Strade Bianche preview: Dážď a blato sľubujú nepredvídateľný priebeh

zdroj: facebook.com/pg/stradebianche

Preteky pre milovníkov vína a fanúšikov s romantickou dušou. Strade Bianche so svojou nenapodobiteľnou scenériou má čo ponúknuť aj menej zainteresovaným divákom. Počasie v Európe sa však na začiatku marca s cyklistami príliš nemazná a ani predpoveď na sobotu nevyzerá príliš optimisticky. Prognózy znejú nasledovne – mrznúť už síce nemá, ale sneh vystrieda s vysokou pravdepodobnosťou dážď. Prašná romantika sa preto asi zmení na tvrdú šichtu v blate.

Vetru a dažďu ani pelotón nerozkáže. Nech už budú mať cesty akýkoľvek charakter, v 13. edícii pripravili organizátori 184-kilometrovú trasu, ktorej až jednu tretinu tvoria povestné biele úseky. Jedenásť sektorov s krátkymi „puncheurskými“ stúpaniami ponúka miesta ako stvorené na napínavú zápletku. Podobne ako na iných klasikách, aj tu číha hrozba defektu takpovediac na každom rohu. Z hľadiska vývoja pretekov bude dôležitý sektor č. 8, ktorý začína za Ponte del Garbo. Most milosti vyšle pelotón na 11,5-kilometrovú kľukatú cestičku so strmými pasážami na Monte Sante Marie. Ani posledný sektor nesľubuje nič jednoduché. K vrcholu na Tolfe vedie 18 % stojka, z ktorej to bude do cieľa ešte 12 kilometrov.

Samotný záver v Siene je povestnou čerešničkou na torte. Na bájne námestie Piazza del Campo vedú úzke a strmé uličky, ktorých sklon sa šplhá k 16 %. Po pravotočivej zákrute na Via delle Terme sa jazdci vyrútia na námestie v miernom zjazde ako na slávnom Paliu.

 

Michal Kwiatkowski už brázdi toskánske cesty a momentálne sa ešte asi dá aj bežkovať. Foto: facebook.com/kwiato

Favoriti

Európsku sezónu zaháji v Taliansku Peter Sagan (BOH). Po sústredení v Sierra Nevada sa konečne zapojí do kolotoča jarných klasík a na Strade Bianche má o motiváciu postarané. Hoci na pódiu v Siene stál už dvakrát, víťazné gesto patrilo jeho súperom. K vylepšeniu bilancie dvoch druhých miest mu má pomôcť nová posila tímu, Talian Daniel Oss (BOH). Rocker pelotónu spustil pohotovosť v balíku cez víkend na Kuurne-Brusel-Kuurne. Sľubne rozbehnuté preteky mu však skazil defekt, po ktorom stratil nádej na dobré umiestnenie.

Na miesto činu sa po roku vracia obhajca prvenstva Michal Kwiatkowski (:sky:). Saganov rival číslo jeden z ostatnej jari je v skvelej forme z Algarve, kde okrem etapy zvíťazil aj v celkovom poradí. Poľský univerzál má v hlave už aj San Remo, na ktoré sa svojsky pripravuje jazdou v snehu. Dážď a blato preto nestoja „Kwiatkovi“ v ceste.

Úvodný klasikársky víkend si nedá za klobúk Greg Van Avermaet (:bmc:). V Taliansku chce podobne ako Sagan premeniť dve druhé miesta za víťaznú trofej. „Strade Bianche sú celkom poctivé preteky, takže sa na ne teším. Sú jedny z mojich najobľúbenejších v roku. Dúfam, že počasie bude v poriadku, pretože chlad a dážď príliš nemusím. Uvidíme ako to pôjde, ale znova cítim motiváciu. Ostatný ročník som skončil druhý a po viacerých pódiových umiestneniach dúfam, že tento rok môžem vyhrať,“ povedal belgický špecialista pre tímový web.

V týždni si na pretekoch Le Samyn zlepšili náladu v tíme Quick-Step Floors. Na víťazstve Nikkiho Terpstru (:qst:) mal nemalý podiel Philippe Gilbert (:qst:), ktorý prišiel do cieľa druhý. Skúsený Belgičan rovnako ako Zdeněk Štybar (:qst:) poznajú pocit víťazstva v stredovekom centre Sieny. Tímový riaditeľ Davide Bramati sa bude opäť spoliehať na kvalitnú zostavu: „Nie je žiadnym tajomstvom, že máme viacero chlapcov, ktorí sú schopní v sobotu vyhrať. Nebude to však jednoduché, pretože víťazstvo chcú viacerí silní jazdci z hviezdneho štartového poľa. Na rozdiel od ostatných rokov, môže zohrať oveľa väčšiu rolu počasie. Očakávame nízke teploty a dážď, ale do marca chceme vkročiť pravou nohou.“

Do skupiny favoritov patrí samozrejme víťaz z roku 2013 Moreno Moser (AST), jeho tímový kolega Alexey Lutsenko (AST), domáci Daniele Bennati (MOV), Edvald Boasson Hagen (:ddd:), Sep Vanmarcke (:efd:), Jasper Stuyven (:tfr:), Luke Durbridge (:mts:) alebo Tiesj Benoot (:lts:). V ťažkých podmienkach to skúsia aj Grand Tour lídri Vincenzo Nibali (:bmt:) a Tom Dumoulin (:sun:).

Na štarte sa predstavia okrem 18 World Tour celkov aj tri tímy s divokou kartou. V pelotóne teda uvidíme až troch aktuálnych držiteľov dúhového dresu. Sagana s Dumoulinom doplní cyklokrosový majster sveta Wout van Aert vo farbách Vérandas Willems-Crelan. Netreba zvlášť pripomínať, že van Aert si počína na blate ako ryba vo vode. A blata v okolí Sieny zrejme v sobotu nebude málo.

Trasa

Profil

Posledné 3 kilometre

 

Zdroj: strade-bianche.it, cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár