Qhubeka NextHash skončí. Jazdci si musia hľadať nové tímy

Qhubeka NextHash

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Finančné problémy tímu Qhubeka NextHash prerástli až do takých rozmerov, že tím podľa dostupných zdrojov skončí. Jazdci juhoafrickej zostavy si majú hľadať nových zamestnávateľov.

Webu Cyclingnews to potvrdili dva zdroje.

Šéfredaktor britského portálu Daniel Benson na Twitteri uviedol, že agent Simona Clarkea dostal pokyn, aby svojmu klientovi našiel nový tím. Austrálčan má pritom s tímom zmluvu aj do roku 2022.

„Ako sa žiada od UCI [Medzinárodnej cyklistickej únie] a CPA [Asociácia profesionálnych cyklistov], informovali sme členov tímu o našej súčasnej pozícii a aby si hľadali nové pozície na trhu,“ znie v stanovisku tímu.

Aj keď vykonané akcie o tom nesvedčia, tím v stanovisku uvádza, že si chce zaistiť budúcnosť a nevzdáva boj o nových partnerov. Požiadavka jazdcom, aby si hľadali nové tímy, je však príliš silná na to, aby znamenala stabilnú budúcnosť.

Dlhodobé finančné problémy

Juhoafrický tím začal ako tím MTN v roku 2009. Snažil sa o pozdvihnutie africkej cyklistiky a otvorenie cesty do World Tour pre jazdcov z čierneho kontinentu. O štyri roky sa pod názvom MTN-Qhubeka dostal do prokontinentálnej úrovne. O dva roky už bol vo World Tour ako Dimension Data, neskôr Team NTT.

Na začiatku tohto roka zápasil tím s finančnými problémami, až do projektu vstúpil sponzor Assos. V strede sezóny sa hlavným sponzorom stala firma NextHash, ktorá sa zaoberá kryptomenami a blockchainom. Nakoniec sa však ukázalo, že finančný model je neudržateľný a už v poslednom mesiaci sa na povrch dostávali informácie, že jazdcom meškajú platy.

V tíme manažéra Douglasa Ryana jazdia Giacomo Nizzolo, Victor Campenaerts alebo Domenico Pozzovivo. Tím počas prestupového obdobia nepodpísal žiadnych nových jazdcov.

Čo to znamená?

Ak nikto nekúpi World Tour licenciu po tíme Qhubeka NextHash, World Tour pelotón sa zníži na 18 tímov. Podľa pravidiel UCI budú na Grand Tours automaticky pozvané prvé dva tímy z rebríčka Pro tímov – teda Alpecin-Fenix aj Arkéa-Samsic.

Na jednodňové preteky tak automaticky môže byť pozvaný aj tretí tím, ktorým je momentálne Team TotalEnergies. Ku koncu sezóny ho však dobieha nórsky Uno-X. Oba tímy v minulosti vyjadrili záujem o kúpu World Tour licenciu, takže možno sa tento krok urýchli.

Voľnú licenciu môže samozrejme aj niekto iný. Vlani sa rozpadol tím CCC, takže voľné miesto vo World Tour si po investícii zariadil belgický tím Intermarché Wanty Gobert

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár