Schär spomína, ako v detstve dostal fľašu. Teraz sa za to vylučuje

Schär

zdroj: instagram.com/michaelschaer/

Michael Schär (ACT) sa stal prvým jazdcom, ktorý bol diskvalifikovaný pre nové pravidlá. Na nedeľňajších pretekoch Okolo Flámska 2021 hodil svoj prázny bidón divákom pri ceste. Bolo to mimo vyhradenej zóny, ktoré sa zaviedli 1. apríla, aby sa znížil produkovaný odpad pri cestách.

Na jednej strane je vyhadzovanie fliaš a gélov do  prírody pri ceste problém, vyhodenie fľaše smerom k divákom nijak okolie nezašpinilo. Zdá sa, že nové pravidlo Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) je nedomyslené. Schär bol jediný, koho vylúčili, ale nie je jasné, či niekto iný ako 34-ročný jazdec vyhodil fľašu mimo „zelenej zóny“.

Michael Schär:

„Dráha UCI, prečo začínajú deti jazdiťna bicykli? Pamätám si, ako by to bolo včera. V roku 1997 sme sa išli pozrieť na Tour de France, hodiny sme čakali pri ceste. Elektrizujúca atmosféra pretekov mi zmenila život,“ píše na svojom Instagrame Švajčiar Schär.

„Navyše, dostal som fľašu od jedného z prechádzajúcich cyklistov. Každý deň mi tá fľaša pripomínala môj sen. Každý deň som jazdil so žltou fľašou Team Polti. Teraz som jeden z tých cyklistov. Počas pokojných chvíľ v pretekoch si vždy nechávam prázdnu fľašu, až kým neuvidím nejaké deti pri ceste. Jemne im prihodím fľašu. A možno v jeden deň sa stanú profesionálmi.“

„To sú tie momenty, prečo milujem náš šport.“

Nespokojní sú aj ostatní

„Asi by sme mali v jeden moment všetci hodiť fľaše školákom, uvidíme, čo UCI potom urobí,“ komentoval Stefan Küng (FDJ). Schärov príspevok kladne komentovali aj viacerí cyklisti, vrátane Grega Van Avermaeta, Nilsa Politta, Rohana Dennisa, Marcusa Burghardta alebo Jaspera Stuyvena.

Od 1. apríla sú zakázané aj aerodynamické pozície na bicykli – „supertuck“ (jazda na hornej trúbke rámu)-  a s predlaktiami na riadidlá. Bezpečnosť však vylepšujú nové predpisy pre tvorbu finišov etáp a postavenie bariér.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár