Štádium cyklistiky v Thajsku – oplatí sa na dovolenku pribaliť si bicykel?

zdroj: JM

Keď sa spomenie Thajsko, cyklistika nie je  zrovna prvou vecou, čo by človeka napadla pri spojení s touto exotickou krajinou. Okrem svetoznámych pláží, nočného života a nespočetných chrámov je to ale práve tento šport, ktorý v posledných rokoch zažil výrazný boom a stal sa u domácich a takisto aj zahraničných obyvateľov pomerne populárny.

Ponúka sa preto otázka, či sa neoplatí pri ďalšej dovolenke namiesto plážových doplnkov radšej zabaliť bicykel. Poďme sa spoločne pozrieť na dôvody, prečo by to mohol byť dobrý nápad.

Teplota celoročné na bicyklovanie

Na rozdiel od Slovenska sa dá v Thajsku jazdiť celoročne. V strednej a južnej časti krajiny teplota klesne len málokedy pod 20 stupňov a i pri takej teplote je počasie stále príjemné (nižšiu teplotu by ste našli iba na severe v horách). Ani obdobie dažďov nie je veľkou prekážkou. Niekedy vie síce pršať sporadicky, no búrky trvajú vždy len zopár hodín a napršaná voda sa rýchlo odparí. Ideálny čas na jazdenie je hneď ráno okolo 7 hodiny, kedy slnko ešte nepáli a dá sa normálne existovať. Na poludnie by ste už riskovali spáleniny a úpal (vtedy je lepšie byť vnútri a radšej podávať stávky na cyklistiku).

Rôznorodá krajina

Váš zážitok z cyklistiky bude vo veľkej miere záležať na tom, kde sa nachádzate. V hlavnom meste Bangkoku môžete očakávať len široké cesty, veľkú premávku a žiadne kopce, ale v národnom parku Khao Yai by ste naopak jazdili iba po zalesnených kopcoch. Treba preto vyberať opatrne. Auto alebo minimálne prepravná taška vám v tomto smere vie výrazne zjednodušiť život, pretože hromadná doprava nie je na prepravovanie drahých bicyklov prispôsobená.

Zo skúsenosti sa veľmi dobre jazdí v okolí mesta Chiang Mai, provincii Ratchaburi, spomínanom národnom parku Khao Yai a mnohých ďalších miestach. V Bangkoku za zmienku stojí 23.5km cyklistický okruh Skylane nachádzajúci sa okolo letiska.


Cyklistické tímy

Thajci si v cyklistike potrpia na akýsi sociálny element. Len v Bangkok by ste našli desiatky cyklistických tímov združujúcich jazdcov pod spoločnou záštitou. Skupiny usporadúvajú skupinové jazdy a kopec akcií. Niektoré na jazdy berú dokonca aj profesionálnych fotografov a tvorcov videa!

Ak sa vám predstava členstva v klube pozdáva, tak v Bangkoku si prídete na svoje. Nebuďte však prekvapení nad bicyklami domácich jazdcov. Tí sa veľmi radi blysnú pred ostatnými a všade je preto možné vidieť najnovšie a najdrahšie stroje v hodnote tisícok EUR. Rámy S-Works a Pinarello sú tu tak bežné ako na Slovensku Škodovky.

Na záver

Thajsko môže byť výbornou krajinou na cyklistiku, hlavne mimo hlavnej sezóny na Slovensku. Mimo veľkých miest vás bude očarovať zelená príroda a pri správnom načasovaní je teplota vhodná aj na niekoľkohodinovú jazdu. Súperivejší jazdci majú navyše k dispozícií aj možnosť pridať sa cyklistickým klubom či zúčastniť sa pretekov.

 

Zdroj: JM

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár