Sagana opúšťa dlhoročný tréner Vila. Má už aj náhradu

zdroj: twitter.com/PatxiVila

Tréner Patxi Vila opustil tím Bora – hansgrohe. Bývalý profesionálny cyklista pomohol ako dôležitý člen trénerského tímu Petrovi Saganovi k trom titulom majstra sveta za sebou.

Nemecký tím neuviedol dôvod odchodu Španiela, podotkol, že sa to vyriešilo „obojstrannou dohodou.“ Navyše, ihneď na stručné vyhlásenie sa oficiálne potvrdilo aj meno nových členov realizačného tímu. Ďalším športovým riaditeľom bude Jean-Pierre Heynderickx a novým trénerom sa stane Hendrik Werner.

Šéf tímu Ralph Denk:

„Po odchode Patxiho Vilu, ktorý bol zodpovedný za významnú časť tímu, sme náš tím posilnili vo viacerých oblastiach. Dokázali sme si interne prerozdeliť úlohy. Som však rád, že sme dokázali nájsť adekvátnu náhradu v krátkom čase.

54-ročný Heynderickx z Belgicka má odjazdených 11 profesionálnych sezón a na konte má aj etapu na Vuelte.  V tíme by sa mal starať o jednodňové klasiky, teda oblasť, na ktorú sa špecializuje Peter Sagan. Ako ďalší directeur sportif  sa pridá napríklad ku Slovákovi Jánovi Valachovi.

Denk o Wernerovi:

„Werner je tréner najvyššej úrovne, ktorý sa dokázal ukázať aj na medzinárodnej úrovni. Myslím si, že zapadne do nášho tímu aj so svojou filozofiou. S týmito zmenami by sme mali byť strategicky posilnení, už teraz sa nachádzame na optimálnej pozícii pred sezónou. 

Byť úspešný cyklista a úspešný tréner je niečo úplne rozdielne, čo ukazoval víťazných piatich rokov v Bore či Tinkoffe Vila. Werner predtým pôsobil v tíme Sunweb na pozícii trénera, ako cyklista však nemá na konte výrazný úspech ani účasť na významných pretekoch. Len čas ukáže, ako sa so zmenami popasuje samotný tím, ktorý naďalej rastie.

Peter Sagan bol v roku 2016 hlavným bodom, okolo ktorého sa World Tour tím točil. S tromi víťazstvami tento rok však ambiciózny projekt Ralpha Denka ukázal, že aj bez pomoci Slováka si dokáže poradiť. Celkovo získali 47 víťazstiev, Sam Bennett aj Pascal Ackermann sa dostali do úzkej svetovej šprintérskej špičky, Max Schachmann sa ukázal ako veľký univerzálny cyklista alebo Emanuel Buchmann dokázal získať štvrté miesto na Tour de France.

V roku 2020 tím opustí Sam Bennett, čo iba uvolní šprintérsku atmosféru v tíme. Na odchode je aj taliansky vrchár Davide Formolo. Dres Bory si však po novom oblečie nemecký časovkársky a vrchársky talent Lennard Kämna a prichádzajú aj Matteo Fabbro a Martin Laas v spoločnosti ambicióznych mladíkov Patricka Gambera a Idea Schellinga.

 

Zdroj: velonews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár