RideLondon: Viviani po exkluzívnej robote tímu udržal Bennetta za sebou

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Nabitý kalendár World Tour dnes pokračoval v Londýne na 8. ročníku pretekov Prudential RideLondon-Surrey ClassicIšlo o jednodňovku dlhú 169 kilometrov. V strede sa päťkrát prešlo okruhom, ktorý obsahoval Box Hill – trojkilometrový kopec o štyroch percentách. Záver v známom centre hlavného mesta Spojeného kráľovstva bol však rovinatý. Tomu predchádzala 30-kilometrová rovina vhodná pre šprintérov.

Na začiatku sa vytvoril únik v zložení Alex Dowsett (:kat:), Pascal Eenkhoorn (:tjb:) a Stan Dewulf (:lts:). Dnes sa na celkovo šiestich prémiách bojovalo špeciálny bodovací dres, ktorý na domácej pôde získal Dowsett. Aj ten si potom vystúpil z úniku a na čele až do 14. kilometra od konca ostal na čele prvoročák vo World Tour Stan Dewulf. Jeho sólová jazdaa mu zaistila status najbojovejšieho jazdca pretekov.

Pri treťom prejazde Box Hill stratil kontakt s hlavnou skupinou šprintérsky favoritov Caleb Ewan (:lts:). Ten mal po náročnej a úspešnej Tour de France pochopiteľne ťažké nohy. Jeho tím sa tak nezapájal do udávania tempa. Robili to však BORA – hansgrohe, UAE-Team Emirates a Deceuninck – Quick Step. Svoje si odrobil aj Juraj Sagan (BOH) v prostrednej časti pretekov a aj tým udržiaval odstup úniku pre svojho lídra Sama Bennetta (BOH).

V poslednej desiatke kilometrov sa tak začalo na predmestí Londýna bojovať o správnu pozíciu pre nevyhnutný záverečný šprint. Z favoritov v hre boli BennettElia Viviani (:qst:), Arnaud Démare (FDJ) a Alexander Kristoff (:uae:).

Do čela sa umiestňovali aj borci z tímov ako CCC, EF alebo Mitchelton-Scott. Quick Step sa nikam neponáhľal a nechával iné tímy pracovať kvôli šetreniu síl so skúseným šprintérskym vlakom. Do preplnenej špice sa podarilo dostať aj tímu Israel Cycling Academy.

Záver

Všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu, kvôli tomu sa zvýšila nervozita. To vyústilo do hromadného pádu 2 km pred koncom pri cestnom ostrovčeku. O miesto to pripravila Michaela Matthewsa (:sun:) alebo Démara.

Vpredu bolo kvôli kolízii niečo okolo 30 jazdcov. Prežili Viviani alebo Bennett, no prišli o viacerých svojich pomocníkov. Do konca ostávali dve zákruty a zobrala za to stajňa UAE, no spoza nich v pravý moment vyskočil Michael Mørkøv (:qst:), ktorý skvelým pohybom zobral Eliu Vivianiho na najlepšiu pozíciu spomedzi všetkých šprintérov. Za Talianom bol Sam Bennett (BOH).

zdroj: twitter.com/RideLondon

Dánsky majster ponúkol po lead-oute Teunissena (:tjb:) v posledných 250 metroch skvelý rozbeh pre Vivianiho, ktorý sa na vzduchu ocitol 150 metrov pred cieľom a udržal to až na pásku. Elia Viviani vyhral Prudential RideLondon-Surrey Classic po majstrovskej práci Mørkøva. Druhý došiel Sam Bennett (BOH), ktorý nedokázal v krátkom čase nabrať vyššiu rýchlosť ako Viviani, no v posledných metroch sa stihol k nemu priblížiť. Dominanciu Deceuninck – Quick Step potvrdil skúsený Mørkøv tretím miestom.

Maximálny výkon pri víťazstve:

Quick Step 54. prvým miestom v sezóne potvrdil, že ak im všetko vyjde, niet lepšieho šprintérskeho vlaku. Skúsene počkali na ideálny moment, kedy sa objaviť na čele. Z toho dnes ťažil Viviani, ktorému veľmi krátky pobyt na vetre stačil na zrýchlenie a demonštráciu svojej šprintérskej sily. 30-ročný Talian získal ôsme víťazstvo v sezóne. Naposledy vyhral štvrtú etapu na Tour de France.

Záverečný šprint:

Profil:

zdroj: prudentialridelondon.co.uk

Výsledky Prudential RideLondon-Surrey Classic:

1.Elia Viviani (Ita):qst:3:46:16
2.Sam Bennett (Irl)BOH
3.Michael Mørkøv (Den):qst:
4.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
5.Amund Grøndahl Jansen (Nor):tjb:
6.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
7.Alexander Kristoff (Nor):uae:
8.Oliver Naesen (Bel):alm:
9.Jasper De Buyst (Bel):lts:
10.Ethan Hayter (Gbr)Veľká Británia
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár