Škodu, ktorú spôsobí cyklista, môže zaplatiť poisťovňa

netfinancie.sk

zdroj: bigstockphoto.com

Keď na dovolenke nechtiac spôsobíte škodu alebo ujmu cudzej osobe, uhradí ju poisťovňa z vášho cestovného poistenia, ak v rámci neho máte poistené aj krytie zodpovednosti. Z povinného zmluvného poistenia je zasa krytá zodpovednosť za škodu pri prevádzke motorového vozidla. Aké poistenie však kryje cyklistu, ak nechtiac zraní inú osobu alebo jej spôsobí škodu?

Poistenie zodpovednosti ako najlepšia istota

Nehody, ktoré spôsobia cyklisti, nie sú ničím výnimočným. Z roka na rok počet takýchto nehodových udalostí stúpa, pričom najčastejšie ide o prípady, keď cyklista zrazil chodca a spôsobil mu zranenie alebo poškodil vozidlo. Obzvlášť časté je to pri deťoch, ktoré nedávajú na bicykli pozor.  Za takéto škody je zodpovedný sám cyklista, prípadne zákonný zástupca. Ak však má v rámci svojho poistenia domácnosti uzatvorenú aj zodpovednosť za škodu, vzniknuté náklady za neho uhradí poisťovňa.

Poistenie zodpovednosti poskytujú niektoré poisťovne aj v rámci základných balíkov poistenia nehnuteľnosti a domácnosti, pričom sa vzťahuje aj na poškodenia, ktoré vzniknú pri jazde na kolobežke, trojkolke alebo štvorkolke. Kryté sú škody, ktorá vznikli na území Slovenka a tiež aj v ostatných štátoch Európskej únie.

Všetko má svoje pravidlá

Treba však myslieť na to, že poistenie zodpovednosti kryje iba tie poškodenia, ktoré cyklista spôsobil pri rekreačnom bicyklovaní. Ak prišlo k škodovej udalosti pri súťaži alebo pretekoch, poisťovňa takúto škodu neuhradí, pretože takto vzniknuté ujmy patria do výluk. V neposlednom rade treba dávať pozor na hladinu alkoholu. Ak cyklista nafúka, s poistným plnením sa môže rozlúčiť. To isté platí aj pre požitie omamných látok a niektoré druhy liekov.

Nešťastné náhody sa stávajú stále. Stačí chvíľa nepozornosti alebo len byť v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a nehoda je na svete. Preto sa oplatí myslieť na to, že ak sa tak stane, nemusíte sa s tým popasovať sami. Vaším šťastím v nešťastí môže byť práve správne poistenie, ktoré vám zaručí nárok na náhradu škody. Investovanie do vlastnej ochrany nikdy nie je zbytočný výdavok a môže vás zachrániť práve vtedy, keď to budete potrebovať.

Zdroj: netfinancie.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár