Saganov incident prináša zmenu. UCI zavádza videorozhodcu.

zdroj: twitter.com/dfitzger

V nadchádzajúcej sezóne 2018 budú mať preteky Grand Tour, Majstrovstvá sveta a monumentlne klasiky (okrem Okolo Lombardie) videorozhodcu. UCI má otestovať videokomisárov a ak sat novinka overí, potom sa zavedie do ostatných pretekov. „Jury“ sa tak po novom bude skladať z 3 rozhodcov a jedného videorozhodcu. Ich rozhodnutia na rozdiel od iných športov budú rovnocenné.

„Vo futbale sú rozhodnutia videorozhodcu skôr rada. V cyklistike budú mať výsledky videa rovnakú váhu v koncovom rozhodnutí. Videorozhdoca bude v mobilnej kontrolnej miestnosti v cieli etapy. Tam bude mať možnosť pozrieť si rôzne pohľady na spornú situáciu. Existuje viacero záberov počas závodu ako sa v skutočnosti vysiela do televízie,“ vysvetlil Guy Dobbelaere, člen jury z Belgicka.

Ak sa objaví nezrovnalosť , požiada sa o obrazové materiály aby sa mohlo učiniť rozhodnutie. Potom videorozhodca informuje hlavného komisára. Ak bude chyba vážna, jury môže vyradiť cyklistu ihneď po oboznámení sa s výsledkom. Príkladom by mohol byť incident Gianniho Moscona (:sky:) z Bergenu, ktorý získal výhodu držaním sa sprievodného vozidla.

Situácia, kde bol takýto systém priam nutný bolo kontroverzné vylúčenie Petra Sagana (BOH) po 4. etape na Tour de France. Z neprehľadnej situácie pri záverečnom šprinte vyviazol so zraneniami Mark Cavendish (:ddd:) a Slovák bol po rozhodnutí jury vylúčený z celých pretekov. Saganov tím Bora-Hansgrohe celú situáciu dotiahli na Medzinárodný športový súd. Rozhodnutie, ktoré padlo na začiatku decembra označilo zrážku za nešťastný a neúmyselný závodný incident.

UCI ďalej rozmýšľa nad inštalovaním ešte viac kamier na záverečné metre pre spresnenie výsledkov. Ďalej prizanli, že v súboji Sagan-Cavendish neboli všetky kamery v ideálnych polohách.

„Futbal má presne stanovené rozmery hracej plochy, kde môžu vysielatelia použiť prakticky neobmedzený počet kamier. V našom prípade to nie je možné a počet motoriek s kamerami nie je možné zvýšiť. Práve prebieha diskusia s televíznými stanicami či je možné posadiť viac kamier do posledných častí etapy aby sme každú situáciu videli z viacerých uhlov,“ dodal Dobbelaere.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Saganov incident prináša zmenu. UCI zavádza videorozhodcu.

    1. Áno, ale ako bolo spomenuté v článku, zábery neboli postačujúce na určenie vinníka. Preto sa zavádza videorozhodca, aby bolo jasné čo presne sa stalo. S ním príde, samozrejme, viac kamier a záberov.

Pridaj komentár