Gino Mäder z úniku vyhral 6. etapu Giro d’Italia 2021, v ružovom je Maďar

Giro d'Italia 2021
Gino Mäder

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1392865398786252800/photo/1

Cyklistický pelotón na Apeninskom polostrove dnes čakala 6. etapa Giro d’Italia 2021, ktorá preverila schopnosti a výkonnosť jazdcov na celkové poradie. To znamená, že išlo o horskú apeninskú etapu s dojazdom na 15-kilometrov dlhé stúpanie na Ascoli Piceno. Náročnosť etapy však nespočívala iba v profile ale taktiež aj v poveternostných podmienkach. Predpoveď počasia na dnes vykazovala možný dážď a prudký nárazový vietor, ktorý mal znepríjemniť cyklistom záverečné stúpanie na Ascoli Piceno. Napokon sa tak aj stalo, cyklisti sa museli popasovať s hustým dažďom a vetrom v priebehu takmer celej etapy. S takýmito pretekárskymi podmienkami si najlepšie poradil Gino Mäder (TBV), ktorý celý deň jazdil v úniku. V ružovom drese sa ocitol Maďar Attila Valter (FDJ).

Kilometer pred cieľom to vyzeralo na víťazstvo pretekára z hlavnej skupiny favoritov a možné opakovanie scenára z tohtoročného Paríž – Nice, ale napokon Gino Mader dokázal odolať viacerým nástupom Egana Bernala (:ins:) a vyhráva 6. etapu. Berie taktiež modrý dres vrchára pretekov. Na druhom mieste skončil Egan Bernal a na treťom Ír Dan Martin (:isn:). Alessandro De Marchi (:isn:) stratil rúžový dres už v polovici etapy.

Záverečné stúpanie na Ascoli Piceno

Ako sa predpokladalo pred etapou, rozhodujúcim úsekom bolo záverečné stúpanie. V jeho priebehu viacero cyklistov nestačilo tempu, ktoré udával tím INEOS Grenadiers a neskôr Deceuninck Quick – Step. Medzi cyklistami v kríze sa ocitol aj Jay Hindley (DSM), druhý muž minuloročného Gira. Ostatní favoriti však ostali pospolu a rozdali si to na méte 3 kilometre do cieľa. Viackrát zaútočil Egan Bernal, ktorému na chrbát dýchal neúnavný Giulio Ciccone (:tfr:) a Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý akoby bolesť nepoznal. Viackrát sa k ním dotiahol Alexander Vlasov (AST), no po chvíľke nestačil tempu Bernala. Silným dojmom sa prezentoval taktiež Dan Martin (:isn:), ktorý dokázal konkurovať silnej trojke Bernal, Evenepoel a Ciccone.

V poslednom kilometri však fúkal nepríjemný protivietor, a teda bolo cítiť, že dnes si to hlavní favoriti rozdajú iba o druhé miesto a bonifikačné sekundy.

Ako prebehla 6. etapa Giro d’Italia?

6. etapa Giro d'Italia 2021
6. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Sagan a únik

Hneď od ostrého štartu sa rozpútal veľký boj o participáciu v celodennom úniku. Papierové predpoklady hovorili o tom, že v dnešnej etape má únik veľkú šancu prísť do cieľa ešte pred pelotónom a zabojovať tak o etapový vavrín. V hre však bola aj celková klasifikácia a zisk rúžového dresu. Preto prvotné ataky boli mnohopočetné a zapojil sa do nich aj Peter Sagan (BOH), pre ktorého dnešným cieľom bola 1. šprintérska prémia.

Po približne 20 kilometroch sa vyformovala skupina 20 cyklistov, v ktorej Slovák hájil svoje postavenie. V pelotóne však ešte nevládol pokoj zbraniam, naďalej sa útočilo. Sekvenčné útočenie napokon vyústilo do pohltenia početnej skupiny pretekárov. Neskôr však opäť došlo k atakom, tentoraz v menšom počte. Zaútočilo konkrétne 6 jazdcov (Simone Ravanelli, Simon Guglielmi, Matej Mohoric (TBV), Jimmy Janssens, Gino Mader (TBV) a Dario Cataldo (MOV)). Najvyššie v celkovej klasifikácii bol práve Švajčiar Gino Mäder, ktorý sa istú dobu pohyboval vo virtuálnom maglia rosa. 

Za touto šesticou sa vydala stíhacia dvojica v zložení Bauke Mollema (:tfr:) a Geoffrey Bouchard (act:). Dlho sa jej nedarilo dotiahnuť na čelo pretekov, napokon to však zvládli a rozšírili tak čelné rady pretekov. Časový náskok sa maximálne rozrástol na necelých 6 minút. Vtedy v pelotóne na poplach začali byť jazdci tímu Israel Start-Up Nation, ktorý medzi sebou mali rúžového Alessandra De Marchiho.

 

Image
nepríjemný dážď 100 kilometrov pred cieľom https://twitter.com/faustocoppi60/status/1392818658473390082/photo/1

Šprintérska prémia

Na šprintérskej prémii všetky body vybrali jazdci z úniku, čo znamená, že Peter Sagan v dnešnej etape nezískal na svojich súperov nič. Taktiež na nich ani nič nestratil.

Kopcovité duo

Po šprintérskej prémii na cyklistov čakala dvojica stúpaní (Forca di Gualdo a Forca di Presta). Do nej najprv našiel 8-členný únik, ktorý však už pomaličky začínal strácať z časového náskoku. Geoffrey Bouchard však dokázal vyhrať vrchársku prémiu. Významnejšie veci sa ale udiali v pelotóne, z ktorého si postupne vystúpil Peter Sagan. Tím INEOS Grenadiers výrazným spôsobom zvýšil tempo a odpáral tak De Marchiho, jazdiaceho v rúžovom. Nebol však jediným cyklistom, ktorý sa stal obeťou tempa britskej stajne. Počas prejazdu vrcholom stúpania Forca di Gualdo sa mnoho pretekárov pozabudlo a zostali v zadných častiach drobiaceho sa pelotónu. Únik mal k dobru už len tri minúty.

Obrázok
Tím INEOS Grenadiers s Bernalom https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1392838553365843971/photo/1

Druhý kopec dňa Forca di Presta sa stal korisťou Mateja Mohoriča. Práve tento talentovaný Slovinec, ktorý je profesionálom od roku 2013, si spoločne s Ginom Mäderom vytvorili počas klzkého zjazdu malý náskok na zvyšnú časť celodenného úniku. Tá však nebola ďaleko, a preto sa na čele pretekov udomácnilo kvarteto v zložení Mäder, Mollema, Cataldo a Mohorič. Najväčší cieľ mal z neho Mäder a to víťazstvo v etape či zisk rúžového dresu, čím by určite zlepšil náladu v tíme, ktorý včera prišiel o svojho lídra Mikela Landu.

Veľké veci sa opäť diali v pelotóne. Tímu INEOS Grenadiers dokázala odísť v tiahlom zjazde odísť trojica v zložení Bardet (DSM), Ciccone (:tfr:) a Bettiol (:efn:), no veľký náskok si nevypracovali, pretože nespolupracovali. Naopak, do problémov sa dostal jeden z pretekárov tímu Astana Premier Tech, ktorý dostal defekt predného kolesa. Ich líder Alexander Vlasov bol v poriadku, striehol za INEOS-om. Ten i naďalej ťahal pelotón o tri minúty pozadu za čelnou štvoricou. Zmena nenastala ani v počasí, nepríjemne studené dažďové kvapky pokračovali v znepríjemňovaní životov cyklistov. A taktiež organizátorov, ktorí mali problémy s televíznym prenosom.

Záver na Ascoli Piceno ovládol Gino Mäder

Do bodu, odkiaľ cyklisti začali stúpať do cieľa, sa pretekárska situácia veľmi nezmenila. Došlo iba k pohlteniu trojice Bardet, Ciccone a Bettiol hlavnou skupinou favoritov, ktorá strácala na štvoricu v čele necelé tri minúty. Z nej si po prvom kilometri vystúpil Matej Mohorič, ktorý takto na čele strávil až 40 kilometrov. Zodpovednosť preniesol na plecia Gina Mädera. Pelotónu naďalej diktoval Filippo Ganna (:ins:).

Nepríjemná situácia sa stala 12 kilometrov do cieľa, kedy vozidlo tímu BikeExchange zrazilo Petra Serryho (:dqt:), ktorý si už z tempa vystúpil. Dobrou správou je, že sa sám zo zeme postavil, a teda mal by byť v poriadku.

7 kilometrov do cieľa trojica stále viedla o dve minúty. Hlavné pole sa stávalo čoraz viac vyselektovanejším. Viedol ho Castroviejo (:ins:), ktorý jazdil na prázdnom zadnom kolese.

3 kilometre pred páskou sa Gino Mäder osamostatnil na čele pretekov. K dobru mal už iba minútu. Z hlavného poľa zaútočil Daniel Martinez (:ins:). Tím Deceuninck – Quick Step bol razom donútený obsadiť špicu. Naďalej však niektorí cyklisti strácali kontakt so skupinou favoritov. Medzi nimi aj Jay Hindley (DSM). Brána troch kilometrov však taktiež znamenala začiatok útočenia a ofenzívnej cyklistiky. Tá však Bernala, Evenepoela, Cicconeho a Martina nepriviedla na cieľovú čiaru ako prvých. Vyhral Gino Mäder, ktorý berie modrý dres vrchára pretekov.

Obrázok
https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1392861394610102274/photo/1

6. etapa Giro d’Italia 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Gino MäderBahrain Victorious04:17:52
02Egan BernalINEOS Grenadiers+ 12
03Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 12
04Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 12
05Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 14
06Damiano CarusoBahrain Victorious+ 25
07Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 25
08Marc SolerMovistar Team+ 27
09Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 29
10Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 29

6. etapa Giro d’Italia 2021: priebežné celkové poradie

V celkom poradí teda došlo k výraznejším zmenám. Priebežným lídrom sa stáva vychádzajúci maďarský talent Atilla Valter (FDJ), ktorý zajtra bude hájiť maglia rosa o 11 sekúnd pred druhým Remcom Evenepoelom. Maďar je vôbec prvým cyklistom, ktorý má na sebe líderský dres grandtour, navyše je taktiež lídrom bielej súťaže. Súťaže do 25 rokov. Na tretie miesto sa vyšvihol Egan Bernal, ktorý má stratu iba 16 sekúnd. Alexander Vlasov taktiež nie je ďaleko. Všetci ďalší favoriti sú naskladaní v rozsahu jednej minúty.

Poz.JazdecTímČas
01Attila ValterGroupama-FDJ22:17:06
02Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 11
03Egan BernalINEOS Grenadiers+ 16
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 24
05Louis VervaekeAlpecin-Fenix+ 25
06Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 38
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 39
08Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 41
09Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 47

Zajtra je na programe 7. etapa Giro d’Italia 2021, v ktorej favoritom na víťazstvo bude opäť Peter Sagan spoločne s ďalšími šprintérmi. Záver je však technický a do mierneho krátkeho kopčeka, čo nemusí vyhovovať úplne čistokrvným šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár