Strade Bianche 2022 ženy: Kopecky našla recept na Van Vleutenovú

Strade Bianche 2022
Strade Bianche 2022 Lotte Kopecky

zdroj: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

Belgičanka Lotte Kopecky (SD Worx) sa stala víťazkou pretekov Strade Bianche 2022 Donne (ženy). Vo veľmi tesnom finále v talianskej Siene porazila Holanďanku Annemiek van Vleuten (Movistar Team). 

Najlepšie pretekárky sa v taktickej druhej polovici Strade Bianche nedokázali oddeliť a preto rozhodla až veľmi strmá stena na ulici Via Santa Caterina. V poslednom kilometri neustále tlačila Van Vleuteun, ale Kopecky odolala. V technickom príjazde na historické námestie našla Kopecky o niečo viac výbušnosti a dokázala sa dostať cez víťazku talianskej klasiky z roku 2020. Následne si správne udržala vonkajšiu stopu a nič jej nebránilo oslavovať na Piazza del Campo.

26-ročná Lotte Kopecky získala najväčšie víťazstvo v kariére po veľmi silnom výkone. Ako jediná dokázala reagovať na všetky útoky Van Vleutenovej. V tejto sezóne prestúpila do tímu SD Worx, ktorý mal aj v sobotňajších pretekoch početnú prevahu.

Na treťom mieste skončila kolegyňa víťazky, Asleigh Moolman-Pasio. Pre Juhoafričanku išlo o poslednú účasť na Strade Bianche, keďže práve začala svoj posledný rok kariéry. V závere dokázala za sebou udržať štvrtú Katarzynu Niewiadomu (Canyon/SRAM) či piatu Ceciliu Uttrup Ludwigovú (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) a s odstupom 10 sekúnd od víťazky získala pódium.

„Nemôžem tomu uveriť, ale podobný vývoj sme s tímom plánovali,“ povedala v cieli šťastná víťazka Kopecky. „Mohla som zaútočiť a stále som mala za sebou kolegyne, ktoré ma kryli. Dnešok bol perfektný. Vo finále s Annemiek si nemôžete byť ničím istá, ale mala som dobrý pocit. Najprv som ju nechala útočiť, ale neviem ani čo sa stalo, a dokázala som ju nasledovať.“

Finále Strade Bianche 2022 – video:

Ako prebehli preteky ženské Strade Bianche 2022?

Trasa po Toskánsku na severe Talianska mala 136 kilometrov a množstvo krátkych kopcov nebolo jedinou prekážkou. Preteky obsahovali až 31 kilometrov fotogenických úsekov steratti – bielych štrkových cestičiek rozložených po 9 sektoroch. Začínalo aj finišovalo sa v historickom jadre mesta Siena na námestí Piazza del Campo po veľmi strmom stúpaní v poslednom kilometri.

Profil Strade Bianche 2022 ženy:

Strade Bianche 2022 ženy
zdroj: strade-bianche.it

Žiaden dážď, len prach

Sedem stupňov a pekné, slnečné počasie si počkalo na pelotón na začiatku dňa. Vietor dosahoval rýchlosti do 20 km/h a počas dňa narobil pretekárkam problémy.

Odvážny únik

Tím Uno-X od začiatku sezóny ukazuje svoje farby, dostal sa aj do úniku jedných z najsledovanejších pretekov roka. Dánka Rebecca Koerner (Uno-X) útočilo a na čele pretekov ju doplnila Emily Newsom (EF Education-TIBCO-SVB).

92 kilometrov pred cieľom bola na čele už len osamotená Američanka Newsom. Pelotón mal stratu troch minút. Pelotón už vtedy prešiel už štyri štrkové sektory.

Veľký balík

Na najdlhšom sektore dňa, približne 50 km pred cieľom, bola Američanka dostihnutá pelotónom. Hlavná skupina bola vtedy zriedená, ale stále zložená až z približne 50 pretekárok. Na otvorených cestách sa neustále naťahovala, svoje hovoril aj silný vietor. Vyše desať kilometrov neustále niekto skúšal útok, ale veľké tímy, ako Jumbo-Visma alebo SD Worx pokusy pokrývali.

Strade Bianche ženy 2022
Massimo Fulgenzi/SprintCyclingAgency©2022

Konečne delenie

Aj do méty 28 km do cieľa sa situácia nemenila. Útočili favoritky, ako Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) a Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) a na chvíľu sa vytvorila nebezpečná malá skupinka. Movistar sa dopredu nedostal a preto naháňačka pokračovala. Po pomoci od tímu Jumbo-Visma sa pelotón opäť spojil.

23 km pred cieľom, na sektore číslo šesť prichádzala ďalšia selekcia, keď niekoľko jazdkýň zrýchľovalo na strmej šotolinovej ceste. Hlavná skupina bola zložená už len z najsilnejších 20 žien.

Na čele je elitná skupina

Po sektore prišiel silný útok od Lotty Kopeckej (SD Worx), ktorá si zvolila správny moment prekvapenia. Stíhať museli ostatné tímy, pričom SD Worx mal v skupine ešte dve favoritky.

Na ďalšom štrkovom sektore, 18 km do konca, bola Belgičanka dostihnutá. Na čele boli už len: Annemiek van Vleuten, Cecilie Uttrup Ludwig, Marianne Vos, Asleigh Moolman-Pasio a Katarzyna Niewiadoma.

Demi Vollering nastupuje. (c) LaPresse – Marco Alpozzi

Za nimi sa zo stíhacej skupiny uvoľnili Shirin van Anrooij a Demi Vollering a pridali sa na čelo. Onedlho sa však selekcia opäť rozrástla na 15 pretekárok. SD Worx v nej mal až štvorčlenné zastúpenie a snažil sa kontrolovať situáciu.

Van Vleuten počkala na posledný sektor

Štrnásť kilometrov pred koncom prišiel ďalší útok od holandskej zostavy, tentokrát od obhajkyne titulu Chantal van deb Broek-Blaak (SD Worx). Holanďanka bola onedlho dostihnutá na poslednom sektore dňa, Le Tolfe.

Na strmej pasáži prišiel očakávaný útok od Annemiek van Vleuten, ale najlepšia pretekárka na svete sa nedokázala oddeliť. Na jej kolese bola nalepená Kopecky. Tlak od líderky Movistaru pokračoval a belgická šampiónka sa statočne držala.

Annemiek van Vleuten a Lotte Kopecky
Annemiek van Vleuten a Lotte Kopecky. (c) Sprint Cycling Agency

Líderky dostihnuté

Do posledných 10 km vstúpila dvojička s náskokom 15 sekúnd. Kopecky najprv Van Vleutenovej nestriedala, keďže za sebou mala v stíhacej skupine svoje kolegyne.

Taktická bitka

Po práci od Uttrup Ludwigovej a Niewiadomej boli líderky pohltené. Okamžite zaútočila Moolman-Pasio a opäť prebehla formácia skupinky na čele. V posledných šiestich kilometroch z nej zaútočili Vollering aj Niewadoma, ale bez úspechu.

Začalo taktizovanie a dopredu sa dostali ďalšie pretekárky, vrátane Chabbeyovej (Canyon/SRAM) či Van Anrooijovej (Trek-Segafredo). Žiadne rozdiely sa ale nekonali a rozhodnúť mal až záverečný kopec.

Posledné stúpanie

Van Vleuten nastúpila už kilometer pred cieľom, ale Kopecky a Pasio sa jej dokázali držať. Nakoniec si ju na rovinke a klesaní k páske prehodila Kopecky, ktorá sa radovala z veľkého triumfu.

Strade Bianche 2022 ženy – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár