Roglič víťazom po dráme od Carapaza. 17. etapa Vuelta 2020 patrila Gauduovi

Vuelta a España 2020
Roglič 17. etapa Vuelta 2020

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

17. etapa Vuelta a Epsaña 2020 bola posledná horská skúška poslednej Grand Tour sezóny. Primož Roglič (:tjb:) si udržal červený dres a v zajtrajšej etape v Madride ovládne celkovú klasifikáciu. O veľkú drámu sa postaral Richard Carapaz (:ins:), ktorý bol silnejší ako Slovinec, ale v cieli na neho našiel iba 21 sekúnd, na celkové víťazstvo potreboval 45. Etapu vyhral David Gaudu (FDJ) zo skorého úniku dňa.



17. etapa Vuelta 2020 – profil:

Preteky sa v predposledný deň presunuli ku portugalským hraniciam v strednej časti Španielska. Prešlo sa 178 km s 4100 výškovými metrami. Na trase sa dnes nachádzalo šesť kategorizovaných stúpaní. Začalo sa s prvou kategóriou Puerto del Portillo de las Batuecas, potom nasledoval skôr stredne kopcovitý profil. 40 km pred koncom prišlo dvojkové Alto de la Garganta, potom krátky sedemstometrový kopček s dlažobnými kockami. V samom závere etapy si na jazdcov počkal posledný kopec cestnej sezóny 2020 – Alto de La Covatilla (11,4 km – 7,1%) najvyššej kategórie Especial. Prvé úseky boli mierne, v strede sa nachádzali desaťpercentné pasáže a záver bol do ôsmich percent.

17. etapa Vuelta a Espana 2020
17. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Roglič dnes postúpil posledný test, druhý Carapaz na neho pred etapou strácal 45 sekúnd

Roglič 17. etapa Vuelta a España 2020
Primož Roglič počas 17. etapy Vuelta ’20. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Veľký únik na začiatku

Netradičná novembrová Grand Tour sa končí v nepriaznivom počasí. Bolo približne 10 ºC, pršalo a počas dňa fúkal vietor o rýchlosti do 20 km/h.

Po mnohých útokoch a svižnom štarte nemali jazdci bez ambícií v celkovom poradí čo stratiť a chceli sa dostať do úniku. Po polhodine pretekania sa na čele usadila veľká skupina v zložení:

Hofstede (:tjb:), Cavagna (:dqt:), Costa, De la Cruz, Henao, I. Oliveira (:uae:), Lopez (:tfr:), Donovan, Storer, Sütterlin (:sun:), Fraile, I. Izagirre (AST), Ackermann, Schwarzmann (BOH), Schultz, Smith (:mts:), Armirail, Gaudu (FDJ), Van den Berg (:efd:), Wright (:bmt:), Godon (:alm:), Dewulf, Van der Sande (:lts:), Herrada, Guillaume Martin, Lafay (COF), De Bod, Mäder (:ntt:), Arcas, Erviti, Oliveira (MOV), Bagües, Lastra (Caja Rural – Seguros RGA) a Molenaar (Burgos-BH).

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol De la Cruz, ktorý pred etapou strácal desať minút. Guillaume Martin v bodkovanom drese si prišil po vrchárske prémie, aby definitívne udržal svoj bodkovaný dres.

Najprv mal únik náskok iba troch minút, pelotón bol vedený Team Jumbo-Visma. To, že pracovali, bolo celkom nezvyčajné, keďže mohli to prenechať iným a víťazil by únik.

Movistar zatlačil

Etapa pokračovala v rýchlom tempe, únik nedostal viac ako tri minúty a v druhej polovici sa pelotón neustále približoval. 59 km pred koncom sa na čele pelotónu usadil Movistar Team a zasadil tvrdé tempo pre lídra Enrica Masa (MOV). Balík sa začal deliť a vzadu sa ocitli dokonca aj Richard Carapaz (:ins:) a Dan Martin (:isn:). Dostali sa naspäť, ale pelotón sa poriadne zmenšil a chýbali tam domestici z INEOS Grenadiers aj Jumbo-Visma.

Soler skoro zaútočil

Keď mal pelotón stratu jednej minúty a 30 sekúnd, zaútočil z neho Marc Soler (MOV) a chcel sa dostať k prednej skupine. Pomohol mu aj kolega Erviti zo skorého úniku. Movistar sa takto zbavil povinnosti udávať tempo v pelotóne. 20 km pred koncom sa dostali do prednej skupiny.

Etapu zobral únik. Mäder, Izagiire, Donovan na čele

20 km pred koncom prešiel únik kockovým stúpaním, kde bola úzka strmá cesta. Na nej sa z úniku oddelili Mark Donovan (:sun:), Gino Mäder (:ntt:) a Ion Izagirre (AST). Pri vstupe do posledných 10 km mali náskok štyridsiatich sekúnd na zvyšok úniku. Pelotón išiel veľmi opatrne, nikto nechcel stratiť kontrolu nad bicyklom a spadnúť. Tempo spomalil Jumbo-Visma a náskok úniku sa zvýšil až na štyri minúty. To v podstate garantovalo víťazstvo úniku.

Sledovali sme tak dvoje preteky – o víťazstvo v úniku a o o poslednú možnosť niečo zmeniť v celkovom poradí. Dôležité oddelenie na kockách nestihli jazdci ako Guillaume Martin, David Gaudu a hlavne Marc Soler. Španiel dokonca neskôr vypadol aj zo stíhacej skupiny s týmito dvoma Francúzmi a Movistar tak dnes pracoval prakticky pre nič.



David Gaudu vyhral 17. etapu Vuelta 2020

David Gaudu 17. etapa Vuelta a España 2020
David Gaudu. ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Na stúpaní sa 5,5 km pod vrcholom sa po viacerých nástupoch podarilo osamostatniť Ionovi Izagirremu. O kilometer sa k nemu pridal David Gaudu, ktorý sa medzičasom dostal zo zadných radov až do hry o víťazstvo. Zbavil sa Martina, neskôr aj ďalšieho mladíka Mädera. Francúz z FDJ na nič nečakal a ihneď sa nástupom odpútal aj od Izagirra v najstrmejšej pasáži.

David Gaudu (FDJ) dokázal udržať svoj sólo pokus do víťazného konca. 24-ročný Francúz získal druhé víťazstvo z týchto životných pretekov.

Fanstastický záver: Carapaz zasadil veľký útok a Roglič v problémoch

Na začiatku stúpania sa rozhodol tempo udávať tím BORA – hansgrohe pre Felixa Großschartnera (BOH).

V strede kopca začal úradovať superdomestik Sepp Kuss (:tjb:) a pomáhal Slovincovi, kým mohol. 4 km pred koncom prišli prvé vážne útoky. Najprv tempo zvýšil Alexander Vlasov (AST) a odpovedal tretí muž celkovej klasifikácie Hugh Carthy (:efd:). V skupine favoritov ešte boli červený Primož Roglič (:tjb:), Richard Carapaz (:ins:) a Enric Mas (MOV) – najsilnejší jazdci pretekov. Zo skupiny odpadol Dan Martin (:isn:).

Richard Carapaz sa nevzdal. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Dva kilometre pred koncom prišiel veľký útok od Richarda Carapaza. Stíhal ho iba sám Roglič, ktorý stratil kontakt. Ekvádorčan si za kilometer vypracoval náskok 20 sekúnd. Jazdcovi v červenom drese na rovnejšej časti pomohol Hofstede zo skorého úniku.

Pri vstupe do posledného kilometra mal Carapaz náskok 17 sekúnd. Roglič sa trápil, z jeho skupiny zaútočil aj Carthy. Spoliehal sa len na dvojicu z Movistaru, sám už nevládal sťahovať jazdca Ineosu.

Roglič vyhral Vueltu, v cieli stratil 21 sekúnd

Roglič. zdroj: twitter.com/Portal4Cycling

Carapaz do toho tlačil do poslednej chvíle, v cieli mal náskok 21 sekúnd na Rogliča. Ten udržiaval svoje tempo a podarilo sa mu po veľkej dráme vyhrať svoju druhú Grand Tour v kariére. Na rovnejšej časti sa dokázal postaviť zo sedla, odpútal sa od Masa a s vypätím všetkých síl sa zachránil. 31-ročný Slovinec nedopustil obrat, aký predviedol Tadej Pogačar v poslednej vrchárskej etape Tour de France. Vďačiť musí aj svojej aktivite v koncovkách etáp. Počas celej Vuelty získal dokopy 48 bonusových sekúnd, keď ovládol tri etapy s hromadným štartom a jedinú časovku. Keby sa to tak nestalo, Carapaz by bol v lepšej pozícii.

V cieli si Roglič podal ruku s Carapzom po veľmi napínavom a férovom súboji. Zajtra je na programe už len rovinatá etapa v Madride, kde sa podobne ako v Paríži na Tour de France, celkové poradie nemení.

Vrchársky špecialista Richard Carapaz sa nevzdal, nemal počas pretekov taký silný tím, aký mal Roglič. Na poslednú chvíľu počkal na útok, ale nestačilo to. Je celkovo druhý so stratou 24 sekúnd. Veľmi silný bol počas svojej prelomovej Grand Tour Hugh Carthy, ktorý je celkovo tretí so stratou 47 sekúnd na Rogliča.

Dan Martin sa udržal na štvrtom celkovom mieste, Mas na neho nenahnal dosť času. Najlepší mladý jazdec pretekov Enric Mas je piaty. Šieste miesto získal Wout Poels.

Do top 10 sa dostal David Gaudu. Großschartner sa prepadol na ôsmu priečku. V 40 rokoch je na slušnom desiatom mieste Alejandro Valverde.

17. etapa Vuelta 2020 – výsledky:

1.David GauduFraFDJ4:54:32
2.Gino MäderSwi:ntt:0:00:28
3.Ion Izaguirre InsaustiSpaAST0:01:05
4.David De la Cruz MelgarejoSpa:uae:
5.Mark DonovanGBr:sun:0:01:53
6.Michael StorerAus:sun:
7.Guillaume MartinFraCOF0:02:23
8.Richard CarapazEcu:ins:0:02:35
9.Hugh CarthyGBr:efd:0:02:50
10.Primoz RoglicSlo:tjb:0:02:56

17. etapa Vuelta 2020 2020 – celkové poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:69:17:59
2.Richard CarapazEcu:ins:0:00:24
3.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:47
4.Dan MartinIrl:isn:0:02:43
5.Enric MasSpaMOV0:03:36
6.Wout PoelsNed:bmt:0:07:16
7.David de la CruzSpa:uae:0:07:35
8.David GauduFraFDJ0:07:45
9.Felix GroßschartnerAutBOH0:08:15
10.Alejandro ValverdeSpaMOV0:09:34
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár