc. Ak plánujete jazdu na Aubisque zo strany Soulor, potom namiesto klasickej trasy zvážte cestu cez Col des Bordères. Nielen, že je tu menšia premávka, ale aj výhľady sú úchvatnejšie.

Zdroj: GironaProSport

Tipy na výlety Pyreneje cyklokopce

Jedným z najpopulárnejších cyklozájazdov v Pyrenejách je takzvaná Coast to Coast jazda, čo znamená, že prejdete celé Pyreneje od Atlantiku až ku Stredozemnému moru, či naopak. Zvyčajne sa jedná o 6-7 dňový cyklovýlet. Prespáva sa v horských hoteloch na Francúzskej strane Pyrenejí. Môžete sa inšpirovať zájazdom Pyreneje – od Atlantiku po Stredozemné more ktoré ponúka GironaProSport.
Alebo sa inšpirujte ich ďalšími zájazdami v Pyrenejách.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár