Svrček, španielsky zázrak či nórske dvojičky: nováčikovia v pelotóne

Andreas Halland Johannessen 6. etapa Tour de l'Avenir 2021

zdroj: twitter.com/tourdelavenir

Žijeme vo svete, kde 23-ročný Tadej Pogačar má na konte dva tituly z Tour de France a dva monumenty. O dva roky mladší Remco Evenepoel bol vo svojej premierovej sezóne už majstrom Európy či víťazom klasiky. Nikoho tak neprekvapuje, že mladí jazdci siahajú na zlato už v prvých profesionálnych sezónach.

Aby dávka nových úspešných mien na scéne neznamenala pre divákov šok, je dobré vedieť o najjagavejších hviezdach juniorskej a kontinentálnej scény. Aké mená, ktoré zažijú prvý profesionálny rok v pelotóne, už teraz vzbudzujú rešpekt?

Tobias Halland Johanessen

  • Nórsko, 23 rokov
  • UNO-X
8. etapa Tour de l'Avenir 2021 Tobias Halland Johannessen
Tobias Halland Johannessen. zdroj: twitter.com/tourdelavenir

Pred rokom Tobiasa a Andersa Johannessenovcov poznali len zanietení pozorovatelia nižších cyklokrosových súťaží z okolia Škandinávie. A predsa, po roku sa z Tobiasa Johannessena stal víťaz najslávnejších mládežníckych pretekov – Tour de l’Avenir. Jeho brat a dvojička Anders je rovnako talentovaný, na Avenire vyhral etapu po perfektnej súrodeneckej spolupráci.

Tobias Halland Johannessen sa zdá byť jedným z najväčších vrchárskych talentov súčasnosti. Rovnako ako predošlý nórsky víťaz Aveniru, Tobias Foss (Jumbo-Visma), aj Johannessen sa rozhodol pre pomalý štart do svojej kariéry. So svojím domovským Pro tímom UNO-X zostane ďalšie tri roky a bude sa snažiť nájsť si cestu medzi profesionálmi až na výslnie World Tour.

Juan Ayuso

  • Španielsko, 19 rokov
  • UAE Team Emirates

Španielska cyklistika sa nachádza v hluchej chvíli po konci časov najväčšej slávy Alberta Contadora, Alejandra Valverdeho či Joaquina Rodrigueza. Nepriaznivý stav má šancu ukončiť Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), ktorý už vyše roka preteká v najlepšom britskom tíme. Novou, rovnako svetlou nádejou pre Španielsko, je Juan Ayuso.

Víťaz Baby Giro 2021 nešťastne vypadol z Aveniru, ale to nevadilo tímu UAE, aby získal ďalší nesmierne veľký talent súčasnosti. Rodák z Barcelony, ktorý detstvo prežil v USA, svoj americký sen už zažil v júli predošlého roka. Obliekol si dres UAE a skoro vyhral svoje druhé profesionálne preteky v kariére. Španiel je najmä skvelým vrchárom s výbušnou dynamikou v nohách. O jeho kvalitách sa presvedčíme už v ďalších mesiacoch, aj keď podľa slov tímu, štart na Grand Tour ho ešte nečaká.

Cian Uijtdebroeks

približná výslovnosť [Kajn Autdebruks]

  • Belgicko, 18 rokov
  • BORA – hansgrohe

Krstné meno írske, priezvisko je krkolomne flámske. Do pozornosti sa tento mladý Belgičan dostal tak, že na tréningu belgickej juniorskej reprezentácie zašiel na istom kopci úchvatné čísla. Také, ktoré tréneri videli naposledy u Remca Evenepoela. A tak sa okamžite začalo nevyhnutné porovnávanie dvoch veľkých belgických talentov.

Aj napriek snahám Patricka Lefevera, Uijtdebroeks si zvolil nemecký tím BORA – hansgrohe, za ktorý bude jazdiť ako najmladší člen World Tour zo začiatku roku. Jazyková bariéra mu nebude robiť problém, údajne rozpráva plynule nemecky a učí sa aj latinsky. Je to jazdec s takmer nevyčerpateľným motorom v nohách. Vie vyhrať na horských dojazdoch, na zvlnenom teréne aj v časovke.

Až prvé preteky však ukážu, či svoje kvality preukázané v juniorských pretekoch, vie preniesť aj do najvyššej úrovne. Pamätajme, že Uijtdebroeks kompletne preskočil U23 kategóriu a na majstrovstvách sveta smolne spadol, aj napriek tomu sa nevzdal. Rád by si tak zajazil na Tour de l’Avenir 2022, čo bude azda jeho prvý ozajstný test.

Filippo Baroncini

  • Taliansko, 21 rokov
  • Trek-Segafredo
Filippo Baroncini MS v cyklistike 2021 preteky mužov U23
Filippo Baroncini. zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Majstra sveta do 23 rokov nemôžeme vynechať. Explozívny Talian Baroncini vyhral v Leuvene po perfektne načasovanom útoku, ktorý nemal nikto ani len šancu zachytiť. Dúhový dres si ale veľmi neužije, už teraz veľmi vyspelý pretekár bude jednou zo zbraní tímu Trek-Segafredo. Jeho potenciál by sa mal naplno prejaviť na klasikách.

Mick van Dijke

  • Holandsko, 21 rokov
  • Team Jumbo-Visma
Mick van Dijke
Mick van Dijke viedol Tour de l’Avenir v prvých etapách. © Tour de l’Avenir

Ďalšie dvojičky, aj keď nie identické, sú Mick a Tim Van Dijkeovci. Hlavne Mick van Dijke je považovaný za obrovský talent. Jumbo-Visma mu dokonca predčasne ukončila plány o sezóne v U23 kategórii a rovno ho dostal do svojho profi tímu. Po odchode Dylana Groenewegena sa uvoľnila ďalšie miesto a tak prišiel aj Tim.

Mick van Dijke sa zdá byť veľmi všestranným klasikárom, ktorý vie prejsť cez krátke kopce a kocky, ale s výškou 190 cm vie nájsť aj explozívny šprint. Woutovi van Aertovi pravdepodobne nebude kvôli aklimatízícii nápomocný ihneď, ale Holanďania si zaistili dobrý prísľub do budúcnosti.

Marijn van den Berg

  • Holandsko, 22 rokov
  • EF Education-EasyPost
5. etapa Tour de l'Avenir 2021
Zavolajte mi. zdroj: twitter.com/tourdelavenir

Keď predošlé mená sa držali hlavne v rovine kopcov a klasík, Marijn van den Berg je najväčším šprintérskym objavom posledného roka. Keď vyhral druhú etapu na Tour de l’Avenir, v cieli ukázal gestom telefón pri uchu. Ako by volal: „no už mi niekto zavolajte!“. Vtedy bolo až prekvapivé, že doposiaľ sa o hviezdu mládežníckého tímu FDJ nikto nezaujímal.

Ale všetko sa vyriešilo. Van den Berg sa pripojí k tímu EF Education-EasyPost. Dokáže už v prvej sezóne zabojovať o víťazstvo medzi najrýchlejšími? Navyše, okrem šprintu by mal vedieť aj prežiť pár kopcov. V tíme sa o takejto špecializícii môže niečo priučiť od Magnusa Corta.

Luke Plapp

  • Austrália, 21 rokov
  • INOES Grenadiers

Tím INEOS vo veľkom angažuje mladých jazdcov, aby si obliekli dres jedného z najlepších tímov sveta. Klasický modrý dres však Plapp nosil iba raz. V prvých pretekoch za Britov vyhral majstrovstvá Austrália a vo svojom premiérovo roku medzi mužmi bude hájiť národné cyklistické farby.

Plapp je skvelým časovkárom, ale aj vrchárom. Niečo ako Richie Porte. Videli by sme ho už na Tour de l’Avenir, keby si v jednej z prvých etáp nezlomí lakeť.

Martin Svrček

  • Slovensko, 18 rokov
  • Biesse-Carrera, Quick-Step Alpha Vinyl

Slovenským fanúšikom netreba predstavovať meno Martin Svrček. Čoskoro 19-ročný jazdec bude od júla jazdiť za Quick-Step Alpha Vinyl Team a ostrý štart vo World Tour ho čaká až o pár mesiacov. Preto technicky ešte nepatrí do tohto zoznamu, keďže formálne jeho prvým rokom medzi profesionálmi bude až ten ďalší. Medzitým bude polroka jazdiť v tíme Biesse-Carrera, aby sa rozohrial na vyššej úrovni. Skok z juniorov do profesionálov tak môže byť o čosi menej drastický.

Svrček je šprintérom, ktorý jeho budúci športový riaditeľ Tom Steels prirovnal k Davide Ballerinimu: „Vyzerá byť jazdcom na jednodňovky a na etapové víťazstvá. Bol šiesty na juniorskom Paríž – Roubaix a vie sa dostať cez kopce, má v sebe veľký motor.“

Ďalšie zaujímavé mená

Klasikár Arnaud De Lie (Lotto Soudal) bude zaujímavou posilou belgického tímu. Ide o veľmi sľubného klasikára so silným šprintom.

Ethan Vernon 4. etapa Tour de l'Avenir 2021
Ethan Vernon. zdroj: twitter.com/tourdelavenir

Quick-Step Alpha Vinyl má k dispozícii jazdov veľmi podobných Svrčekovi. Prvým je Stan Van Tricht, ktorý zároveň ukazoval potenciál a domácich belgických jednodňvoskách s kockami. Ethan Vernon vyhral etapu na Tour de l’Avenir po hromadnom šprinte.

INEOS Grenadiers okrem Plappa získal aj Magnusa Sheffielda. Američana, ktorého kariérne ciele vedú k ťažkým klasikám ako Roubaix alebo Ronde. Nemec Kim Heiduk zas pripomína odolného šprintéra, ktorý si najprv prejde úlohou člena vlaku Eliu Vivianiho. 22-ročný Ben Turner je ďalším z partie cyklokrosárov, ktorí vytvoria novú generáciu britských jazdcov, najmä s klasikárskymi schopnosťami. Spoločne s Tom Pidcockom, Ethanom Hayterom či Benom Tulettom.

Tím Movistar zaujal posilou z Brazílie. Je ním Vinicius Rangel, ktorý v predošlej sezóne triumfoval na viacerých menších španielskych podnikoch.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár