Sibiu Tour: Rumunský úvod sezóny patril Bore

Muhlberger Konrad Sibiu Tour

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

V dňoch od 23. do 26. júla sa konali prvé preteky pod hlavičkou UCI po vynútenej prestávke s World Tour tímami. Rumunská Sibiu Tour kategórie 2.1. mala na štartovej listine dva celky z najvyššej divízie, a to Bora – hansgrohe a Israel Start-Up Nation.

Ešte pred štartom svoju účasť zrušil Pro tím Alpecin-Fenix a závod tak prišiel o Mathieu van der Poela.

Prológ| Sibiu – Sibiu | 2,5 km (ind. časovka)

Na úvod sa v transylvánskom meste konala krátky prológ po historickom námestí. Výhodu mali jazdci začínajúci ako prví, keďže po približne druhej desiatke pretekárov na štarte sa spustil silný lejak. Aj World Tour jazdci museli byť mimoriadne opatrní, lebo sa nechceli zraniť hneď pri prvom štarte v krátkej sezóne. Pascal Ackermann (BOH) má určite kvality na lepší čas, ale išiel až tak pomaly, že finišoval s mankom 90 sekúnd.

Radoval sa Nikodemus Holler (Bike Aid) z kontinentálnej zostavy s časom 3 minúty a 14 sekúnd. O dve sekundy bol pomalší mladý Poliak Kacper Walkowiak (CCC Development Team). Tretie miesto bral Wojciech Sykala (Voster ATS Team).

1. etapa | Sibiu – Bâlea Lac| 183 km

Kráľovská horská etapa končiaca pri jazere Bâlea rozhodla o celkovom víťazovi. Na 25-kilometrovom kopci Transfăgărășan útočil najprv Gregor Mühlberger (BOH). Na čele sa vytvorila skupina, kde bol ešte jeho kolega Patrick Konrad (BOH). Z nej ešte chcel atakovať Rémy Rochas (Nippo Delko One Provence), ale to sa podarilo až Konradovi.

O krátku chvíľu sa ku krajanovi pridal Mühlberger a rakúska dvojica z Bory sa definitívne osamostatnila na čele. Etapu vyhral Mühlberger, do žltého dresu sa obliekol Konrad. Tretí prišiel Matteo Badilatti (:isn:) zo Švajčiarska.

2. etapa | Sibiu – Sibiu| 179,8 km

Druhá riadna etapa mala rovinatý charakter. Žiadne prekvapenie nepripustil Pascal Ackermann (BOH) a pohodlne zvíťazil v hromadnom šprinte. Druhý skončil Rudy Barbier (:isn:) a tretí Riccardo Stacchiotti (Vini Zabu‘ KTM). Išlo o chaotický šprint, keďže pred karpatským mestom sa hlavná skupina rozdelila a ostalo v nej len približne 40 pretekárov. Nemecký rýchlik stavil na dlhý, 300-metrový šprint a potvrdil, že patrí do prvej päťky svetových šprintérov.

3.A etapa | Curmatura Stezii – Arena Platoş Păltiniş  | 12,5 km (ind. časovka)

Posledný deň bol rozdelený do dvoch častí. Najprv sa konala kopcovitá časovka na 12,5 km. Na prudkom stúpaní sa najviac darilo Gregorovi Mühlbergerovi (BOH). Ten nadelil druhému Matteovi Badilattimu (:isn:) minútu a dve sekundy. Patrick Konrad (BOH) zaostal ešte o dve sekundy viac.

26-ročný Mühlberger sa dostal do čela celkového poradia. Bore nevyšiel plán z druhého dňa, že Mühlberger dostane etapový triumf a Konrad celkové víťazstvo. „Bolo to pre mňa prekvapenie. Viac ako minútu? To naozaj? Sedelo mi to, bolo to strmé. Aby som bol úprimný, je mi ľúto Patricka [Konrada, pozn. red.],“ povedal po etape víťaz.

Patrick Konrad
zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

3.B etapa | Sibiu – Sibiu  | 109 km

Posledná etapa v meste Sibiu ukončila prvý etapový podnik s účasťou World Tour tímov po prestávke. Všetko ovládala zostava Bora – hansgrohe, ktorá dostihla únik dňa a na dláždených cestách pripravila dominantný šprintérsky vlak. V hromadnom dojazde opäť zvíťazil Pascal Ackermann (BOH), ktorému špurt pripravil druhý Michael Schwarzmann (BOH). Dvojica mala čas na radosť a druhým „double“ na pretekoch potvrdila svoju spanilú jazdu v Rumunsku. Tretie miesto bral domáci Eduard-Michael Grosu (NIPPO DELKO One Provence).

zdroj: twitter.com/SibiuTourEN

Celkové poradie:

1.Gregor Mühlberger (Aut)BOH11:36:44
2.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:51
3.Matteo Badilatti (Swi):isn:0:01:52
4.Rémy Rochas (Fra)Nippo Delko Provence0:02:47
5.Piotr Brozyna (Pol)Voster ATS Team0:05:22
6.Luca Wackermann (Ita)Vini Zabu‘ KTM0:05:54
7.Adne Van Engelen (Ned)Bike Aid0:07:41
8.Davide Rebellin (Ita)Meridiana Kamen Team0:07:47
9.Marco Tizza (Ita)Amore e Vita-Prodir0:07:59
10.Filippo Fiorelli (Ita)Bardiani CSF Faizane‘0:08:04

Gregor Mühlberger finišoval bezpečne v pelotóne a vyhral desiaty ročník Sibiu Tour. Na pódiu ho doplnili Patrick Konrad Matteo Badilatti.

26-ročný rodák z Haidershofen získal jedno z najcennejších kariérnych víťazstiev. Okrem Sibiu Tour má na konte etapu z Binck Bank Tour alebo Rund um Köln. Víťazstvom posilnil status pretekov a spoločne s tímom musia dúfať, že návšteva Rumunska uprostred pandémie ich nevyšla draho. Ide o jednu z najsilnejšie postihnutých krajín Európy, celkovo zaznamenala viac ako 40-tisíc prípadov a 2187 smrtí zapríčinených Covid-19.

Pozornosť si určite zaslúži veterán Davide Rebellin (Meridiana Kamen Team), ktorý vo veku 48 rokov ešte stále preteká. V kráľovskej prvej etape skončil siedmy s mankom 4:18.  Víťaz Liège – Bastogne – Liège 2004 aktívne závodí od roku 1988, profesionálny kontrakt dostal v sezóne 1992. V roku 2009 bol u neho potvrdený pozitívny dopingový nález z olympiády v Pekingu a udelený ročný zákaz pretekania.

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár