Remco Evenepoel vedie UAE Tour 2023 aj bez sólo víťazstva

UAE Tour 2023
Remco Evenepoel

zdroj: https://twitter.com/soudalquickstep/status/865/photo/1

Od 20. februára sa koná UAE Tour 2023, jediné etapové preteky na úrovni World Tour na Arabskom polostrove. Po štyroch odjazdených etapách je na čele pribežnej celkovej klasifikácie nikto iný ako úradujúci majster sveta Remco Evenepoel (SOQ). Hry sekúnd a milimetrov zvláda belgickou húževnatosťou. 

História UAE Tour

Preteky pretínajúce rozsiahlu slnkom zaliatu púšť, pieskové duny, horu Jebel Hafeet ale taktiež aj moderné mestá vrátane Dubaja vznikli z dvoch menších podujatí. A teda preteky UAE Tour sú potomkom Abu Dhabi Tour a Dubai Tour. Prvé menované podujatie bolo skôr vyhľadávané vrchármi, Dubai Tour však pre zmenu obľubovali šprintéri.

Prvý ročník pretekov Okolo Spojených arabských emirátov sa konal v roku 2019 a celkovo ho vyhral Slovinec Primož Roglič (TJV). Minulý rok cyklistický stredovýchod ovládol britský jazdec tímu Mitchelton – Scott, Adam Yates. Doposiaľ posledné dva ročníky vyhral Tadej Pogačar (UAD).

Remco Evenepoel na UAE Tour 2023

Ako bolo spomínané, cyklisti na stredovýchode odjazdili už 4 etapy, pričom mýtická hora Jebel Hafeet privíta pretekárov až na samotný záver v siedmej etape.

Image
https://twitter.com/EvenepoelRemco/status/1628425280871141384/photo/1

1. etapa – hra necelých milimetrov

Hneď na úvod sa mohol cyklistický sveta prizerať na azda jeden z najtesnejších šprintérskych finišov tohto podujatia. V hromadnom dojazde si to medzi sebou rozdali traja skvelí šprintéri a to Tim Merlier (SOQ), Caleb Ewan (Lotto – Dstny) a Mark Cavendish (AST). Z víťazstva sa napokon tešil prvý menovaný. Markovi Cavendishovi sa ušlo tretie miesto, čo predstavuje prvé pódiové umiestnenie v novom tíme.

Za spomenutie stojí, že už v tejto rovinatej etape Remco Evenepoel získal 50 sekúnd náskoku na svojich rivalov z celkovej klasifikácie, pretože sa mu podarilo finišovať na 8. mieste, no čo je dôležitejšie, bolo to umiestnenie v 12-člennej skupine jazdcov, ktorí sa oddelili od pelotónu v priebehu etapy na silnom bočnom vetre.

2. etapa – hra krátkych sekúnd

V druhej etape si cyklisti zmerali sili na časovkárskych špeciáloch vrámci tímovej časovky. Víťazom sa stala stajňa Soudal Quick-Step s dúhovým Belgičanom vo svojom základe. Víťazstvo uchmatli tímu EF Education EasyPost len o jednu jedinú sekundu. Remco Tak opäť získal cenný čas na konkurentov a dostal sa takmer do čela celkovej klasifikácie. Síce mal rovnaký čas ako vtedajší líder Lucas Plapp (IGD), čiastkové úspechy Plappa ho zaradili na vtedajšie druhé miesto.

3. etapa – bez sólo víťazstva na čele

Prvé horské finále sa konalo na konci tretej etapy. Cyklisti pretínali cieľovú čiaru na vrchole 19 kilometrov dlhého stúpania Jebel Jais. Etapový vavrín získal Einer Rubio (MOV), ktorý sa dokázal v rozhodujúcich chvíľach zbaviť Remca Evenepoela. Mladý Belgičan však do cieľa prišiel na druhej priečke, a teda získal 4 bonifikačné sekundy. Tie mu zabezpečili postúpenie na čelo celkovej klasifikácie. Lucas Plapp klesol na to druhé.

Veľmi dobrú etapu odjazdil Adam Yates, ktorý je lídrom domáceho tímu Spojených arabských emirátov. V celkovom hodnotení však po 3. etape strácal už viac ako minútu.

4. etapa – hra necelých milimetrov po druhé

Rozhodcovia sa zapotili aj pri druhom veľmi tesnom šprinte podujatia. O víťazovi sa rozhodovalo medzi Sebastianom Molanom (UAD) a Olavom Kooijom (TJV). Napokon Molano stihol „hodiť“ bicykel v „hodine dvanástej“ a porazil tak Kooija. V hre o etapový vavrín bol aj Sam Welsford (DSM), no zo silnej trojice ťahal za ten najkratší koniec.

Do rýchlej koncovky sa prekvapivo nedostali zvučné mená ako Bennett (8. miesto), Cavendish (18. miesto), Ewan (21. miesto) či víťaz prvej etapy, Tim Merlier (9. miesto).

Remco Evenepoel došiel v kontakte na 33. mieste, udržal si teda líderský dres. Sedem sekúnd za ním sa nachádza Lucas Plapp.

Aktuálne výsledky (4. etapa)

V ďalších etapách na pretekárov čakajú dve rovinaté a jedna horská etapa.

Pozrite tiež:

Cez víkend sa Peter Sagan predstaví na úvodných jarných klasikách.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár