Zhrnutie týždňa: Thomas odolal útoku Contadora, kontroly mechanického dopingu na Tirreno – Adriatico

zdroj: twitter.com/BMCProTeam

Včera nám skončil veľmi napínavý francúzsky závod Paríž – Nice. V úvodnom dni zvíťazil prekvapivo v individuálnej časovke Michael Matthews (:oge:). V piatkovej etape zavítali jazdi na bájne cesty vrcholu Mont Ventoux, avšak len do jeho polovičnej časti. Keďže stúpanie bolo v prvej polovici dňa, tempo nebolo vysoké a prechod zvládli aj šprintéri. Závod sa nám tak rozhodoval cez víkend. V sobotu predviedla paráde výkony pätica jazdcov na čele s Albertom Contadorom. Ten parádnymi útokmi roztrhal zvyšky pelotónu a držali sa ho iba Geraint Thomas a Luis Sergio Henao Montoya zo Sky, Ilnur Zakarin z Katushe a obhajca prvenstva Richie Porte z BMC. Na víťazstvo mu to však nestačilo, keďže prekvapivo vyhral ruský cyklista Zakarin pred Geraintom Thomasom. Alberto skončil tretí s minimálnou stratou 1 sekundy, no celkovo strácal 15 sekúnd. Nedeľňajšia etapa priniesla opäť útok Španiela spolu s Richiem Portem na stúpaní Col d´ Éze. Contador v ňom zlikvidoval stratu na Thomasa, no v zjazde predviedol britský cyklista pekelné tempo a stal sa celkovým víťazom 4 sekundy pre Španielom, tretí skončil mladý talent Ilnur Zakarin. Náš Peter Velits skončil celkovo na 75. mieste a dúfajme, že ho budeme na takýchto prestížnych pretekoch vídať opäť častejšie.

V Taliansku nám stále prebieha Tirreno – Adriatico, v ktorom prebehli od UCI už dve kontroly na mechanický doping závodných bicyklov. Po prvýkrát sa antidopingový komisári zamerali aj na časovkárske stroje. Našťastie všetko dopadlo v poriadku. Vrtochy však jazdcom narobilo počasie, keďže bola zrušená nedeľná kráľovská etapa. Na najvyšších stúpaniach dňa sa očakávali snehové prehánky. Kazašský tím Astana nebol s rozhodnutím veľmi spokojný a žiadal preloženie na pondelok, čo však riaditeľ pretekov Mauro Vegni označil za nemožné. Vincenzo Nibali tak zvažuje aj účasť na Gire ´d Italia, kde zvyknú byť cieľové stúpania vo vysokých nadmorských výškach rušené kvôli nepriaznivému počasiu.

Pozitívna správa prišla z tábora tímu Giant – Alpecin. John Degenkolb by sa mal v máji naplno zapojiť do cyklistického kolotoča. Nechajme sa teda prekvapiť či víťaza posledných ročníkov Milána – San Rema a Paríža – Roubaix uvidíme vo forme na Tour de France.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár