Tadej Pogačar nezabil Tour de France, aj keď súperi sa cítia inak

Tour de France 2021
Tadej Pogačar

zdroj: © Charly Lopez

Druhé belgické víťazstvo na Tour de France 2021 bolo opäť zatienené niečím väčším. Belgičan Dylan Teuns (TBV) prežíval v cieli veľké emócie, ale za ním sa Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) zmocnil žltého dresu. Totálne ovládol dlhé alpské stúpania v 8. etape TdF 2021.

Ako Tim Merlier vyhral v treťom dni, celý cyklistický svet riešil množstvo pádov. Z boja o celkové prvenstvo vtedy vypadol Primož Roglič (:tjb:). O niekoľko dní neskôr sa jeho krajan Pogačar postaral o to, že myslieť na iného víťaza na konci Tour de France 2021 môže byť až nepredstaviteľné.


22-ročný Tadej Pogačar sa v predošlej etape trápil so slabým tímom, ktorý nemá takú silu, aby vedel konkurovať ofenzíve Jumbo-Visma alebo Ineos Grenadiers. Preto sa obhajca titulu postavil tridsať kilometrov pred cieľom v sobotňajšej 8. etape a zasadil veľký úder. Fyzický i mentálny. Nasledovať ho najprv mohol len Richard Carapaz (:ins:), ale aj on neskôr odpadol z kolesa.

Dylan Teuns
Teuns vzadu v skupine, © A.S.O./Charly Lopez

Pogačar napokon v chladnom a daždivom počasí takmer dostihol Teunsa, ktorý v cieli oslavoval druhé víťazstvo na francúzksej Grand Tour. Pogačar sa na poslednom stúpaní dostal na druhého Iona Izagirreho (AST) a tretieho Michaela Woodsa (:isn:). V cieli mu dvojica vyšprintovala z háku, Pogačar skončil štvrtý.

Mladý Slovinec má žltý dres, vedie 1:48 pred Woutom van Aertom (:tjb:). Tretí je Alexej Lucenko (AST) s mankom 4:38. Carapaz stráca na šiestom mieste 5:01 min.

 

Tadej Pogačar: Tour som ešte nezabil

„Nezabil som Tour. Stále do cieľa ostáva veľmi dlhá cesta,“ hovoril na tlačovej konfrencii Pogačar. „Dnes som získal náskok, ale zajtra sa to možno podarí niekomu inému. Odteraz budeme brániť získanú pozíciu. Celkom si veríme.“

Náskok získal už v dominantej časovke v piatom dni, v ôsmej etape svoju nadvládu už len potvrdil. Aj keď klišé, že jazdcí sa až do konca je mimoriadne pravdivé, len športová tragédia v podobe pádu alebo totálneho úpadku formy by spôsobila, že by niečo s Pogačarom zatriaslo.

„Od štartu to bola ťažká etapa,“ pripomínal Pogačar v televíznom rozhovore. O únik sa na prvej horskej etape snažilo mnoho jazdcov, ale niektoré tímy neustále ťahali a rýchlosť bola ohromná. Zadná skupina  – grupetto –  v cieli mala aj viac ako 80 pretekárov.

„Najprv nebol nejaký skutočný únik, ale s v tomto počasí som sa cítil dosť dobre. Moji kolegovia boli pripravení. Dokázali sme, že vieme bojovať o žltý dres. Až počas etapy som povedal kolegom, aby sme rozbili preteky a podarilo sa nám to,“ pokračoval Tadej Pogačar.

Aj keď kolegovia Pogačara ako Marc Hirschi, Vegard Staeke Laengen alebo Rafal Majka boli chytení v zadnej skupine, tempo mu rozbiehali Davide Formolo a Brandon McNulty. Na stúpaní Col de la Colombier to bola už len hitparáda najväčšieho cyklistického talentu poslednej dekády.

„Každý trpel. Proste som zaútočil a snažil sa držať tempo až na pásku. Som celkom šťastný. Myslel som si, že súperi ukážu viac, ale nakoniec boli asi ovplyvnení včerajšou ťažkou etapou a dnešným počasím,“ uzavrel rodák z Komendy.

Dylan Teuns venoval triumf zosnulému starému otcovi

29-ročný Belgičan Teuns už vyhral v roku 2019 na La Planche des Belles Filles. Po drsnej tvorbe úniku sa udržal vpredu a po koncentrovanom výkone odpáral aj Michaela Woodsa (:isn:). Do cieľa prišiel sám.

„Etapu venujem starému otcovi, ktorý zomrel pred Tour, preto som ukazoval do neba. Pohreb bol pred týždňom, bolo to pre mňa dosť emocionálne,“ povedal po etape Teuns.

Dylan Teuns
Dylan Teuns. © A.S.O./Pauline Ballet

Tím Bahrain Victorious získal druhé víťazstvo za sebou. V ďalšej pamätnej, siedmej etape triumfoval Matej Mohorič.

„Je to úžasné. Doteraz som mal zložitý rok, nepriblížil som sa k mojim cieľom a môžem oslavovať. Nebolo to takticky ľahké. Kolega Wout Poels išiel na vrchársky dres, bol niekoľko kilometrov sám na čele. To bolo pre mňa jednoduché, iba som nasledoval skupinu a neťahal. Potom sme sa dostali dopredu, ale od začiatku sa išlo naplno. Našťastie som sa aj napriek tempu dostal na prvú pozíciu,“ opísal Teuns svoj triumf.

A či sa bál toho, že ho dostane Pogačar?

„Na poslednom stúpaní som sa bál, že ma Pogačar dostihne. Myslel som si, že mám minútový náskok, ale počul som, že ma stiahol len na 12 sekúnd,“ dokončil Teuns.

Spomínaný kolega Wout Poels ovládol väčšinu vrchárskych prémii dňa a obliekol sa do bodkovaného dresu. „Asi je to môj nový cieľ,“ spomínal skúsený Holanďan na čele vrchárskej klasifikácie.

Wout Poels. © Charly Lopez

Ion Izagirre doplatil na vetrovku, Woods trpel

„Bol to náročný deň. Na poslednom stúpaní som stíhal na plný plyn, ale potom prišiel Pogačar,“ povedal pre tímovú stránku Astany druhý muž Ion Izagirre.

„Teuns ukázal, že bol najsilnejším jazdcom. Som celkom smutný, lebo som urobil niekoľko chýb. Napríklad som zobral vetrovku na vrchole jedného stúpania a stratil som kontakt so skupinou. Potom som musel minúť veľa energie,“ pokračoval Bask.

„Som však celkom spokojný s mojou formou a som motivovaný, aby som to skúšal aj v ďalších etapách,“ zakončil Izagirre.

Tretí muž etapy Michael Woods mal na predposlednom kopci všetko výborne rozbehnuté. Po zjazde a ďalšom výstupe na Col de la Colombiere ho však Teuns chytil, neskôr aj opustil.

„Vedel som, že mám dobrý deň a som na seba hrdý,“ uviedol Kanaďan Woods pre stránku tímu. „Na poslednom kopci som vedel, že si musím udržovať vlastné tempo, ale Teuns sa na mňa rýchlo dostal a potom som už len trpel. Jazdil som na víťazstvo a keď to niekedy robíte, prehráte.“

Mathieu van der Poel ukončil šesť dní v žltom drese

Stúpanie Col de Romme potvrdilo, že fenomenálny Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) má pochopiteľne na dlhých kopcoch medzery. Odpadol z hlavnej skupiny a mohol sa začať lúčiť s vytúženým žltým dresom.

„Asi som mohol vydržať o čosi dlhšie, ale do konca ostávali ešte ťažké stúpania,“ hovorí Van der Poel podľa Wielerflits. „Moja Tour de France bola aj tak už veľmi úspešná. Jazdil som v žltom drese dlhšie, ako by som si myslel. Taktiež bolo pekné vyhrať etapu.“

Tour de France má pred sebou už iba vrchárske a rovinaté etapy, tých klasikárskych je minimum. Van der Poel sa tak môže obrátiť smerom na olympiádu v Tokiu, kde ho čaká útok na zlatú medailu z MTB v disciplíne cross-country.

„Či dokončím Tour? Rád by som, ale neviem, či to tím dovolí. Mám iné ciele. Ale Tour sa mi vlastne dosť páči,“ uzavrel s úsmevom Van der Poel.

Tadej Pogačar bol neskutočný, zhdoujú sa

„Mal som dobré nohy, ale Pogačar bol neuveriteľne silný. Nakoniec som ostal v hlavnej skupine,“ uviedol Wilco Kelderman (BOH) pre tímovú stránku. Holanďan skončil na 17. priečke so stratou 3:20 na Pogačara.

Slovami údivu nešetrí ani Francúz Guillaume Martin (COF), okolo ktorého sa Pogačar prehnal, keď postupoval stíhal únik dňa na Col de la Colombier.

„Bol to šialený deň. Na konci som sa úplne vyčerpal. A Pogačar? Keď ma predbehol, ani som nepomyslel na to, že sa na neho zavesím. Bolo to nemožné,“ uviedol Martin pre Cyclismactu.

Šprintéri stihli časový limit

„Vedeli sme, že od začiatočného stúpania to bude náročná etapa. Najprv sme nevedeli, čo sa deje vpredu, ale dúfali sme, že sa nakoniec celý pelotón spojí. Nestalo sa,“ hovorí pre stránku pretekov Mark Cavendish. „Michael Morkov a Tim Declercq sa o mňa starali a vytvorili sme veľké grupetto s mnohými ďalšími tímami. Aby som bol úprimný, nebál som sa časového limitu. Mali sme dostatok informácií, na poslednom stúpaní sme nahodili dobré tempo.“

Mark Cavendish
Mark Cavendish po piatich rokoch zelený. © A.S.O./Charly Lopez

Brit vedie bodovaciu súťaž so 168 bodmi na konte. Druhý je Michael Matthews (:bex:), ktorý stráca 45 bodov. Austrálčan bol na sobotnej prémii druhý, získal 18 bodov. Plný počet (20) na prémii si pripísal Sonny Colbrelli (TBV). Taliansky majster má 86 bodov. Peter Sagan (BOH) nebodoval, je na deviatej priečke. Rovnako finišoval v grupette. Na dvojnásobného etapového víťaza Cavendisha stráca 86 bodov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Mám už 86 rokov a cyklistika je moja láska a zábava. Na Pogačara je radosť sa pozerať. Skromný mladík a šibal. Na závodení sa zabáva a je cyklistikou obdarený od prírody. Ako by sa narodil s bicyklom A celá TDF je fantastická.
    Dúfam, že sa pošťastí aj nášmu Petrovi SAGANOVI

Pridaj komentár