Reakcie Alaphilippa, Sagana a ďalších po San Reme

Alaphilippe

zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

110. ročník pretekov Miláno – San Remo ovládol Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý bol najrýchlejší v šprinte zriedenej skupiny favoritov. Tá sa vytvorila na stúpaní Poggio 6 kilometrov pred cieľom. Nachádzali sa v nej aj najväčší favoriti ako Peter Sagan (BOH), Michal Kwiatkowski (:sky:) či Alejandro Valverde (MOV). Prinášame vám súhrn reakcií hlavných aktérov.

Julian Alaphilippe:

„Je ťažké si uvedomiť, čo som dokázal a čo dokázal môj tím. Chránili ma celý deň. Tim Declercq ťahal počas celých pretekov, ku koncu sme to kontrolovali, sťažili sme preteky a nemohol som urobiť žiadnu chybu.“

„Sústredil som sa na kontrolovanie úniku, 600 metrov pred koncom zaútočil Mohorič a ja som si povedal, že teraz alebo nikdy. Je to neuveriteľné. Po cieli som uvidel kolegov a každý plakal.
Na Poggiu som nechal veľa síl, aby sa vytvorila selekcia. Ku koncu som bol iba s tými najsilnejšími a snažil som sa oddýchnuť na zjazde. V posledných dvoch kilometroch som si povedal, že chcem vyhrať, žiadne druhé miesto.“

„Potrebujem čas, aby som si uvedomil môj úspech. Som veľmi šťastný.“

Peter Sagan:

Slovák sa v závere ocitol na nevýhodnej pozícii, nachádzal sa medzi bariérou a protivníkmi a nezachytil nástupy Mateja Mohoriča (:bmt:) či Olivera Naesena (:alm:). Pred pretekmi nebol na tom zdravotne v poriadku, no ukázal, že formu pred hlavnými flámskymi klasikami má dobrú a má sa kam posunúť. Bol to on, kto na Poggiu chytil útok Alaphilippa a tak vytvoril selektívnu skupinu. Sagan napokon skončil na štvrtom mieste. Išlo o jeho tretie takéto umiestnenie a prvý monument sezóny mu tak aj na deviaty pokus ušiel.

Zdroj: twitter.com/AusterGabe

„Cítil som sa celkom dobre, nebola to moja obvyklá forma, ale lepšia ako posledné týždne. Finále tohtoročného Miláno – San Remo sa odohralo tak, ako som očakával. Veľká skupina sa dostala pod Poggio a tam sa nasadilo tvrdé tempo, potom prišli viaceré útoky. Vedel som, že tam musím byť, tak som si tam naskočil a zachytil ataky. Rozdelili sme pelotón a na čele sme sa ocitli asi desiati.

„Hlavná skupina nebola schopná nás v zjazde dostihnúť, takže to bol veľmi oklieštený šprint. Povedal by som, že v závere to bolo čudné. Veľmi pomalé a posledné útoky sa odohrali celkom neskoro. Bol som tam pritlačený a keď som našiel miesto pre šprint, nebolo to dostatočné. Keď ostatní otvorili šprint, pozeral som na Valverdeho a ostatní ma už stihli predbehnúť zľava a ja som sa ocitol vpravo Ďakujem mojim kolegom z Bora – hansgrohe a gratujem Alaphilippovi,“ povedal Sagan.

Oliver Naesen:

Už na pretekoch Paríž – Nice sa Belgičan Naesen (:alm:) ukazoval vo veľmi dobrom svetle, vyhral šprint skupiny v poslednej ťažkej horskej etape. Aj na Poggiu sa dokázal chytiť kolesa najsilnejších jazdcov a na Via Roma ho porazil iba Alaphilippe. 28-ročný bývalý belgický šampión ukazuje, že pred kockovanými klasikami sa s nim musí počítať. Druhé miesto na San Reme sa radí k jeho najväčším úspechom, možno ho nakopne k lepším výkonom a dočká sa úspešnej sezóny a veľkého víťazstva na flámskej klasike.

Zdroj: twitter.com/WielerFlitsBE

„Nevyčítam si nič. Urobil som všetko pre to, aby som sa ocitol na pódiu. Počas celých pretekov som neurobil žiadnu chybu. V šprinte som mal dostatok priestoru na podanie najlepšieho výkonu, ale nemohol som sa dostať cez zadné koleso Juliana. Videl som toho, kto si išiel po víťazstvo, nemohol som s tým nič robiť.“

„Je to zaujímavý pocit. Citím sa veľmi silný, vôbec nemám stres. Získal som istotu a tým by som chcel podporiť aj tímových kolegov. S nohami, ktoré momentálne mám, sa nemôžem dočkať E3 Binck Banck Classic a Gent – Wevelgem,“ povedal prvý porazený dnešného dňa.

Michal Kwiatkowski:

Poliak tu už raz vyhral, v roku 2017 proti Saganovi a Alaphilippovi. Dnes sa poľský šampión dostal na tretie miesto, na Poggiu ako prvý reagoval na útok víťazného Francúza.

Zdroj: twitter.com/kwiato

„Je to dobrý výsledok, dostať sa na pódium. Samozrejme, ak ste tak blízko, stále rozmýšľate, či ste nemohli urobiť niečo inak a vyhrať – to by bol sen. Julian bol podľa mňa najsilnejší. Myslím si, že každý videl to, čo urobil na Poggiu. Potom mal dokonca aj nohy na to, aby šprintoval. To bolo celkom obdivuhodné.“

„To, že som opäť bol medzi najlepšími vpredu, je príjemný pocit. Bolo tam mnoho atakov a myslím si, že to boli skvelé preteky pre divákov,“ vyjadril sa 28-ročný Poliak.

Matej Mohorič:

Slovinský majster sa dnes síce nedostal do finálnej selekcie hneď na Poggiu, no medzi najlepších sa zaradil po zjazde, ktorý je pre neho obľúbenou činnosťou. 24-ročný univerzál dokonca v poslednom kilometri skúsil individuálny útok, potom rozprúdil šprint v poslednej stovke metrov. Tímový kolega obhajcu titulu Vincenza Nibaliho (:bmt:) skončil na piatom mieste. Niekoľkonásobný majster sveta v nižších kategóriách mal v tíme voľnú kartu, pomáhal aj šprintérovi Cobrellimu (:bmt:).

„Študovali sme trať, aby sme pomohli Sonnymu Colbrellimu udržať sa na prvých priečkach. Závod bol ťažký a Sonny stratil kolesá najlepších na Poggiu. Ostal som s Vincenzom a snažili sme sa zúčastniť v šprinte. Neuspeli sme, no cítim sa dobre a do Belgicka idem s istým optimizmom,“ zhodnotil talentovaný Mohorič.

Wout van Aert:

Ďalším mladým jazdcom v top 10 bol cyklokrosár Wout van Aert (:tjb:), ktorý mal po treťom mieste na Strade Bianche dobrú formu aj po vypätej cyklokrosovej sezóne. V závere bol aktívny, Belgičan síce nedisponuje najsilnejším šprintom, no aj tak pracoval na čele a zlikvidoval útok Mattea Trentina (:mts:). 24-ročný talent skončil na na šiestej priečke.

Zdroj: twitter.com/MerijnCasteleyn

„Myslel som si, že Trentinov útok je rozhodujúci, ale udial sa skoro. Šieste nie je zlé miesto, pódium bolo veľmi blízko. Cítil som sa dobre celý deň. Na Cipresse a Poggiu to išlo hladko a vrchol som prešiel medzi prvými. Je to dobrý debut v takomto závode a povzbudilo ma to do ďalších dobrých výkonov.“

„Určite tu prídem a budem mieriť na vyššie ciele. Taktiež sme si dokázali, že minulý týždeň sme dobre pracovali počas tréningového kempu v Španielsku. Tento výsledok mi dáva dôveru do ďalších klasík v Belgicku. Moja forma je dobrá,“ povedala nová akvizícia holandského tímu.

Alejandro Valverde:

Úradujúci svetový šampión nebol hlavným mužom na kopcoch, no dokázal sa držať s najlepšími. Zaznamenal siedme miesto. Je až neuveriteľné, že pre 38-ročného Španiela to je vôbec prvé umiestnenie v elitnej desiatke na „Classicissima“.

Zdroj: twitter.com/GuiadeCiclismo

„Bol to výbornú ročník Miláno – San Remo. Aj kvôli priebehu, aj kvôli počasiu – bolo prekvapujúco dosť teplo. To, že som tam bol s najlepšími po 20 dňoch bez pretekov, ma robí šťastným. Finále sa išlo priamo na plný plyn, nič sa nezjednodušovalo. To vlastne vytvorilo tú veľkú selekciu pelotónu.“

„Napriek tomu, že som tam  v závere mal rýchlosť, nebol som schopný dohnať tých vpredu, takže som sa musel uspokojiť so siedmym miestom. Klobúk dolu pred Alaphilippom za toto veľké víťazstvo. Teraz ma čaká dlhá cesta do Katalánska, na ďalšie pre mňa významné preteky v tejto časti sezóny, dôležité hlavne pred veľkými klasikami,“ vyjadril sa Španielsky veterán.

Zdroje: cyclingnews.com; bora-hansgrohe.com; teamsky.com; cyclisme.ag2rlamondiale.fr; teambahrainmerida.com; teamjumbovisma.com; movistarteam.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár