Remco Evenepoel je pred Giro d’Italia 2021 sebavedomý

Giro d'Italia 2021
Remco Evenepoel Giro d Italia 2021

zdroj: Szymon Gruchalski

Ešte nikdy nejazdil viac ako jeden týždeň. Naposledy sme ho na pretekoch videli v auguste – ležal v priekope po život-ohrozujúcom páde. Aj napriek tomu je Belgičan Remco Evenepoel (:dqt:) pre niektorých najväčším favoritom nadchádzajúceho Giro d’Italia 2021 (8. -30. mája). Belgický tím Deceuninck – Quick-Step zároveň verí objavu vlaňajšej edície, Joãovi Almeidovi (:dqt:).

Dá sa vôbec očakávať dobrý výsledok od 21-ročného Evenepoela, ktorý nikdy neokúsil Grand Tour?

„Bez predošlých pretekov sa nemôžete naplno pripraviť na také preteky ako Giro. Ale to je risk, ktorý sme podstúpili. Som rád, že po takmer desiatich mesiacoch od pádu budem na štarte. Chcem sa do toho dostať, zabaviť sa s kolegami a získať istotu v balíku. Nebol čas chodiť na prípravné preteky,“ povedal Evenepoel na on-line tlačovej konferencii.

Na pretekoch Okolo Lombardie 2020 spadol 15. augusta na klesaní zo Sormana z mosta. Po deväťmetrovom páde si zlomil si panvu. Po pár mesiacoch musel prestať na dva týždne s tréningom, keďže kosť sa mu nezrástla dobre.

„Najťažšie bolo prvýkrát sa postaviť z nemocničnej postele. Prvé preteky si to chcem užiť a zabaviť sa s partiou. Bol som blízko k depresiám,“ priznal Evenepoel.

Remco Evenepoel má ciele v Tokiu

V roku 2020 Belgičan vyhral takmer všetko, kam prišiel. Zo začiatku sezóny kraľoval na etapových podujatiach Vuelta a San Juan a Okolo Algarve. Keď sa vrátil po lockdowne, bez problémov ovládol Vuelta a Burgos a 50-kilometrovým sólom zatočil s konkurenciou na svojom prvom víťaznom World Tour etapáku Okolo Poľska.

„Neviem, ako na plné tri týždne moje telo zareaguje. Nie som pod tlakom. Hlavným cieľom je olympiáda. A Giro leží na ceste do Tokia. Chcem sa cítiť dobre, byť si istý na bicykli a v pelotóne. Prvé dni budu divné, ale sme profesionáli a musíte si prejsť aj cez náročné dni,“ priznal Evenepoel, ktorý má v pláne útok na časovkárske zlato na olympiáde v Tokiu.

Remco Evenepoel si verí

Vždy sebavedomý Evenepoel s úsmevom reagoval na otázku, či sa cítil počas uplnulých mesiacoch zle. Či mu pri sledovaní víťazstiev kolegov chýbal pelotón. Jeho tím vyhral v tejto sezóne rekordne 22-krát. Remco ešte nemá na konte ani jeden súťažný deň.

„Poviem vám, veľmi som nesedel pri televízii. Ak chcete byť pripravený na Grand Tour, musíte tvrdo pracovať. Ale v nemocnici to bolo náročné, aj keď dni mi tam utekali dosť rýchlo,“ vyhlásil Evenepoel, z ktorého bolo cítiť sebavedomie a hlad po úspechu na Gire. Svoju kondiciu či dokonca útok na celkové poradie nechcel prezradiť. „Nechcem nič špecifikovať. Cítim sa zdravý, tréning sa vydaril, ale trénovanie je iné ako pretekanie. Sám si pokladám viaceré otázky ohľadom mojich schopností. Vo výške nad 2000 metrov nad morom som dosť trénoval, ale ešte som tam nepretekal…“

Remco Evenepoel: Časovka bude bolestivá

Rodák zo Schepdaal je výborným časovkárom. Pri debutoch vyhral európske majstrovstvá a na svetovom šampionáte v roku 2019 bol druhý za Rohanom Dennisom. Za normálnych okolností by bol popri Filippovi Gannovi (:ins:) najväčším favoritom sobotňajšej časovky v Turíne.

„Do časovky máme aj Remiho Cavagnu, ktorý vyhral dôležitú etapu v Romandii. Budem sa snažiť, čo najviac. Časovka v prvý deň bude bolestivá, dosť na špeciáli trénujem a robil som aero testy. Je to dôležité aj pred olympiádou. Tých deväť kilometrov bude bolestivých,“ uviedol jazdec Deceuninck – Quick-Step.

João Almeida môže zopakovať svoju ružovú jazdu

Portugalčan João Almeida je kolegom Evenepoela a istejším lídrom tímu. Počas sezóny bol v top 10 na pretekoch UAE Tour (3. miesto), Tirreno – Adriatico (6. miesto) a Okolo Katalánska (7. miesto). Pri svojej premiére vlani na Gire jazdil 15 dní v ružovom drese a skončil na úctyhodnej štvrtej priečke.

„Na tých 15 dní nikdy nezabudnem. Počas Grand Tour musíte mať čistú myseľ, je to mentálne veľmi náročné. Ale posilnilo ma to,“ povedal 22-ročný Almeida o vlaňajšom Gire.

„Teraz je to zložitejšie, sú tu viacerí favoriti. Posledný týždeň v Alpách robí na Gire najväčšie rozdiely a je dôležité šetriť sily. Posledná dlhá časovka bude dôležitá. V časovkách som dobrý, ale vyhrať v Turíne bude takmer nemožné,“ priznáva nová hviezda tímu Deceuninck.

Almeida je vrchárom, ktorý má radšej stále tempo a veľmi nereaguje na útoky. V októbri stratil vedenie na Gire až v kráľovskej etape na cez Passo dello Stelvio. Práve posledný, tretí týždeň je najväčšou záhadou pre Portugalčana.

„Pred rokom som bol ešte nováčik, takže na mňa pozerali inak. Teraz som aj favoritom, ale moje nohy musia prehovoriť. Chcem to brať dni po dni, bez tlaku. Je to iný rok, sú tu iní ľudia,“ ukazuje Almeida na top favoritov ako Simon Yates, Egan Bernal alebo Mikel Landa.

„Strade Bianche“ etapa bude dôležitá, pripomína Almeida

Redakcia Cyklonews sa Almeidu spýtala otázku ohľadom 11. etapy. Finiš v Montalcino príde po 35 km prašných ciest známych z jarnej klasiky Strade Bianche. Navyše, na štrkových cestách sa bude v stredu 19. mája takmer výhradne stúpať do kopca. Obaja lídri tímu Deceuninck – Quick-Step priznávajú, že pôjde o mimoriadne dôležitý deň aj z pohľadu celkového poradia. Konkrétne – dá sa na ňom stratiť množstvo času.

„V prvom rade som bol v marci na Strade Bianche. Mohol som cítiť ‚sterrato‘ cestičky, otestoval som si nohy. Jedná sa o iný typ etapy, musíte byť celý čas vpredu. Včera sme boli na sektoroch, prešli sme si ich a myslím, že sme na 11. etapu pripravení,“ vyhlásil Almeida, ktorý sa marci umiestnil na jednodňovke Strade Bianche na 37. mieste.

Len talianske cesty rozhodnú o tom, či sú ambície oboch vrchárov reálne. Tím stavil kompletne na celkové poradie. Pomáhať bude vo forme jazdiaci Fausto Masnada. Talian dokonca môže sám prehovoriť v boji o celkové poradie, na Okolo Romandie skončil na výbornom treťom mieste. Brit James Knox, Pieter Serry či Mikkel Honoré dotvárajú vrchársku časť tímu. Na rovinách sa o nich postarajú skúsený Iljo Keisse a časovkársky favorit Rémi Cavagna.

„Kto si myslíme, že vyhraje? Obaja predsa. Ružový dres si rozdelíme,“ reagovali zhodne Evenepoel i Almeida.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár