Tour Down Under preview: Šprintérske súboje Sagana s Vivianim a rozuzlenie na Willunga Hill

zdroj: facebook.com/tourdownunder

Kolotoč World Tour pretekov v roku 2019 roztáča tradične austrálske podujatie Santos Tour Down Under. Šesť etáp 21. ročníka neprekvapuje svojim profilom, ale organizátori predsa len pristúpili k jednej podstatnej zmene. Víťaza spoznáme až v posledný deň na obľúbenom stúpaní Willunga Hill.

Súboj o okrový dres odštartuje v Adelaide, v ktorého okolí sa mimochodom točí celé pretekárske dianie. Po štarte zamieri pelotón do kopcovitého terénu, ale posledných 30 rovinatých kilometrov pri návrate do prístavu si šprintérske tímy nepochybne postrážia.

Druhá etapa prevedie jazdcov cez mierne zvlnený profil, ale v závere by nič nemalo ohroziť hromadný dojazd. Mierny sklon v ostatných stovkách metrov by mohol sadnúť Petrovi Saganovi (BOH), ale samozrejme nie je jediný, kto si na takýto typ finišu brúsi zuby.

Profil tretej etapy pripomína poriadne ostrú pílku. V piatich okruhoch v okolí dediny Uraidla sa nenachádza snáď meter na rovine. Nepôjde o nič strmé, ale neustále jemné stúpania a klesania môžu výrazne naštrbiť šprintérske ambície niektorých tímov. Po 3300 výškových metroch uvidíme pravdepodobne šprint selektívnej skupiny, ale vylúčený nie je ani vydarený neskorý únik.

Návrat stúpania Corkscrew je jasným signálom etapy pre celkové poradie. 3,6-kilometrové stúpanie má priemerný sklon 6,7 % a v maxime potrápi jazdcov 14,7 %. Z vrcholu povedie do cieľa ešte 6-kilometrový zjazd, v ktorom sa dá získať k dobru zaujímavá časová výhoda.

V úvode načrtnutá zmena sa týka zloženia posledných dvoch etáp. Trend z ostatných rokov, keď finiš na Willunga Hill zväčša určoval víťaza v predposlednej etape, ustúpil zámeru organizátorov udržať napätie až do posledného dňa. Šprintérsku naháňačku teda uvidíme v piatej etape s cieľom v Strathalbyne.

A to najlepšie na záver. Spojenie Willunga Hill a Richie Porte (:tfr:) je austrálskym ekvivalentom ikonického stúpania Mur de Huy a Alejandra Valverdeho. V oboch prípadoch sú tieto mená a stúpania výsostne spojené. Aj samotný kráľ Alejandro však v ostatnej sezóne prišiel o svoju korunu. Richie Porte drží vo svojich rukách päť víťazstiev z ostatných piatich finišov na Willunga Hill. Pelotón absolvuje fanúšikmi obsiate stúpanie hneď dvakrát, ale rozhodujúce momenty prídu pravdepodobne až kilometer pred páskou, kde Porte každoročne zvykne deklasovať konkurenciu.

Foto: facebook.com/tourdownunder

 

Favoriti

Leto u protinožcov sa v ostatných rokoch teší veľkej obľube a jednotlivé tímy neváhajú vyslať na skorý štart sezóny svoje najzvučnejšie mená.

Titul z ostatného ročníka príde obhajovať Daryl Impey (:mts:). Juhoafrický univerzál dokonale zaskočil Richieho Porta a po heroickom výkone na Willunga Hill, kde stratil iba 8 sekúnd, sa obliekol do okrového dresu. S rovnakým výsledným časom nakoniec zahral do kariet jazdcovi tímu Mitchelton-Scott lepší súčet etapových umiestnení. Už bez Caleba Ewana (:lts:) v zostave sa domáci tím môže naplno venovať celkovému poradiu.

Favoritom číslo jeden je nepochybne Richie Porte (:tfr:). Nová sezóna, nový tím, nová motivácia. V ostatnom roku mu celkový triumf unikol medzi prsty, a preto nemožno očakávať nič iné ako cieľavedomý atak na najvyšší pódiový stupienok. K víťaznému útoku na Willunga Hill mu pomôžu Peter Stetina (:tfr:) a Jarlinson Pantano (:tfr:).

Tím Sky vysiela do Južnej Austrálie svojho lídra Wouta Poelsa (:sky:). Na Tour Down Under sa predstaví vôbec poprvýkrát. Neznalosť miestnych stúpaní by však nemal byť problém, pretože všetci vedia, kde Richie Porte každoročne útočí.

Tím EF Education First Pro Cycling robí zatiaľ veľké tajnosti okolo svojich nových dresov. Nepredstavili ich dokonca ani na austrálskych národných majstrovstvách a všetku pozornosť upriamujú až na Tour Down Under. Líderskú taktovku prevezme Michael Woods (:efd:). Kanaďan môže byť v kľúčových stúpaniach veľkou hrozbou.

So zaujímavou zostavou sa na austrálskej pôde odprezentuje tím Dimension Data. Tretí muž z ostatného ročníka Tom-Jelte Slagter (:ddd:) prichádza po boku novej akvizície Michaela Valgrena (:ddd:) a ďalšieho Dána Larsa Baka (:ddd:).

Pódium bude cieľom aj pre tím Jumbo-Visma. Holanďania s pozmeneným názvom, ale v zostave s osvedčenými menami ako George Bennett (:lot:) a Robert Gesink (:lot:). Tím však uvidíme pracovať aj v šprintérskych koncovkách pre Dannyho van Poppela (:lot:).

Kvalitnú sedmičku vysiela na Down Under aj Bahrain Merida. Minuloročná prestupová bomba Rohan Dennis (:bmt:) pred štyrmi rokmi oslavoval na miestnych cestách celkový triumf. Silný GC tandem doplní Domenico Pozzovivo (:bmt:). V červeno-modrom drese si odbije premiéru aj nemecké šprintérske duo Phil Bauhaus (:bmt:) a Marcel Sieberg (:bmt:).

Do boja o celkové poradie môžu prehovoriť aj Diego Ulissi (:uae:), Luis Leon Sanchez (AST), Nathan Haas (:kat:) Eduard Prades (MOV) alebo Pierre Latour (:alm:).

Slovenských fanúšikov bude nepochybne zaujímať štart do sezóny Petra Sagana (BOH). Najväčším strašiakom bude pre trojnásobného majstra sveta Elia Viviani (:qst:). Úradujúci taliansky šampión sa po skončení sezóny vrhol na dráhu a okrem šesťdňových pretekov zbieral úspechy aj v talianskom reprezentačnom drese na pretekoch svetového pohára.

Po šiestich rokoch prišlo v kariére Caleba Ewana (:lts:) k neočakávanému zlomu. V tíme Mitchelton-Scott sa kvôli GC ambíciám na Grand Tour pretekoch dostal na vedľajšiu koľaj a viac-menej bol nútený hľadať si nové pôsobisko. Siahli po ňom v tíme Lotto Soudal a od mladého Austrálčana sa očakáva obnova zašlej slávy Andrého Greipela. Kde inde by mal drobný rýchlik začať potvrdzovať svoje kvality, ak nie na dôverne známych cestách v Adelaide. Konto siedmych doterajších etapových víťazstiev čaká na svoje rozšírenie.

Prezentácia trasy

Trasa

 

Zdroj: procyclingstats.com, tourdownunder.com.au

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár