Sagan príčinou zmeny pravidiel

Tour de France

zdroj: twitter.com/petosagan

Organizátori Tour de France 2015 oznámili zmenu pravidiel v bodovacej súťaži. Príčinou je Peter Sagan (TCS), ktorý túto súťaž vyhral trikrát za sebou. Zmena sa bude týkať deviatich rovinatých etáp v ročníku 2015. Riaditeľ preteku Christian Prudhomme naznačil zmenu už počas septembra minulého roka.

Novinka sa týka iba deviatich etáp, kde sa bude rozhodovať v samotnom špurte. Víťaz etapy si pripíše 50 bodov, čo je o 20 bodov viac ako druhý v poradí a týmto sa zväčšia rozdiely medzi jazdcami. V ďalších dvanástich etapách sa bodovanie nemení a ostáva totožne s minulým ročníkom.

Jeden z organizátorov Thierry Govenou povedal:

„Urobili sme pár zmien v bodovacej súťaži. Keď sme si takmer istí, že etapa bude končiť víťazstvom špurtéra, tak ho odmeníme malým bonusom. V minulosti sme mali 45, 35 a 30 bodov pre prvú trojicu. Teraz ich odmeníme 50, 30 a 20 bodmi. Osoba, ktorá vyhrá etapu bude viac zvýhodnená a tým sa dúfajme vyrovná celá bodovacia súťaž.“

V prvom týždni preteku sa predstaví i novinka – časová bonifikácia, ktorá bola naposledy v ročníku 2007. Bonifikačné sekundy sa budú rozdávať v druhej až osemnástej etape. Bonusy budú mať hodnotu 10, 6 a 4 sekundy pre prvú trojicu. Táto zmena má priniesť atraktivitu do pretekov, keď si žlté tričko bude môct obliecť konečne i šprintér.

zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Spätné upozornenie: Politický prehľad #14 – Svetonázor

Pridaj komentár