Rekreačná cyklistika v Chorvátsku

Chorvatsko

zdroj: twitter.com/Autovylet

Chorvátsko ako letnú dovolenkovú destináciu nikomu predstavovať netreba. My sme sa rozhodli, že ju priblížime z cyklistickej perspektívy. Cyklistov je na Jadrane veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. Ak o aktívnej dovolenke uvažujete, tak si jednoducho musíte prečítať tento článok. V ňom sú veľmi pekne popísane tipy a hlavne dôležitý checklist, kde nájdete všetko podstatné a nemusíte zdĺhavo hľadať informácie na internete.

Kedy vyraziť

Za cyklistikou môžete vyraziť celoročne. Chorvátsko má príjemnejšiu klímu ako Slovensko. Leto je dlhšie a zima naopak kratšia. K cykloturistike ale odporúčame jar a jeseň. Teploty sa pohybujú v rozmedzí 15°C – 20°C. Cenovo sa ubytovanie pohybuje v nižších hladinách čo je samozrejme príjemný bonus. Ak sa chcete dozvedieť viac, tak si určite prečítajte tento výborný článok. V ňom nájdete i povinnú výbavu a základný cyklistický slovník, ktorý sa rozhodne bude hodiť.

Kam vyraziť

Chorvátsko je veľmi členité. Počítajte s veľkým výškovým prevýšením. Nájdete tu rovinaté trasy pozdĺž pobrežia i náročnejšie v horách. V predchádzajúcich dieloch sme priniesli najznámejšie trasy z Istrie a Rovinj. Okrem toho je v Chorvátsku sedem národných parkov ako Risnjak, Krka, Plitvické jazerá, Kornati, Mljet a ďalšie. Taktiež sa tu nachádza sedem pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Medzi ne patria katedrála sv. Jakuba v Šibeniku, historické mesto Trogir, staré mesto Dubrovniku, historický komplex a Diokleciánov palác v Splite a ďalšie. Viac sa dozviete opäť na skvelej stránke s ďalšími tipmi a možnosťami.

Ubytovanie

Pre cyklistov je asi najideálnejší máj, jún, kedy v Chorvátsku ešte nie je hlavná sezóna. Na Balkáne bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne nižšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

 

zdroj: ubytovanivchorvatsku.cz

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár