Strade Bianche preview: Zastavia biele cesty rozbehnutý Quick Step?

Strade Bianche 2019

V sobotu, 9. marca, sa uskotočnia prvé talianske World Tour preteky v tomto roku. Strade Bianche odštartuje skutočné závodenie na Apeninskom polostrove, ktoré bude pokračovať etapákom Tirreno-Adriatico a vyvrcholí prvým monumentom sezóny – Miláno-San Remo.

Síce ide o mladé preteky, no Strade Bianche si získali srdcia mnohých fanúšikov. Od sezóny 2007 prinášajú nezameniteľnú atmosféru malebného Toskánska, kvalitné výkony klasikárov a predovšetkým skvelé preteky. Veď triumfy tu vybojovali veľké mená ako Fabian Cancellara (z rokov 2008, 2012 a 2016), Michal Kwiatkowski (2014 a 2017) či Philippe Gilbert (2011) alebo Zdeněk Štybar (2015). Neoficiálne sa toto zápolenie na šotolinových cestách označuje aj ako „šiesty monument“ či „najjužnejšia severská klasika“. Podmienky pretekov podporujú tieto tvrdenia, jediné, čo tomuto závodu chýba, je bohatá história.

Trasa 13.ročníka Strade Bianche

Preteky majú dĺžku 184 kilometrov, celkovo sa nastúpa 2993 výškových metrov, čo sa približuje napríklad ardénskej klasike Amstel Gold Race. Štart aj cieľ sa nachádzajú v meste Siena. Jazdci sa vydajú smerom na juh, aby následne prešli veľkým okruhom naprieč provinciou Siena a vrátili sa späť do jej hlavného mesta.

Zdroj: procyclingstats

Slovné spojenie strade bianche znamená v taliančine „biele cesty“. To by dokázalo vystihnúť, s čím sa budú musieť pretekári popasovať. Čaká na nich 11 sektorov šotolinových a prašnatých ciest, dovedna si tieto úseky odkroja 63 kilometrov z trasy. Prvý, 2,6-kilometrový sektor prichádza po 18 km pretekania a ponúkne zaujímavý predrkm. Tu sa pravdepodobne začne naskakovať do skorého úniku, z neho sa však táto klasika ťažko vyhráva.

Stúpanie Montalcino preverí pripravenosť hlavných favoritov, keďže s dĺžkou 5,3 kilometra a sklonom 5% nepôjde o oddychovú záležitosť. Po ňom prídu na rad dva rozsiahle sektory dlhé 12 a 8 kilometrov. Medzi týmito časťami s číslami 5 a 6 sa nachádza iba kilometer asfaltu. V druhej polovici závodu sa prejde do pohoria Crete Senesi, ktoré ponúkne otvorené cesty, čiže aj nepríjemný vietor.

Profil; zdroj: twitter.com/ammattipyoraily

70 km pred cieľom príde na rad siedmy sektor Monteroni d’Arbia, na ktorom sa bude stále stúpať. Posledný dlhší, ôsmy sektor má 11,5 kilometra a ponúkne zjazd, ten si však bude vyžadovať opatrnosť. Ostanú len tí najsilnejší, keďže na týchto úsekoch sa väčšinou robia najväčšie selekcie. Po týchto hornatých častiach bude veľmi ťažké dostihnúť skupinu favoritov, mechanický problém alebo defekt môže mať veľmi zlý dopad na výsledok.

Záver ponúkne prudké stúpania, víťaza privíta krásne Piazza del Campo

Po spevnených cestách sa pôjde až do méty 25 km do cieľa, po nej ešte prídu posledné, kratšie sektory s označením 9, 10 a 11. Niektoré ich úseky ponúknu nepríjemné sklony väčšie ako 10%, na svoje by si mohli prísť výbušnejší vrchári. Hlavné bude udržať sa na predposlednom strade bianche úseku Colle Pinzuto. Po ňom príde šanca na rozhodujúci atak ešte na kopci Le Tolfe, ktorého sklon sa niekde dotkne hranice až 18%. Do finále v Siene ostane už iba 12 km po asfalte.

Zdroj: twitter.com/MatMitchell30

Finišuje sa na historickom námesti Piazza del Campo. Pred ním však príde ešte posledná prekážka v podobe stúpania na Via Santa Cristina. Víťaz sa bude musieť vyšplhať na stenu, ktorá dosahuje 16 percent, čo po náročných kilometroch môže ešte zahrať výraznú rolu. Svoje by o tom vedel povedať aj Wout van Aert (:tjb:). Kvôli úzkym uličkám víťaz vždy vzišiel zo sólového pokusu. Do samotného cieľa v 50-tisícovom meste sa ide v kratšom zjazde, líder bude mať čas užiť si každý moment na magickom námestí, ktoré má špecifickú atmosféru a pomaly sa začleňuje do najslávnejších miest v cyklistike.

Tento rok sa predpokladá, že by nemalo pršať. Na pelotón si po suchej zime počká viac prachu, čo má opäť svoje nevýhody.

Ťažkosti Van Aerta, ktorý minulý rok skončil tretí

Favoriti

Zvlnený profil obsahujúci zložitejší terén favorizuje hlavne klasikárov, flámskych, ale aj tých, ktorí lietajú v Ardénach. Titul obhajuje Belgičan Tiesj Benoot (:lts:), ten však počas pretekov Omloop Het Nieuwsblad spadol a poranil si koleno. Na štart sa postaví, no jeho forma po tak rýchlej regenerácii je otázna. Zastúpiť ho môže jeho krajan Tim Wellens (:lts:), ktorý na úvodných pretekoch klasikárskej jari skončil na tretej priečke. Formu z Okolo Andalúzie si stále drží, krátke stúpania by mu mali sedieť.

facebook.com/pg/stradebianche
Zdroj: facebook.com/pg/stradebianche

Proti však bude mašina tímu Deceuninck-Quick Step, ktorá zatiaľ rozbíja každú klasiku a ani po Omloope, Kuurne a Le Samyn neokúsila chuť prehry. V Taliansku sa predstaví víťaz z roku 2015 Čech Zdeněk Štybar (:qst:). Ten po víťazstve na Omloop Het Nieuwsblad má vynikajúcu formu, stúpania by mu nemali robiť veľký problém, keďže tento rok získal víťazstvo aj na Okolo Algarve v kopcovitej etape. Druhým žolíkom tímu Patricka Lefevera bude Julian Alaphilippe (:qst:). Francúz sa vyjadril, že formu si načasoval aj na túto jednodňovku a nechce sa sústrediť iba na Ardény. „Podlahári“ posielajú aj schopných klasikárov Yvesa Lampaerta (:qst:) či Pietera Serryho (:qst:). V akcii bude aj Petr Vakoč (:qst:), ktorý zažíva úspešný návrat po ťažkom zranení.

Zdroj: twitter.com/gragario

Za Jumbo-Visma nastúpi Wout van Aert (:tjb:). Cyklokrosová hviezda bude chcieť napodobiť svoj minuloročný výkon a v nových farbách zaznamenať prvý výrazný úspech na cestách World Tour. Jeho minuloročný konkurent, druhý Romain Bardet (:alm:), bude chýbať kvôli pretekom Paríž-Nice. „Preteky za slnkom“ prilákali aj dvojnásobného víťaza Strade Bianche Michala Kwiatkowskeho (:sky:). Za stajňu Sky však bude v Taliansku bojovať víťaz Tour de France Geraint Thomas (:sky:), malé šance nemá ani domáci Gianni Moscon (:sky:). Svoju klasikársku univerzálosť bude chcieť potvrdiť Vincenzo Nibali (:bmt:), „Žralok z Messiny“ sa bude chcieť pripraviť na obhajobu Miláno-San Remo.

Vo skvelej forme jazdiaca Astana postaví v Siene favoritov Jakoba Fuglsanga (AST), Davida Balleriniho (AST) a Alexeja Lutsenka (AST). Kazašký tím má dokonca viac víťazstiev v tejo sezóne ako Quick Step, a to aj zásluhou týchto borcov. CCC Team posiela svoju najväčšiu hviezdu v podobe Grega Van Avermaeta (:ccc:). Ten si bude chcieť pripísať prvé víťazstvo v poľskom tíme. Na Strade Bianche pravidelne finišuje v top 10, dvakrát získal druhé miesto, najvyšší stupienok mu chýba.

UAE-Team Emirates posiela do boja víťaza Okolo Algarve 20-ročného Tadeja Pogačara (:uae:) a Ruia Costu (:uae:). Nevydarený úvodný týždeň si bude chcieť napraviť Michael Valgren (:ddd:). Dán si vie poradiť aj s krátkymi stúpaniami a v novom tíme by chcel zabodovať čo najskôr. Asistovať mu bude Roman Kreuziger (:ddd:), ten tiež nemusí zajazdiť zlé preteky.

BORA – hansgrohe prichádza bez Petra Sagana (BOH), ktorý si predĺžil zimnú prípravu. Slovák bude mať totiž posunutý klasikársky kalendár kvôli Liège – Bastogne – Liège, kde by sa chcel predstaviť vo forme. Zastúpia ho Rafal Majka (BOH), Max Schachmann (BOH) alebo Daniel Oss (BOH). Z ďalších favoritov môžeme spomenúť Giovanniho Viscontiho (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM), Baukeho Mollemu (:tfr:), Sama Oomena (:sun:) či Nicolasa Rocheho (:sun:). Rolu čiernych koní si môžu zahrať napríklad Christopher Juul-Jensen (:mts:), Luke Durbridge (:mts:) alebo Tom Skujinš (:tfr:).

Predpokladaný dojazd do Sieny je o 15:30 stredoeurópskeho času. Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport 2 od 14:00.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár